Mick Jagger nyilatkozta valamikor a ködös múltban, inkább öngyilkos lesz, semmint 35 évesen is a „Satisfactiont” énekelje. A világ szerencséjére (?) nem tartotta be a szavát, s közel a 80. évéhez vidáman pörög és ordítja bele a világ képébe, hogy „I Can’t Get No!”.

Talán, az ő példáján is felbuzdulva a rock szép kor felé baktató csillagai a mai napig a színpadokat koptatják. Van, ki az évtizedes sikersorozatnak keres méltó lezárást, van ki az egykori dicsőség morzsáiból próbál megélni. Átlagéletkoruk jóval meghaladja mára a 70 esztendőt, mely fölött a közönség jóindulatúan elsiklik. Szinte mindennapos mutatvány.

Az viszont, hogy valaki hetven éves korára nem csupán a formáját őrizte meg, hanem kifejezetten ekkorra érte el csúcsformáját, igazi világszenzáció. Mint ilyen, nem is lehet más csak és kizárólag magyar, kinek neve Moldován Gyula. A blues és rock új generációjának csak Gyuszi bácsi.

Moldován Gyula Fotó: Dessewffy Zsolt

A kerek évforduló alkalmából születésnapi utóbuli keretében lépett színpadra zenekarával, a Boeghoevel a budapesti Pótkulcsban, hogy egy fergeteges hangulatú koncerten mutassa be még ropogósan friss új albumát, s ha már arra jártak a zenészbarátokkal egy kis közös zenélésben érezzék jól magukat. S arra, hogy mennyire nem a múltból próbál megélni, az új album címe is bizonyíték, „Holnap?”. A fiatalos naivitás keveredése évtizedek tapasztalatai által formált szkepticizmussal. Bármelyik fiatal előadó által bátran felvállalható dalok szólaltak meg, s a gitár nem csupán alibiből lógott a nyakában. Riffjei, szólói a zsigerekig hatoltak egyfajta ajzószerként az évek során korosabbá vált közönség számára. Bár a „kemény mag” tagjai jócskán betöltötték az ötvenet, a romkocsma fiatalabb, éppen csak bekukkantó vendégei saját szemükkel győződhettek meg, hogy nem egy nyugdíjas otthonban tekerték fel a rádió hangerejét. Igazi blues rock buli volt, mint a hőskorban.

Boeghoe (balról jobbra Moldován Gyula, Váry Zoltán, Nagy Zoltán) Fotó: Kerek Levente

Az előzenekar szerepét a Red One House töltötte be. Ebben a 2017-ben alakult zenekarban minden megvan, amitől a rhythm and blues igazi. Pikírt, szemtelenül szellemes szövegeik, színpadi megjelenésük Rejtő lapjaira kívánkoznak. Ha ehhez hozzávesszük a hangzást igazi trebitschségükhöz nem férhet kétség. Idén bemutatkozó új énekesnőjük Balogh Flóra külön színfoltot jelentett törékeny, finom alkatával, fiatalságával. Ez kiválóan ellensúlyozta a banda tagjainak megjelenése, melyről sugárzott, hogy ők a négy testőr Afrikából. Remélhetően nevükhöz híven igazi vörös posztó lesznek az álproblémák dalnokai számára.

Red One House zenekar (balról jobbra Meleg Dezső, Pál Zoltán Márk, Balogh Flóra, Héjja Balázs, Richter „Sördög” Tibor  Fotó: Kerek Levente

A Boeghoe az utóbbi évek szokásos felállásában lépett színpadra. A Moldován Gyula gitáros mellett Váry Zoltán dobos és Nagy Zoltán basszusgitáros alkotta trió a blues rock aranykorát idéző zenével, előadással varázsolta el közönségét. A koncerten számos régi barát is tiszteletét tette, közülük Mohai Tamás gitáros (Faxni, KFT, Boom Boom), Szabó István dobos (P Box), Lukács Csilla basszusgitár (Blues Trio, Wasbeton) egy-egy dal erejéig csatlakozva a bandához, emelték az est fényét. Csak remélhető, hogy október 15-e nem csupán egy sok évente megejtett osztálytalálkozó marad a rajongók számára, hanem rendszeresen hallhatunk mindkét bandáról.

 

 

Dessewffy