Nagyszabású koncertre készülnek a szombathelyi Lordok! Hazánk egyik meghatározó dallamos rockzenét játszó zenekara negyvenötödik születésnapját ünnepli a Budapest Arénában, február 11-én. Sajnos a koncertet beárnyékolja a zenekar egyik alapítótagjának, Vida Ferencnek a halála. A kiváló muzsikus a koncert előtt majdnem egy hónappal, január 19-én tért örök nyugovóra. Feri rengeteget tett a magyar rockzenéért. A Lordban való zenélése mellett a rockzene legsötétebb időszakában a kilencvenes évek első felében – közepén működtette az LMS Records kiadót, ő adta ki az első Mood, Ektomorf, Junkies, Strong Deformity kazettákat, de a teljesen átalakult Lord zenekar kezét sem engedte el az Olcsó és ügyes album és egy dupla koncert anyag is napvilágot látott. Ezekben az években Feri kiadója lényegében egyedüliként próbált életben maradni és rock metal bandákat kiadni itthon. A Vándor élete most véget ért, a szíve már nem dobog, fekete föld mélyén örökre megnyugodott. Emlékezzünk rá a Lord együttes egyik legsikeresebb albumával.

A 45 éves születésnapi koncertre speciális hang-, látvány- és fénytechnikával készül a Lord, a bulira pedig már vészesen fogynak a jegyek. Az állóhelyi részre már csak korlátozott számban lehet jegyet váltani, így aki nem fotelrockerként szeretné élvezni a műsort, annak bele kell húznia a jegyvásárlásba. Az eseményről DVD felvétel készül, illetve itt lehet először megvásárolni a zenekar legfrissebb albumát is, amit erre a különleges alkalomra, bakelit formában is kiadnak. A zenekar ígérete szerint a koncert hossza, a dalok kiválasztása egyszeri és megismételhetetlen lesz, amihez természetesen nagyban hozzájárul a koncert helyszíne is. Mi is hangolódjunk a bulira egy kis történelemórával….

A Lord együttes 1972-ben alakult meg Szombathelyen. A Red Fire nevű, feldolgozásokat játszó zenekar két tagjához, Papp László gitároshoz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos. A zenekar a Lord cigarettamárkáról kapta a nevét. Mint sok formálódó zenekar, kezdetben ők is feldolgozásokat játszottak külföldi sztároktól. 1974 elején Papp és Sütő távoztak az együttesből. Helyükre Nádas Károly dobos, és Szántai Gyula (ex-Mokka együttes) gitáros érkeztek. Még ekkor is sláger számokat játszottak, de már olyan hard rock előadók dalait is bekerültek a repertoárba, mint a Deep Purple, a Nazareth, később a Sweet, a Slade, a Led Zeppelin és a Kiss. 1978-ban megszületett a Lord első saját szerzeménye, ez volt a “Rakétamotor”.

1980-ban a Lord eljutott a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. Szintén ehhez az évhez köthető Szántai Gyula gitáros távozása is, akit Erős Attila váltott. A zenei palettájukat is kibővítették azzal, hogy bevették a bandába Török Józsefet. „Juszuf” (ex-Aero együttes) orgonán játszott. Talán kevesen tudják, de a zenekar mára már himnusszá nőtt Vándor című szerzeményét is Juszuf írta. 1981-ben Sipőcz Ernő úgy érezte, elfáradt, nem tudja folytatni és elköszönt a Lordtól. Az új énekes megtalálásáig, az átmeneti időszakban Erős Attila is besegített koncerten az éneklésbe. Néhány régi koncertfelvételen lehet hallani a hangját. Végül a soproni Roller együttesből Pohl Mihály lett a Lord énekese. Ezzel pedig egy új fejezet kezdődött a zenekarnál.

Pohl Mihály tiszta, egyedi hangja arra ösztönözte a zenészeket, hogy egy új hangzásvilágot megálmodva igazítsanak a nótákon, s egy-két fokozattal visszább vegyék a „metálos” jegyeket. A Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepelte 10. születésnapját az együttes. A zenekarvezető Vida Ferenc a Városházán kitüntetésben részesült, mely az egész zenekar munkájának elismerése volt. Koncerteken amúgy is teltházak előtt játszottak, csak az a fránya lemezszerződés nem akart megszületni. Török József bele is fáradt, így befejezte az aktív zenélést, majd nem sokkal később Nádas Károly is kivált a zenekarból. A billentyűs hangszereket az akkor 15 éves Mészáros Gábor vette át, dobos posztra pedig Hollósi Lászlót ajánlották, aki jazz-rock stílusban ismert volt már a Vas megyei régióban.

