Eltűnő és feltűnő színpadok, felcserélt helyszínek, drágább és olcsóbb jegyek lephetnek meg idén a Szigeten. Mindenfélét megtudtunk az idei egyhetes együttlétről, cikkünkben jegyárakkal, és más érdekes számokkal dobálózunk, valamint azt is eláruljuk, kik azok, akik tuti nem lépnek fel.

“Tavalyi térképpel könnyen lehet, hogy eltévednénk az idei Szigeten” – nyilatkozta Gerendai Károly Sziget-főszervező a fesztivál mai sajtótájékoztatóján arra utalva, hogy a megújulás jegyében számos programhelyszín átalakul, költözik, illetve olvad egybe az idei fesztiválon. Mindezt kicsit nyúzottan és gyűrötten tette – mint megtudtuk, a Gerendai család egy kislánnyal bővült a napokban.

De családalapítás helyett lássuk a Sziget helyszínalakulásait és költözéseit, hogy pontosan miről is van szó, azt megpróbáljuk most ügyesen összeszedni:

  • A legnagyobb változásnak az tűnik, hogy a Nagyszínpadról egyszerűen eltűnnek a magyar előadók: persze ez nem jelenti azt, hogy kitiltják őket a Szigetről, kapnak egy saját magyar nagyszínpadot, ahol főműsoridőben játszhatnak. A színpad állítólag húszezerfős tömeget bír el, nagyságát és technikáját tekintve egy VOLT/Balaton Sound Nagyszínpad-kaliberre terveznek. Hogy ez egy éljenhurrá, vagy egy rohadjatokmeg jellegű változás, az majd eldől a gyakorlatban, de ha neked már most megvan a véleményed, már írhatod is.
  • A komolyzenei, jazz és blues sátrakat megszüntetik, helyettük családiasabb hangulatú pódiumszínpadokra számíthatunk e műfajokban: Gerendai Károly szerint nemcsak költséghatékonyabb a megoldás, de a kis létszámú közönség is jobban érzi majd magát a jazz- és blueskocsmákban.
  • Az eddig különálló –idézzük- „poprock és metálsátrak” ezentúl egy sátorban laknak majd – hogy konkrétan milyen arányban hallhatunk majd thrashes tukatukát és indie-t meg egyáltalán, hogy férnek majd ezek mind meg egy helyen, az szintén a puding próbájára vár. Izgi lesz
  • Teljesen új helyszínként jelenik meg 1 hektárnyi területen a Hungarikum falu, ahol a –hetijegyesek 70%-át kitevő- külföldi vendégek (és persze a maradék kisszámú magyar látogatók is) gyömöszölhetik majd magukba kifulladásig a letscho-t, kolbass-t és túró rudit. A kulináris gyönyörök mellett lesznek magyar népzenei programok, kézműves kirakodóvásár, meg valószínűleg minden, amiért eddig ki kellett menni a Budai Várba. Külön érdekesség, hogy a külföldi fesztiválozók idén már több országból (pl. Hollandiából is) a Sziget idejére bérelt, dj-kkel felszerelt partivonatokon érkezhetnek – a fapados repülőjáratokra ugyanis már hónapokkal ezelőtt elkeltek a jegyek.
  • Megjelenik valahol egy úgynezett VIP kemping, ami szállodai szintű szolgáltatásokkal várja a látogatókat. Gerendai Károly kiemelte, hogy a Sziget idáig is kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtott hasonló fesztiválokhoz képest, és ezen nem kívánnak változtatni most sem. A kemping olyan pluszokat kínál 20 000 forint felárért, mint korlátlan wifi, gyors mobiltöltési lehetőség, mosoda és recepció.

Szintén változás, hogy előre hozták a kedvezményes jegyvásárlás határidejét. Az eddigi június 15. helyett az április 30-át vésd az eszedbe, mint utolsó lehetőség az olcsóbb jegyekre. Erre a változtatásra állítólag azért volt szükség, mert össze akarták hangolni a külföldön elterjedt elővételes vásárlás időszakával a magyarországi terjesztést is.

