Váratlan fordulat a Dimmu Borgir körül, ugyanis a szimfonikus black metal norvég ördögei váratlanul megváltak a billentyűs Mustistól (Øyvind Johan Mustaparta), valamint a tiszta énektémákért felelős basszer ICS Vortex-től is (Simen Hestnæs, ex-Arcturus, ex-Borknagar). Mindez a billentyűs myspace-éről derült ki legelőször, ahol kezdetben egy indulatos üzenet jelent meg a kirúgásával kapcsolatban, még az áruló szó is előkerült, majd kreatív nézeteltérésre mérséklődött a nap folyamán.

A billentyűs Mustis, aki 1998 óta volt tagja a Borgirnak felháborodottan nyilatkozott, ami pedig végképp kicsapta nála a biztosítékot, állítólag a többiek egy sms-ben tudatták vele, hogy kirúgták.

Arról értesítek mindenkit, hogy a továbbiakban már nem állok kapcsolatban a Dimmu Borgirral, ahonnan ezennel kiszálltam. A távozásom nem teljesen az elképzeléseim szerint zajlott, és noha a jövőm érdekében erre a váltásra szükség volt, arra felhívnám a figyelmet, hogy egy sor általam írt nóta esetében nem helyesen történt meg a dal szerzőjének hivatalos bejelentése. Anélkül, hogy dalcímeket kezdenék sorolni, jelzem, hogy a Spiritual Black Dimensions, a Puritanical Euphoric Misanthropia és az In Sorte Diaboli című albumok jelentősen másképp néznének ki, ha nem komponáltam volna ezekhez annyi témát. Sajnálatos módon képtelen voltam ésszerű magyarázatot találni a fenti problémára, a kommunikációs szakadék miatt pedig mindig falakba ütköztem, amikor professzionális és elfogadható megoldást igyekeztem találni. Érdeklődésem és kutatásom végül oda vezetett, hogy kirúgtak a csapatból. Mindenféle megbeszélés nélkül, pusztán egy ’viszlát’ sms formájában.

Elmondanám, hogy ez nem egy újkeletű vita volt köztünk, tart már néhány éve, mivel azonban a saját kreatív jogaimat és munkámat tagadták meg tőlem, az ügy további megoldását a további őszintétlen, hazug lépések elkerülése végett az ügyvédek bevonásában látom.”

A másik kiebrudalt tag, ICS Vortex is meglehetősen sokat húzott le Shagrath mellett, ő 1999-től, tehát kereken 10 éven át volt a Dimmu Borgir tagja.

A zenekar így kommentálta a történteket:

Sajnálattal informálunk mindenkit, hogy megváltunk mind Vortextől, mind Mustistól. Ugyanakkor teljesen világossá akarjuk tenni, hogy ez a lépés egyáltalán nem érinti a zenekar kreatív erőit, azok talán még inkább egyben vannak, mint korábban. Már javában dolgozunk a következő albumon, és izgatottan várjuk, hogy új zenekari fejezetet kezdjünk!