Mint sokan GJoe által hallhattátok, tegnap lépett fel a svéd ötösfogat a Petőfi Csarnokban. Sajnos, a dátumválasztással rengeteg rajongónak okoztak fejfájást a programok szervezése terén, ennek ellenére is szépen megtöltötte a nép a Csarnokot. Ehhez már bevezetőül hozzáfűzöm, hogy Aki jelen volt, nagyon pozitívan csalódhatott (már ami a színpadi dolgokat érinti).

Meglepő módon, 7 órakor tényleg kapunyitás volt, negyed nyolckor már a színpad előtt keresgélhettem az ismerősöket, és láthattam, ahogy készülődik a Bloodbound. E csapat számomra akkor teljesen ismeretlennek tűnt, s bevallom, arra számítottam, hogy nem nagyon fog tetszeni valamely oknál fogva műsoruk. Ehhez képest a kezdeti italbeszerzés közben beindul csapat már kezdéskor olyan művel indított, hogy az előtér percek alatt kiürült. Gyakorlatilag úgy belecsaptak a húrokba, hogy az első daluk során a közönség be volt melegítve. S jött a pozitív csalódás: az valóban csak a kezdet volt, tudták fokozni a színvonalat, s teljes repertoárjuk során sikerült Nekik a közönséget a színpad elé ragasztaniuk. Szubjektíven ítélve a technikusok is kitettek az est magas színvonaláért, nem éreztem hibát a hangzásban sem.

Ezt némi szünet után Sabaton fellépése erősítette bennem. A csapat némely műve már ismerős volt számomra, főleg kedvenc magazinom CD mellékletein közzétett dalaikra vonatkozik. Természetesen ez saját figyelmetlenségemnek köszönhető, amennyiben e rádióban nem figyeltem fel műveikre 🙂 . Kicsit visszakanyarodván is jegyzem meg, hogy mind Bloodbound, mind Sabaton műsora betonba döngölte a közönséget, a szünetek során kellett pihentetni a karizmokat. A koncert során néha úgy éreztem, hogy a közönség akkor se bánkódna, ha a Sabaton játszana többet a Hammerfall kárára, ahogy elnéztem rengetegen buliztak önfeledten és a szövegekkel sem volt probléma: Joakim nyugodtan énekeltethette a közönséget. Az énekes többször is megjegyezte, hogy mennyire el vannak attól ájulva, hogy vasárnap ellenére ennyien eljöttünk és tombolunk a zenéjükre. Mondanom sem kell, ettől csak jobban tűzbe jöttek az amúgy sem halvérű rajongók, akik már így is szinte Joakim tenyeréből ettek.
A csapat többi tagja hozta a szokásos formáját, a gitárosok bemozogták a színpadot, a basszusgitáros Pär vigyorgott a legtöbbet, Oskar kissé morózusnak tűnt, de a kórusokban ő is hallatta hangját. Daniel Myhr billenytűs volt egy kissé eltűnve a dobemelvény bal oldalán, míg a Daniel Mullback nagyon pontosan hozta az alapokat (igencsak alapra vett cuccon).
Mást nem is mondhatnék a végére: Önálló Sabaton koncertet Magyarországra!

Sabaton setlist:
Ghost Division
The Art Of War
40:1
The Cliffs Of Gallipoli
Attero Dominatus
Price Of A Mile
Primo Victoria
Metal Machine/Metal Crüe

HammerFall idén némi lézertechnikával dobta fel a műsort, melyet egy, a színpad és a közönség között elhelyezett vízfüggöny segítségével tették teljessé. Az új album bemutatását már nyitáskor az “Any Means Necessary” dallal tették meg, és a műsor első felében vegyítették régebbi műveikkel az új szerzeményeket. Már a koncert során próbáltam a sorrendet memorizálni, a vége felé már kevesebb sikerrel 🙂 . A kezdés után jött “Chrimson Thunder”, követte “Punish” and Enslave” és “Legion”. Ezt követően már csak a műveket tudom (sajnos, nem teljes mértékben) felidézni, sorrendiség tartása nélkül : “Hallowed Be My Name”, “Dreams Come True”, “Let The Hammer Fall”, “Renegade”, “Threshold”, zárásként “Hearts On Fire”. Igazán egy dalt hiányoltam, de azt nagyon, mégpedig “Rebel Inside” címűt – bár ebben talán az is közrejátszik, hogy két éve e mű váltott át gitárszólóba 🙂

A lézer fenomenális módon egészítette ki a zenei élvezetet, többségében bevezetvén a következő dalt, de egy-két esetben az adott művet egészítette ki a zenekar feje felett, némelykor a refrén idején. Sőt, Anders Johansson dobszólóját egy animációval vezette fel, s egészítette ki közel másfél perc erejéig.

Mindezt összefoglalván csak annyival zárom soraimat, hogy remélem, a következő HammerFall koncerten is ott leszek, s talán Közületek is többen tudnak majd jönni.

Hammerfall setlist:
Punish And Enslave
Crimson Thunder
Legion
Blood Bound
Renegade
Hallowed Be My Name
Last Man Standing
Heeding The Call
Glory To The Brave
Something For The Ages
Dobszóló
Any Means Necesary
Threshold
Keep The Flame Burning
Between Two Worlds
Riders Of The Storm

Lore Of The Arcane
Trailblazers
Let The Hammer Fall

Hearts On Fire
Dreams Come True (outro)