Íme a jegyárak:
Április 30-ig elővételi, kedvezményes áron
Sziget hazamenős bérlet 30 000 HUF
Sziget ottalvós bérlet 37 500 HUF
Sziget napijegy 10 000 HUF
Sziget Karaván Kemping jegy 25 000 HUF
Sziget VIP Kemping jegy 20 000 HUF

Május 1-től helyszíni áron
Sziget hazamenős bérlet 37 500 HUF
Sziget ottalvós bérlet 45 000 HUF
Sziget napijegy 10 000 HUF
Sziget Karaván Kemping jegy 30 000 HUF
Sziget VIP Kemping jegy 20 000 HUF

Diákok csoportban akár féláron
Ha lecsúsznál az elővételről, de van hallgatói jogviszonyod magyar felsőoktatási intézményben, akkor van még egy esélyed: egy új akció keretében a tanulók olyan csoportos (ottalvós illetve hazamenős) bérleteket vásárolhatnak, melynél a kedvezmény a csoport létszámától függ. A maximum 50%-os árcsökkenést 46 fős csoporttal lehet elérni. A kedvezmény részleteit a www.sziget.meex.hu oldalon ismerhetik meg az érdeklődők. A szervezők szándéka szerint ezzel újra erősödhet a Sziget „diáksziget” jellege, annak dacára, hogy a jegyárakat kénytelenek emelni.

Félbuli félpénzzel
Egy másik féláras megoldást is kiötöltek a szervezők: figyelembe véve az átalakuló szokásokat, hogy tudniillik a fiatalok késő este, akár 11 után indulnak el szórakozni, a napijegyek terén is kedvezményt vezetnek be idén. Ennek értelmében este 11 után féláron jöhetnek be a látogatók és élvezhetik a Sziget adta – hajnalig tartó – buliforgatagot.

Japán, Izrael, Katalónia és Németország vendégségben
Kultúrára kiéhezett látogatók is megtalálják majd a tutit: német, japán, izraeli és katalán kiemelt programokkal várják az érdeklődőket, a fő magyar vonatkozás pedig a Sziget és a Pécs2010 együttműködése lesz: A Sziget szívesen állt a Pécs2010 program mellé, hisz a kulturális turizmus, az országimázs mindkét szervezet számára közös ügy. A fesztiválon 2009-ben több művészeti ágban és több helyszínen, két színpad elnevezésében is megjelenik a Pécs2010 program. Az egyik az Amfiteátrum – Pécs2010 színpad (a korábbi Színház és Tánc Szabadtéri Színpad). A „Pécs, a balkán kapuja” vagy a „legmediterránabb város” jelzőket mindenki ismeri, a Pécs2010 program alcíme pedig „Pécs, a határtalan város”. A színpad főleg magyar, balkáni és mediterrán produkciókat vonultat fel. A másik a Meduza-Pécs2010 helyszín, mely szintén a fenti kulturális főváros mottóra építve, az aktuális hazai és nemzetközi underground és elektronikus zene különböző műfajainak ad otthont. Egyéb helyszínek – pl. Roma sátor, mr2 Petőfi színpad, Octopus Összművészeti Helyszín – programja között is kiemelt szerepet kapnak a pécsi előadók, s lesz pécsi borozó, valamint a Pécs210 Infosátor, ahol megismerhetik a látogatók a Pécs2010 teljes programját.

A U2 nem jön, a Tankok viszont extrákkal készülnek
Az eddig már felfedett fellépők mellett még számíthatunk nagy nevekre, de kilétüket májusig nem árulják el. Az viszont már biztos, hogy se a U2, se a Red Hot Chili Peppers nem lép fel a nulladik napon. Mint az már ismeretes, a mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda nagy születésnapi buliját tartja a Szigeten, egyedi fénytechnikával és direkt erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel. Debreceni barátaink a jeles alkalomhoz illően a “hagyományos” (“valódi”) Nagyszínpadon játszanak majd és nem az idén először épülő “magyar nagyszínpadon”. Erre a bulira a belépő 5000 Ft lesz.

Míg tavaly a Sziget a magyar dal ügyének is helyt adott a fesztivált felvezető egyik napon ( s a Magyar Dal Napja más formában és helyszíneken él ezentúl tovább), idén a tolerancia jegyében zajlik majd a nulladik nap, a Rock Against Racism szervezőivel karöltve.

Forrás: Soproni Rocks