Lehet, hogy a mostani kijelentésem miatt sokan megköveztek majd, de az sincs kizárva, hogy ezzel akaratlanul is elindítok egy vitafórumot. Sebaj, legalább Ti is kifejthetitek majd véleményeiteket. Szóval, ha mondjuk a mai trendeknél maradunk és azt a bizonyos tetszik gombot kellene megnyomnom kiválasztva a Nightwish, avagy a Within Temptation csapatát, kertelés nélkül az utóbbit választanám. Nem mintha bármi bajom lenne a finn alakulattal, de számomra a Within Temptation jóval bejövösebb. Ez nem csak azért van, mert szerelmes vagyok Sharon Den Adel hangjába, hiszen Tarját is csipázom, ráadásul Anette Olzon orgánumával sincs semmi problémám. A legfőbb érv itt a zene! Bár mindkét alakulat a symphonic gothic metal jeles képviselője (ezért is őket hoztam fel), a Within Temptation zenéjéből mégis jobban árad az érzelem. Itt leginkább a melankóliára gondolok. Nekem szükséges, hogy egy zenéből mély érzelmek áradjanak felénk és én nagyon szeretem a borongós, melankolikus, ugyanakkor szívhez szóló dallamokat. Ebben pedig a Within Temptation jobb, mint a Nightwish! A fórumunkon lehet erről beszélgetni, én addig elkezdem a véleményemet kifejteni az új korongról.

Az utóbbi években néhány kislemez, illetve pár koncertalbum megjelenésével próbálta a zenekar ébren tartani a rajongóit, de az utolsó stúdióalbum, a 2007-ben megjelent The Heart Of Everything bizony már régen volt. A hosszú szünetnek persze nyomós oka volt. Ez pedig az anyaság! Na meg az apaság is egyben, hiszen Sharonnak és a banda gitárosának, Robert Westerholtnak közös gyermekük született. A „kényszerpihenő” miatt, így aztán a zenészek kellően agyalhattak a következő dalokon. Már a korai pletykákból kiderült, hogy az új korongot konceptnek szánják, vagyis a daloknak lenne egy kerettörténete. Arról is szó volt, hogy egy konkrét filmzenét készítenek, de ez aztán módosult. Az összefüggő történet azért maradt, amely a lemezzel azonosan megjelenő képregényhez íródott. A képregényt sem akárki illusztrált, hanem Romano Molenaar, aki olyan képregényeket készítésében ügyeskedett, mint a Darkness vagy a sokak kedvence az X-Men. Tehát komoly fába vágta a fejszéjét a csapat. Meggyőződésem, hogy nekem ezért is jön be nagyon a korong. Ugyanis a történet tökéletes tálalása miatt a csapat kénytelen volt rengeteg újítást belevinni. Zeneileg egyértelműen az eddigi legváltozatosabb anyaguk a The Unforgiving lett. Sokkal több lett a jó értelembe vett populáris rész, de persze a szimfonikus betétek is megmaradtak. Lehet, hogy csak az én korcsosságom miatt van, de a rövid intro után felcsendülő Shot In The Dark megszólalásánál tudtam, hogy ezt a lemezt bizony szeretni fogom. Mit értek korcsosság alatt? Azt kedveskéim, hogy én bizony imádom az elektronikus kütyüket a muzsikában. Egyszerűen táncra perdülök, ha a popos, már-már discos alapokra rájön a pergős, lendületes metal muzsika. És a nyitónóta is ilyen! És akkor még nem is beszéltem a Sinéad című szerzeményről, amely aztán tényleg tiszta disco alapokon nyugszik. Már most hallani olyan rajongókról, akik köpni tudtak volna, amikor először meghallották, hogy milyen zenéket produkál eddigi kedvenc bandájuk. Ellentétben velük, szerintem a Sinéad a lemez egyik csúcspontja. A lejátszóm repeat-gombja be is ragadt a sok használattól. Persze nem kell itt most megijedni, a zenekar nem hazudtolja meg magát, vannak itt aztán sodró lendületű, poweres symphonic metal témák is (csupán azon dalok miatt nem maximális a pontszámom). A dalok szerkezete egyértelműen Sharon hangjára épülnek, az ő hátborzongatóan gyönyörű hangja van előtérbe helyezve. Az ő hangjára és a popzenés alapokra a súlyt pedig Robert Westerholt és Ruud Jolie frenetikus gitárpáros jól elosztott riffjei rakják. Mondjuk itt halkan jegyzem meg, hogy a gitárszólók valahogy eltűntek, inkább egyben, tehát zenekarban gondolkodnak.

Tehát szerintem az eddigi legváltozatosabb korongját készítette el a Within Temptation. Aki a durva muzsikák híve, az ne is próbálkozzon vele, viszont aki romantikus lelkületű, ábrándozós típus és szeretne egy órácskát kiszakadni a mai túlhajszolt életünkre rászakadt mocsokból, azoknak remek kikapcsolódást nyújthat a lemez. Nálam eddig az év abszolút favoritja, mivel azonban még több, mint fél év hátravan, így nem merem kijelenteni, hogy az év lemeze nálam, Persze a legjobb tízben ott a helye!

Pontszám: 9/10

Within Temptation- The Unforgiving (Sony) 2011

A zenészek:

Sharon Den Adel– ének
Robert Westerholt– gitár
Ruud Jolie– gitár
Jeroen van Veen– basszusgitár
Martijn Spierenburg– billentyűs hangszerek
Mike Coleen– dob

A dalok:

01. Why Not Me
02. Shot In The Dark
03. In The Middle Of The Night
04. Faster
05. Fire And Ice
06. Iron
07. Where Is The Edge?
08. Sinéad
09. Lost
10. Murder
11. A Demon’s Fate
12. Stairway To The Skies