Fekete halál – Black death. Tökéletes névválasztás mondjuk egy avantgarde black metal hordának. Nem néztem utána, de biztos vagyok benne, hogy szerte a világon több tucat zenekar választotta magának ezt a nevet. Kútfőből egy clevelandi banda jut eszembe, akik szintén Black Death címmel 1984-ben adták ki első, egyben utolsó lemezüket is. Ezt a kis kitérőt csak azért írtam, mert mégiscsak a Hard Rock/Heavy Metal műfajjal foglalkozik az oldalunk. Tudományosabbra fordítva a monológot, a fekete halál nem vicces, hiszen az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa volt, amely 1348-1350 között tetőzött Európában. A tudósok állítása szerint a bubópestis Kínából indult, majd 1346-ban érte el a Krím-félszigetet. Kiskorom óta irtózom a patkányoktól, ezek a rágcsáló férgek nagyban előidézői, jobban fogalmazva, terjesztői voltak a pestisnek. Becslések szerint a járvány Európa lakosságának 30-60%-át pusztította el. Szeretett zenei műfajunk művelői mellett a filmkészítéssel foglalkozóknak is kiapadhatatlan témát nyújt ez a sötét történelmi kor. Kismillió film készült már a könyörtelen pestis elterjedéséről és biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben is készítenek még filmet belőle. Ebben a témában az utóbbi pár év egyik legjobban sikerült alkotása 2010-ben Christopher Smith rendező által készített Fekete Halál (Black Death) volt.

Rögtön az elején leszögezem, bár a film beskatulyázásában megemlítik a horrort is, mint műfajt, ennek a filmnek semmi köze hozzá. Ezen a félreinformáláson már nem lepődök meg, mert úgy emlékszem, hogy talán az Xpress.hu oldalán még a Harry Potter sorozat darabjai is ott sorakoznak a horror-kategóriában. No comment. Na de térjünk vissza a Sean Bean főszereplésével készült filmre. Őt a közvélemény leginkább a Gyűrűk Urából Boromirként ismeriblack death 02 el, én sokkal többre tartom a game-adaptációs Silent Hill filmjeit (még úgy is, hogy azokban az apa szerepében vajmi keveset játszik). A film sztorija alapján valahol Németalföldön, esetleg Angliában járunk, ahol tombol, és szedi áldozatait a pestis. A szerzetesek, és ez által a nép egy része úgy gondolja, ez bizony Isten büntetése, a sok gyilkosság, paráználkodás stb. miatt. Elég annyit tudnunk, valahol a mocsárban lapul egy falu, amit megkímélt a járvány. Mindenféle mendemondák keringenek, aggodalomra okot adó hírek érkeznek onnan, ezért Ulric (Sean Bean) a püspök uraság kérésére utánajár a dolgoknak. Vele tart haramia kommandója, meg egy ifjú papnövendék, Osmund (Eddie Redmayne) is. Feladatuk, hogy derítsék ki, milyen boszorkányság védi a falut, a bűnöst pedig szállítsák le az inkvizíciónak. Érdekesség, hogy Angliában, a történetírás szerint tényleg volt egy falu, aminek a lakóit “nem fogta” a pestis. Azt feltételezik ma, hogy vélhetően a belterjesség miatt a lakók szervezetében jelen volt egy mutáns gén, ami immunitást biztosított számukra. A film készítői talán ebből is meríthették az alapötletet. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a középkorban játszódó filmeket. black death 03Sötét középkori butulás, csuhások, bizalomgerjesztőnek épp nem nevezhető alakok és realista, húsba vágó ábrázolás. Sötét, mocskos város, patkányok, tetemek, förtelmes kelésekkel borított betegek, a filmvászonról lejövő ábrázolás pedig abszolút realisztikus. A brit rendező nemcsak a hangulatteremtésre, hanem a karakterekre is odafigyel, így a tomboló járvány, illetve a barbár útonállók hullahegyeinek tetején a harci egység valamennyi tagja karizmatikus, de jobbára egydimenziós jellemmel ruházódik fel. Egyébként a rendező Christopher Smith neve mellé odaírhatjuk a történet szerint kis hazánkban zajló Csapatleépítést, de horrorban is utazott már a fószer. Mondjuk a rém egyszerű sztorira épült Hajsza a metróban és a Háromszög című alkotásai sem nyújtottak maradandót. A Fekete Halállal azonban Christopher Smith-nek sikerült egy jókora szakaszt lefaragnia a kortárs brit horror fenegyerekeivel (Michael J. Bassett, James Watkins) szemben megmutatkozó hátrányából, sőt az emblematikus A vadász forgatókönyvírójával (Dario Poloni) az oldalán az ugyancsak egy vériszamos történelmi kalandfilmnél tartó Neil Marshall nyomába ért. 

Összességében elmondható, hogy a A Black Death, azon kívül, hogy egy egészséges, kosztümös történelmi film, remek kikapcsolódást nyújt az esős, borongós napokban. A film alaphangulata alapján könnyű beleélni magunkat, hogy milyen világ lehetett az ezerháromszázas évek derekán valahol Nyugat-Európában, amikor legtöbb helyen három emberből kettőt elvitt a pestis. Hollywoodi testvéreihez képest meglehetősen korhű a film. A főszereplők nem jóképű, jólelkűblack death 04 izompacsirták, hanem zsíros hajú, rothadó fogú vallási fanatikusok, és bár a – véleményem szerint fölösleges – romantikus szálat ebből sem tudták kihagyni, a film végére mégis valahogy helyére kerülnek a dolgok, és egyáltalán nem lesz tőle nyálas. Hasonlításképp a számomra középkori- kultfilmnek számító A Rózsa neve (Sir Sean Connery) című filmet tudnám felhozni, de ez alatt szigorúan csak a hangulatvilágot értem, mert ez az alkotás nyilván a közelébe sem érhet annak a klasszikusnak. Mindenestre ez sem rossz film, nem fog benne csalódni, aki szereti a középkori történeteket a maguk sötét nyomasztó hangulatával és nem riasztja el az ezzel tökéletes összhangban lévő kemény naturalizmus.

Pontszám: 7/10

Fekete Halál (Black Death) /2010/
Bemutató: 2010. június 11.
Forgalmazó: Revolver Entertainment
Hazai DVD megjelenés: 2011. november 17. (Ristretto Distribution KFT)
Rendező: Christopher Smith
Forgatókönyvíró: Dario Poloni
Zeneszerző: Christian Henson
Operatőr: Sebastian Edschmid
Vágó: Stuart Gazzard
Szereplők: 
Sean Bean (Ulrich)
Eddie Redmayne (Osmund)
John Lynch (Wolfstan)
Tim McInnerny (Hob)
Kimberley Nixon (Averill)