A soproni Dalriada hatodik nagylemezével végképp beírta magát a magyar zene történelemkönyvébe. Az Ígéret címmel megjelenő lemez az első olyan magyar nyelvű kiadvány, amely egy nemzetközileg elismert kiadónál jelent meg. Persze az Ektomorf már régóta neves kiadónál jelenteti meg nagylemezeit, de míg Farkas Zotyáék angolul tolják, addig a Dalriada kimondottan törekedve a magyar nyelvezetre, anyanyelvén terjeszti a világ felé a magyar kultúra hagyományait. A német AFM munkatársai elsőként állítólag a  Szelek című nagylemeznél figyeltek fel először a magyar folk csapatra, amely hallgatása során letolták a gatyát a gyönyörtől. Igazából nem is az a lényeg miként jött össze a lemezszerződés, fő, hogy a korong így világszerte terjesztésre került.

Az album egy népzenei introval indul a Fajkusz Banda tolmácsolásban. A két csapat közös munkája már nem mai keltezésű, azonban a korábbi produkciókhoz képest, ezen a korongon a Fajkuszék teljes tagságot képviselnek. Minden nótából kiveszik a részüket. A közel három perces intro egy 1550-es keltezésű Tinódi vers néhány versszakára épül. Az intro után jön a lemez slágere, a kanásztáncos Hajdútánc. Vérbeli pörgős nóta, amelyre még a halottak is táncra perdülnek. Itt ért a lemez első meglepetése, a korábbi anyagokhoz képest itt Laura nem egyszer black metalosokat megszégyenítően károg. Erről a hörgős, de inkább károgós hangról már most megoszlanak a rajongók véleményei. Hiába: kinek a pap, kinek a papné, nekem speciel a Binder Laura. A Hozd el, Isten dallal továbbra is megmarad a sodró lendület. Az erdélyi népdal ihlette nótában igazi hagszerarzenált vonultatnak fel. Fajkuszék hangszerei mellé egy Hammond orgonát idéző szinti párosul, de még szájharmonikával is színesítik a dalt. Az egyik csúcspont a Mennyei Harang, amelynek versszakai közé beleszőtték az „Indulj el egy úton” kezdetű népdalt is. Ének szempontjából az egyik legnehezebb tétel és ebben hallhatjuk a korongon először Ficzek Andris hangát is, mert az előző nótákban eddig inkább csak háttérvokálozott. A címadó nóta az egyik legvidámabb tétele a korongnak. Itt is fantasztikusan illeszkedik a Fajkusz Banda zenéje, a sodró lendületet pedig Rieckmann Tadeusz kétlábgépes dobjátéka szolgáltatja. Az Igazi Tűz egy kicsit szomorúbb hangulatot áraszt, de olyan csodálatosan kidolgozott refrénnel rendelkezik, ami miatt nálam abszolút a lemez egyik csúcspontja. A Kinizsi Mulatsága az 1479-es Kenyérmezei Csatát idézi, egyben tisztelgés Kinizsi Pálék előtt is. Zeneileg talán ez áll legközelebb az előző, Arany-Album lemezen található dalokhoz. Metalos lendülete miatt abszolút koncertfavorit lehet, ráadásul a végére iszonyatosan bedurvítják a nótát. A Hadak Útjával maradnak a metalosabb, durvább részeknél. Itt András váltogatja a hörgést, a tiszta énekkel, majd a refrénnél Laura is csatlakozik. Szövegileg egy székely legendát dolgoz fel a Tejút keltezéséről. Csodálatos zongorás és hegedűs dallamokkal indít a Leszek a Csillag. Ezt a szép dallamot aztán a Fajkusz Banda folytatja a hangszereivel, majd bejön Laura nagyon szép hangja, amit András erőteljes, Vikidálos hangja követ. Zeneileg a lemez egyik legkidolgozottabb tétele. A korong végére pedig marad a meglepetés! A Leszek a Hold című szerzeményt a Kanteletár ihlette, amelyben közel 700 finn népköltészeti alkotás található. Nem is lenne hitelesebb egy igazi finn tolmácsolásánál, így a Dalriada felkérte a Korpiklaani frontemberét, Jonne Järvelät egy kis közös session-vokálra. A dal közepénél lévő sámánisztikus kántálás nagyon rendben van.

20110222_dalriada

Mint, ahogy az egész korong. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Dalriada eddigi legszínesebb, legváltozatosabb korongját készítette el. A hangzásért, mint már évek óta, továbbra is a Denevéres Cserfalvi „Töfi” Zoltán és csapata felelt, akik szintén kimagasló munkát végeztek. Muszáj megemlíteni a CD bookletjét, amelynek festményeit Binder Júlia készített, ráadásul úgy, hogy minden festmény igazodik egy adott szerzeményhez. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a nemzetközi terjesztés során meddig juthat a zenekar, mert valljuk be, külföldön azért nehezen befogadható a magyar nyelv, de reméljük, hogy a nemzetközi folk harcosokat is elragadja a népünk kultúráját, történelmét hűen ábrázoló zenei remekmű.

A csapat:

Binder Laura- ének
Ficzek András- gitár, ének
Németh-Szabó Mátyás- gitár
Molnár István- basszusgitár
Ungár Barnabás- billentyűk, vokál
Rieckmann Tadeusz- dob

Közreműködő zenészek:

A Fajkusz Banda
Jonne Järvelä (Korpiklaani)- vokál

A dalok:

01. Intro
02. Hajdútánc
03. Hozd el, Isten
04. Mennyei Harang
05. Ígéret
06. Igazi Tűz
07. Kinizsi Mulatsága
08. A Hadak Útja
09. Leszek a Csillag
10. Leszek a Hold
11. Outro