Ugye nem felejtettétek el, hogy e hét pénteken majd három évtized után ismét Budapesten zúz a legendás Sacred Reich? Ráadásul 23 év után új lemezt is készítettek, így nem csak a régi klasszikus csemegék, és a múltidézés miatt lesz érdemes kilátogatni pénteken a Dürer Kertbe.

1985-ös megalakulása óta a Sacred Reich az “80’s thrash” mozgalom egyik legkultikusabb zenekarává vált. Annak ellenére, hogy az 1996-os Heal óta nem adta ki új stúdióalbumot, az utóbbi években is számos turnét, fesztivál-fellépést lebonyolítottak; 2012-ben pedig piacra dobtak egy koncertlemez, Live at Wacken címen. A 2019-es évet egy örömteli bejelentéssel nyitotta a csapat; bejelentették ugyanis, hogy visszatértek korábbi kiadójuk, a Metal Blade Records égisze alá; egyúttal pedig nekiláttak új albumuk munkálatainak.

A nagylemez első felvezetője egy split-album volt, amit az Iron Reagan zenekarral közösen április 19-én dobtak piacra. A split-lemezen a Sacred Reich első új dala, a Don’t Do It Donnie szerepel, 23 év után ez a banda első hivatalos stúdió-felvétele.

Ami az augusztus 23-án megjelenő Awakening című albumot illeti, a nagylemezt Arthur Rizk (Cavalera Conspiracy, Power Trip, Code Orange)  producerrel és John Aquilino hangmérnökkel rögzítette a banda, az Arizona-beli Platinum Underground stúdióban. A csapatból 33 év közös zenélés után egészségügyi okokból nemrég kiszállt az alapító gitáros, Jason Rainey, az utódja Joey Radziwill lett, így már az ő játéka hallható a friss dalokban. A banda egyúttal bejelentette azt is, hogy visszatért a felállásba az egykori dobos, Dave McClain (miután 23 év elteltével kilépett a Machine Head-ből). McClain korábban 1991 és 1995 között dobolt a Sacred Reich-ban.

A Sacred Reich május folyamán Észak-Amerikában turnézott (az Iron Reagan társaságában); nyáron pedig fellépnek néhány európai fesztiválon. Ősszel kezdetét veszi a lemezbemutató Awakening Tour. A portyán a Cudi Purci Bookingnak köszönhetően Budapestre is eljutnak, ahol a Dürer Kertben játszanak november 15-én, a szintén kultikus svéd Grave társaságában! A Sacred Reich 1991 nyarán játszott utoljára Magyarországon, a PeCsa szabadterén, együtt a Sepulturával és a Heathennel.

A koncert Facebook oldala