És itt jön egy nagy fordulópont…a Lord felkeltette egy bizonyos Gerhard Sulyok osztrák stúdiótulajdonos figyelmét, aki próbafelvételt ajánlott. Oberschützenben. A Sica Sound Music Studioban egy hét kemény munka után elkészült a Big City Lights című nagylemez, melyet eredetileg 3-400 példányban adtak ki és 1985 áprilisában jelent meg Ausztriában. Ami tehát itthon nem kellett a hanglemezkiadóknak, arra a nyugat ráharapott. Joe Schneider osztrák hangmérnök is mindent beleadott, hogy a lemez úgy szóljon, hogy a nyugaton is versenyképes legyen. Itthon viszont hiánycikknek számított a fekete korong és a mai napig rengeteg pénzt kínálnak fel a gyűjtők érte, ha esetleg valahol felbukkan belőle egy példány.

Talán az osztrák lemez hírére, vagy a rajongók akaratának, igényének engedve, megjelenik a Lord együttes első magyarországi kislemeze, az “Akarom őt!” / “Tépett álom (Csakis a lényeg)”. A lemezt szétkapkodják, utánnyomás nincs. 1986 nyarán a budapesti MTK stadionban fellépő Rod Stewart koncertjén a Lord együttes melegítette be a közönséget óriási sikerrel. Az egyre nagyobb népszerűség ellenére Mészáros Gábor billentyűs kivált a zenekarból és helyét az egyik legnagyobb magyar színpadi showman, zenész, szerző Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago, Fáraó együttesek) vette át.

1988 januárjában az ausztriai Oberschützenben a Sica Sound Studioban az együttes saját költségén rögzítette az első Magyarországon megjelenő albumának anyagát, amely Szemedben a csillagok címmel jelent meg. Népszerűségüknek köszönhetően közel 65 000 példányban kelt el a Hungaroton által kiadott lemez. A “Fázom a szélben” c. dalhoz videó klip készült, amit többször sugároz a televízió. 1989-ben Hollósi László elbúcsúzott a zenekartól és helyette Gyurik Lajos „Loui” (ex-Fáraó, Árkádok együttes) ült a dobok mögé. 1989-re tehát kialakult a „klasszikus Lord” felállás: Pohl Mihály – ének, Vida Ferenc – basszusgitár, Erőss Attila – gitár, Gidófalvy Attila – billentyűsök, Gyurik Lajos – dob. Ez a felállás hamarosan stúdióba is vonult, hogy elkészítsék a következő lemezt Ragadozók címmel. Ide is felvettek egy régi számot, a “Kisfiút”, új hangszerelésben. Az anyagot ismét Ausztriában rögzítették, de a lemezt a Hungaroton gondozta. Ausztriában viszont kiadtak egy angol nyelvű maxi kislemezt.  A Szemedben a csillagok című albumhoz képest a Ragadozók letisztultabb, kellemesebb hangzást kapott. Még Gidó billentyűfutamai is a korábbinál modernebbül, ám véletlenül sem pop-osan szólnak. Ha már Gidó, a Szóljon a Rock című szerzeményt ő énekelte fel, mert állítólag Vida Ferinek és Erős Attilának el kellett sietniük a stúdióból, mire pedig visszaértek, a többiek már fel is rántották Gidó hangjával a cseppet sem „Lordos” dalt. Amúgy mára már igazi Lord-himnuszok sorakoznak a lemezen. A “Ragadozók” című dalhoz videó klipet készítettek. Az országos turnét a Blind Petition nevű osztrák metal csapattal teljesítették.

Az 1990-es éveket a tagcserék és a korlátozott lehetőségek jellemezték a Lord számára. Elmondható, hogy a ’90-es években Pohl Mihály énekes tartotta életben a Lord zenekart A feltámadást az ezredforduló és a 2000. április 30-án tartott újjáalakuló koncert hozta el, amikor ismét együtt állt színpadra az Erős Attila – Gidófalvy Attila – Gyurik Lajos – Pohl Mihály – Vida Ferenc felállású Lord együttes, amely 2002-ben új stúdióalbumot is készített. 2006 májusában a Lord együttes az azévi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díjat vehette át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában. Február 11-én a Budapest Arénában pedig már a 45. születésnapját ünnepelhetjük a zenekarnak.

Pontszám: 9/10

Lord:

Pohl Mihály – énekes
Erős Attila – gitár/vokál
Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek/ének/vokál
Vida Ferenc – basszusgitár
Gyurik Lajos – dob/vokál

Lord – Ragadozók
(1989 – Hungaroton)

01. Miért jó, ami nem jó?
02. Ragadozók
03. Csenddel üzenek
04. Kisfiú
05. Szóljon a rock
06. Itthon vagy otthon
07. Álmaim asszonya
08. Te légy fény!
09. Zöld szemű lány
10. Hajsza
11. Rossz fiúk (bónusz)
12. Megváltás nélkül (bónusz)