Elsőre több mint 40 zenekart tartalmazó csomaggal jelentkezett a 2022-es Sziget, benne az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb rockzenekara, a minden értelemben megkerülhetetlen és állandóan megújuló erőmű, a Clutch. A zenekar 1990-ben alakult a Maryland államban található Germantownban. A Neil Fallon énekes köré szerveződő együttes tagjai – egyetlen rövid időszaktól eltekintve – azóta is változatlanok és fennállásuk óta két ízben zúztak már magyar színpadokon. Első megmozdulásuk 2000. február 27-én a néhai E-Klubban volt, ahol a Therapy? társaságában nyomultak, a második magyarországi fellépésre pedig cirka 17 évet kellett várniuk a Clutch szimpatizánsoknak.

2017. január 20-án jelentette be az A38 Hajó, hogy tizenhét év után végre visszahozzák hazánkba a Clutch legénységét, méghozzá egy önálló koncertre. Várható volt, hogy a buli megtelik, hiszen nagyon komoly kultuszbandáról van szó, akiket ráadásul a mostani táboruk javarésze soha nem láthatott élőben, ám ilyen rohamra alighanem még a szervezők sem számítottak: a Hajóra szervezett bulira másnap estére minden belépő gazdára talált. A hatalmas érdeklődés és a rajongói nyomás hatására a szervezők és a zenekar a nagyobb Akváriumba tették át a bulit, így aki első körben lemaradt, később kapott még egy esélyt. Ami aztán gyorsan tovaszállt, hiszen a 2017. június 6-án megtartott koncert itt is nagyon gyorsan betelt.

Nyilván a Szigeten is sokan csápolnak majd a színpad előtt. És álljon itt a további névsor, a műfaji sokszínűség jegyében: Alan WalkerCaribouWoodkidFKJJungleJon HopkinsSigridslowthaiRonnie Flex & The FamRilèsPrincess NokiaYung LeanLittle SimzBeabadoobeeClutchFontaines D.C.Yves Tumor and Its bandInhalerBadbadnotgoodSevdalizaHoney DijonBob MosesFloating PointsNGHTMREAlice MertonLola MarshJade BirdViagra BoysIceageBlack HoneyGiant RooksTokimonstaApasheTSHAJohn Talabot és Taahliah.

Három- és hatnapos bérletek már kaphatók, részletek a Sziget weboldalán.