saint i mental címmel a napokban igen érdekes válogatás CD jutott el szerkesztőségünkbe. A különleges, digipak kiszerelésű CD hivatalosan 2022. szeptember 5-én jelent meg. A megjelenés itt nem is annyira konkrét, ugyanis sem a boltokban, de még a streaming oldalokon sem lehet hozzájutni a dalokhoz. Persze joggal jöhet a kérdés: akkor miként jutott el a nagyközönséghez? A 8 trackes CD-t a megjelenés napján ajándékba kapta mindenki, aki ellátogatott a DARK ART TATTOO tetoválószalonba. A lemez ötlete a stúdió alapítója, Sárközi Zsolt fejéből pattant ki és az ő kitartó munkájának köszönhetően jött létre a 2022-es év folyamán. Olyan előadók írtak és rögzítettek dalokat erre a lemezre, mint Lukács Peta, Téglás Zoli, a Hooligans, Takács Jozzy, Temesi Berci, Salim Mahboubi, vagy Csordás Robi. Zsolt eddig a Dark Art vendégeinek kedveskedett a születésnap alkalmából, de reméljük, hogy egy idő után mások is hozzájutnak a nagyon igényes produkcióhoz.

30 éve, 1992-ben indult a Dark Art Tattoo nevű tetováló szalon és közösség története. Sárközi Zsolt, a Dark Art alapítója álmodta meg ezt a lemezt. Zsolt mindig nagy rajongója volt a zenének, és mivel a Dark Art gyakorlatilag a magyar, minőségi tetoválás alapjait fektette le, rengeteg zenésszel dolgozhattak együtt az elmúlt, bő 30 év során. A zene iránti rajongás és a zenészekkel ápolt baráti kapcsolatoknak hála, 2022 év elején elkezdhetett testet ölteni a Dark Art 30 éves jubileumi kiadványa. Első lépésként Zsolt felkérte néhány régi, zenész barátját a közreműködésre, majd elindult a dalok kiválasztása. A lemezen található 8 tétel mindegyike kifejezetten erre a válogatásra íródott, Zsolt majdnem mindegyik dalban kreatív közreműködőként is részt vett. A Saint i mental lemezen található 8 dal, 7 formáció műve, melyek közül néhány együttműködés kifejezetten erre az albumra jött létre.

Itt van rögtön a lemezt nyitó D.Arts névre keresztel project, melyben gitáron az egykori Wendigo, Leander Rising-tag Takács „Jozzy” József, basszusgitáron Temesi Bertalan, aki metalos vonalon azzal vált ismertté, hogy pár évet lehúzott a Black-Outban, de játszott például a Stonehenge mára már kultikusnak mondható Angelo Salutante lemezén is. Szintén a D.Arts tagja Geröly Mátyás fiatal, energikus, kiemelkedő színfoltja a kortárs könnyűzenei dobos szakmának. Az alma nem esett messze a fájától, Matyinak volt kitől örökölnie a dobolás iránti érdeklődését, ám míg édesapja jazzdobos lévén a jazz területén mozog otthonosan, addig Matyi szakterülete a rock-, metál-, és funk dobolás. 12 éves kora óta dobol zenekarokban, számos együttesben találkozhatott már vele a közönség: első zenekarját még általános iskolában alapította, azóta pedig többek között olyan formációkban játszott, mint a Seven, a Dumbledore’s Armie, de Freddie-vel is zenélt együtt. Jelenleg a Follow The Flow, a Limp Bizkit Tribute és a Ganxsta Zolee és a Kartel zenekarok dobosa, 2021-ben pedig Temesi Berci duplalemezén is közreműködött. Az énekes pedig Mári Péter, a Room Of The Mad Robots frontembere. Fontos még megemlíteni, hogy az általuk előadott Sacramental dal szövegét Sárközi Zsolt jegyezte. A mentális állapot amúgy is áthatja az egész albumot, így ha a különböző produkciók nem is függnek egymástól, azért a közös koncepció jól érezhető.

A Hooligans Elemental dala olyan indusztriális riffel indul, hogy leszakad a fejem. Jó, tudjuk, hogy Csipáék az utóbbi időben végre ismét ráléptek a helyes mezsgyére, és ha nem is az első két nagylemezt jellemző dallamos funky/hard rock jön tőlük, de olyan Rammsteinesen belecsaptak a lecsóba. Mennyivel jobb, mint a Királylány nem igaz? Az első nagy kedvenc nálam a 2008-ban alakult Ground Zero dala. Itt meg kell jegyeznem, hogy a booklettel ellentétben kicsit másképp jön  a tracklista, de nem okozott gondot a felismerés, mivel az egykori Ignite vezér, Téglás Zoli hangját vártam, aki aztán meg is érkezik a Post Partum névre keresztelt formációval, melyben Lukács Peta a zenésztársa. Ez a duó két dallal is hozzájárult a saint i mental kiadványhoz.  A Darknet Surfer olyan tagokból áll, mint, Budai Béla (Moby Dick, ex-Leander Rising) – dob, Mahboubi Salim (Ørdøg, ex-Superbutt) – basszusgitár és Berszán Miklós (Room of the Mad Robots) – gitár. Kezdetben Oláh Szabolcs (FreshFabrik) volt az énekesük, a lemezen szereplő Sentimental dalban azonban már Kovács Barbara hallható. A Signal Sárközi Zsolt és Horváth Viktor koprodukciója, az Egomental dalhoz, egy rendkívül egyedi hangulatú klip is készült. Végül szót kell emelni egy másik remek koprodukcióról, Synchronring névre hallgatnak. A zenekar szintén ismert arcokból áll. Zenéjükben csodásan keveredik mindaz, amit egyrészt az anyatejjel szívtak magukba a tagok, másrészt egyéb zenekaraikból hoztak magukkal. Olyan csapatokban fordultak meg ugyanis az úriemberek, mint például a Black-Out, a Fish!, a Superbutt, az Óriás, vagy éppen a Soundshine.

Mindent egybe véve a saint i mental egy kiváló kezdeményezés. Hiába jönnek a zenészek és a bandák más-más irányból, a nyolc dal kiválóan kapaszkodik egymásba, teljes egységet képezve. Látszik, hogy sok munka van a megtervezésben és maga a kivitelezés is csillagos ötös. A Dark Art Tattoonak további sikeres éveket, Sárközi Zsoltban pedig ha ennyi potenciál rejtőzik, tessék ismét egybefogni a hazai undergroundot és jöhet a folytatás.