A Hot Beaver egy stoner / grunge / desert rock stílusban mozgó zenekar, amelyet a Green Machine nevű Kyuss-tribute formációban már együtt zenélő Horváth „Sexy” Gábor basszusgitáros és ifjabb Kocsándi Miklós gitáros alapítottak. Nagyon nem vesztegették az idejüket, a tavalyi év során Vulcan Death Grip néven kiadtak egy négyszámos bemutatkozó EP-t, elértek egy kiváló második helyezést a Wacken Metal Battle tehetségkutató hazai fordulójában, illetve lezavartak az Ektomorf vendégeként egy európai körutat, a napokban pedig már a következő közös Európa-turné indulásán dolgoznak!

Szeptember végén Pillars of Creation címmel jött ki a zenekar bemutatkozó albuma, amely az EP-ről már megismert négy dal újra felvett verziói mellett 8 újabb szerzeményt tartalmaz. A kezdeti tagcseréket követően Gábor és Miklós mellett Makács Zoltán énekes és Miricz Attila dobos személyében alakult ki az albumot készítő felállás.

A Pillars of Creation hangzása volt az első dolog, ami levett a lábamról. A különböző hangszerek aránya nagyon jól el lett találva, szépen és dögösen szól az album elejétől a végéig. A basszusgitár és a gitár teljesen egyenrangú felekként vannak jelen, Sexy már a nyitó Enemy Mine-ban lenyom egy akkora basszsusszólót, amivel egyértelművé teszi, hogy ő itt nem háttérmuzsikusként lesz jelen. Nagyon együtt él a dob és a basszus. Miki is hatalmasakat szólózik a lemezen, a Welcome to My Cradle-t hoznám fel mintapéldaként.

Az album talán legnagyobb erénye a változatosság. Van itt a lassú elszállóstól a Sabbath stílusú súlyosságon keresztül a tempós döngölésig minden. Makács Zoltán hangja mintha Layne Staley, Myles Kenendy és Ozzy keveréke lenne. A dallamai egyszerűek, viszont már második hallgatásra emlékezni lehet rájuk. Az angol dalszövegek tartalmilag igényesek, a kiejtés is teljesen rendben van. A dalok hossza is nagyban hozzájárul az album sokszínűségéhez, van itt minden a 3:02 és 7:48 közötti tartományban.

Erősen gondolkodtam, hogy mikor hallottam utoljára ilyen erős bemutatkozó albumot hazai zenekartól. Ez egy tipikusan olyan lemez, amit bátran tudok ajánlani bárkinek, aki a súlyos gitárokért és dallamos énekért hallgat zenét. A banda munkához való hozzáállása és a zene minősége is megvan ahhoz, hogy egy sikertörténet kezdeti lépéseinek legyünk fültanúi. Csak így tovább!