Az egri Monte Cristo zenekar, nagyjából egy évtizedes fennállását rendhagyó módon ünnepelte: reboot lemezt készített az ezredforduló utáni években felvett Ördöglakat
albumból. A csapat első hanganyaga, akkoriban még más előadókkal készült és egészen a mai napig nem volt elérhető, 2014 elején azonban, mint egy „előzményfilm”, hivatalosan is megjelent, és a teljes album ingyen meghallgatható a hivatalos honlapunkon.  Első nagylemezünk nem ráncfelvarrást kapott, hanem teljesen újravett dalokat is tartalmaz, mindezt pedig friss mai hangzással. Az album fizikai (CD) formában is beszerezhető a zenekaron keresztül. Ilyen cikk azonban eddig még nem jelent meg a Rockvilág oldalán, de most a zenekar saját szavaival mondja el, milyen lett a „régi”- új album:

Schmiedmeiszter Szilvia – Ciscoo – ének, vokálok, hegedű
Somoskői Viktor – Vik – basszusgitár
Gerják Gábor – dob
Nagy Péter – Peet – gitárok, szintetizátor, dalszövegek

monte-cristo 20140304Az Ördöglakat lemez csakúgy, mint elődjei 10 dalt tartalmaz klasszikus hard rock/ heavy metal stílusban, alkalmazva más zenei műfajok elemeit is. Többszólamú vokálok, fogós refrének, technikás gitárszólók, súlyos riffek, hatalmas térhatás, monumentális hangzás jellemzi az albumot, ahol középtempós power elemek váltakoznak a néhol száguldó tempóval. A dalok különböző hangulatú és más hangnemben íródott darabok, melyek mind saját arculattal rendelkeznek, ahogy az album dinamikája is folyamatosan változik, nincsenek unalmas üresjáratok. A dalszövegek elgondolkodtatók és többféleképpen is értelmezhetők, akár több korosztályt is megérinthetnek.

Az Ördöglakat zeneileg és tartalmilag is minőséget képvisel, amivel az igényes és különleges zenékre nyitott hallgatókat igyekszik megtalálni. A lemez megírásakor fontosnak tartottuk, hogy egy olyan művet alkossunk, ahol a zenészek egyéni teljesítménye sem átlagos. A Monte Cristo nem a „hagyományos” operaénekesnős zenekarok vonalát követi, hanem egy attól eltérő utat kíván járni. Ciscoo az eredetileg férfiénekesre írt részekkel is könnyedén megbirkózik és azokat saját énekstílusában előadva ad további egyedi ízt a daloknak.

Pár mondatban a dalokról:

1, Tűzimádó – egy klasszikus középtempós metal dal, sokszólamú monumentális hatású refrénnel. A szöveg felsorolás jellegűen említi meg azokat az embereket, akikben már nem ég a tűz, kihalt a lelkesedés, a refrénje viszont azt hirdeti, hogy vannak még olyanok, akikben lobog a láng, az ő üzenetük ez a dal.

2, Álmodók – Egy tempós, dallamos sodró lendületű optimista szám, ami arról szól, hogy az élet versenyében mindenki igyekszik megkapaszkodni és jelet hagyni. Küzdeni kell az álmainkért és beírni magunkat az élet könyvébe!

3, Miért hagytuk veszni? – Egy mázsás riffel induló, középtempós döngetés, elszállós szintikkel és hatalmas atmoszférával. A szövege azt a kérdést feszegeti, amit sok ember átélt már: vajon mi az a pont és miért nem küzd tovább az ember, miért enged el dolgokat akkor, amikor még tehetne valamit?

4, Utolsó Éjszakán – egy igazi klasszikus hard rock dal, fülbemászó refrénnel, komoly gitárszólóval, lendületes tempóval. Egy könnyed szerelmes téma, egy párkapcsolat, pár olyan pillanat, amikor az ember a szép dolgokra emlékezik. További érdekessége, hogy egy promóciós videó is készült ehhez a dalhoz, mely a gitárosok körében igen népszerű Digitech effektcsaládot mutatja be. Ezen látható és hallható az ének valamint a gitár mindenféle stúdió trükk nélkül felvétele, továbbá az azokhoz használt effektbeállítások. Mindez megtekinthető itt:

5, Örök tánc – Egy gyönyörű vers megzenésítve, ami a zenekar egyik alapító tagjának Mirkóczki Ádámnak tollából származik. Lüktető tempójú dal, szép népzenei motívumokkal, hegedűvel, sok gitárral. A szerelemről, az életről, a hazáról szól, igazi tiszta emberi érzésekről, arról a pillanatról, amikor mindenki azt kívánja, hogy az élet egy gyönyörű örök tánc maradjon. Az album leghosszabb tétele, Ciscoo hangjával 5 percig utazunk és szinte láthatjuk magunk előtt a szebbnél-szebb képeket, az ének pedig könnyen elvarázsol egyedi dallamvilágaival.
6, Itt a Földön – Ha létezne még magnókazetta, akkor ez lenne a B oldal nyitódala. A CD legkeményebb pontjához érkeztünk, óriási a kontraszt az előtte lévő dalhoz képest. Egy nagyon érzékeny témát érint az Itt a Földön, olyat, amihez még férfi énekessel is bátorság kell megszólaltatni. Nemzeti zenekarok tömkelege szakosodott ennek a témának a tolmácsolására, ám a Monte Cristo ezt jelképek, jelszavak, politikai pártok zászlajának lengetése nélkül oldja meg. A tornádó erejű dal a versszakok alatt igazi speed-metal tempóban száguld, középtempós refrénje után pedig olyan riffcsokorral kínálja meg a hallgatót, ami egyből bólogatásra késztet. A dal egy nagyon különleges introval indít: ősmagyarok törzsi énekét halljuk a tábortűz mellett, majd miután a dal beindul, a szöveg arról mesél, hogy sajnos ma a magyarság megtört, mert igaz hazaszerető embereket nyomnak el a helyfoglalók, – akik nem honfoglalók, a refrénből pedig kiderül, hogy „kinek szíve is magyar, itt a hazája!”
7, Túl szép volt – Változatos tempójú, dallamos, sokszólamú, kicsit nyugodtabb hangvételű a hetedik tétel, mely elgondolkodtató, picit lemondó ám a gitárszóló előtti versszak egyben bizakodó is. A szövege múltról, jövőről, sorsokról szól. A szóló után ismétlődő zongoradallamaival, végül mindent lenyugtat…

8, Kötődés – Dögös, feszes ritmusú, fülbemászó refrénű dal, a zene szeretetéről. Zeneileg érdekes kikacsintásokat tartalmaz más stílusok felé, az ének elemi erejű, néha jazz-es néha metal, igazi tekerős gitárszólóval.

9, Ördöglakat – Az album címadó dala egy fiktív történetet mond el egy szerelmi háromszögről, ahol az egyik szereplő úgy száll ki a kapcsolatból, hogy eldobja az életét. A nem mindennapi témát egyedi megfogalmazásban adja elő, néha a mesélő, néha pedig az egyik szereplő szemszögéből ábrázolva. Komor hangulatú vaskos gitárok támogatják a történetet, amiből rájövünk, hogy az élet néha olyan bonyolult, mint egy ördöglakat.
10, Vörös óceán – egy utazós dal, ami egy barátságot és az elválást ír le. A két szereplő egy olyan napszakban köszön el egymástól, amikor a lemenő nap vörösre festi az eget, és valami véget ér… Bólogatós riffek váltakoznak gyors refrénnel a hangulatos albumzáró dalban.