“Örülünk, hogy végre lehetőségünk nyílik egyeztetni a főpolgármester úrral, s reméljük, sikerül megnyugtató megoldást találni” – reagált a Sziget sajtóirodája Tarlós István sajtótájékoztatóját követően.

Mint elmondták, a korábbi nyilatkozatokból úgy tűnt, egy félreértésről van szó, azonban már világos, hogy egy, a közterületek értékét nézve hibás számítási modell eredményeként adódtak ezek az irracionális összegek és remélik, hogy sikerül majd ezt tisztázni. „Elképesztően irreális, ugyanis, hogy egy hétre több pénzért adjanak bérbe közterületet, mint amennyiért meg lehet vásárolni azt” – áll a közleményben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy azok a kulturális rendezvények, melyek ingyen kapnak közterületet, azért kapják ingyen, mert enélkül nem tudnának működni, cserébe azonban olyan értékeket hoznak létre, melyek minden értelemben gazdagítják a fővárost. Atkári úr számítási modellje azt eredményezi, hogy nemhogy többletbevétele nem lesz a fővárosnak, de nem fog tudni senki közterületen rendezvényt szervezni. Ugyanis az említett 4.5 milliárdos bevételkiesés csupán egy virtuális hiány, mely nem beszedhető, hiszen a rendezvényeknek nincs meg ez a pénze, és nem is lennének képesek ilyen terhek mellett létrehozni a rendezvényt. Atkári úr most az „aranytojást tojó tyúkot” készül ezzel megenni — írja a közlemény. „Természetesen az sem megoldás – teszik hozzá – hogy a jegyárak emelésével teremtsük meg ezt a kiadást, hiszen ilyen léptékű emelés, ami feltételezné ezt a bevételt, nem jelentene mást mint a fesztivál ellehetetlenítését, tudniillik nem lenne látogató.”

Mi más városokban is rendezünk fesztiválokat, ahol bérleti díjat fizetünk, s miután megértjük Budapest gazdasági nehézségeit, a Sziget esetében sem ágállunk ellene, de az összeg tükrözze a piaci viszonyokat” – írja a közlemény, hozzátéve, hogy „optimistán várjuk az egyeztetést és nem gondoljuk, hogy bárkinek is a rendezvénymentesítés lenne a célja Budapesten”