Emlékszik még valaki a Sword zenekarra? Kétségtelen, a ’80-as évek második felének egyik legizgalmasabb kanadai heavy metal bandájának ők tekinthetők. A Rick Hughes énekes, Dan Hughes dobos, Mike Plant gitáros és Mike Larock basszusgitáros alkotta csapat összesen két lemezt készített, de a rövid fennállásuk alatt számtalan zenészikonra tettek nagy hatást. A Sword a kanadai Quebec tartományban alakult meg 1980-ban és mindössze két albumot adtak ki, 1986-ban jelent meg a Metalized, 1988-ban pedig a Sweet Dreams. Úgy képzeljétek el, hogy a Metallica személyesen választotta ki őket a Metal Church mellé másik vendégzenekarnak a Master Of Puppets turné kanadai állomásaira, a Megadeth-főnök Dave Mustaine pedig a debütáló lemezüket minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal albumának nevezte. Mivel ahhoz a lemezhez eddig még nem volt szerencsém, így „kénytelen leszek” a második albumukat górcső alá venni.

A stílust igazán könnyű behatárolni, igazi heavy metal, abszolút fém muzsika a javából. Ez azonban nem merül ki – mint bandák tucatjainál oly sűrűn – szimpla gyorsaságban vagy keménységben. A kanadai négyes ésszel játszik, az elemi energiát intelligens, kidolgozott, ötletes megoldások egészítik ki. Az énekes, Rick Hughes frontemberhez méltón abszolút a helyzet magaslatán áll, ezt a Sword zenéje pedig meg is követeli. A hangszerek szólamai mellett az énekdallamok is igényesek, érződik, hogy sokat dolgoztak rajtuk. A lemez lendülete végig magával ragadó, egy perce sincs „lankadás”, épp ezért nehéz lenne kiemelnem akár egy szerzeményt is. Ezt az albumot kiadó Aquarius Records munkatársai megtették helyettem, ők a The Trouble Is című nótát tették amolyan „kislemezdalnak”, ehhez is készült a banda klipje. A Sword jól hallhatóan az összes nagy előd trükkjeit kívülről fújja, a Sabbath-tól a Priest-ig minden bennük van, ráadásul ezt a tudást remek, egyéni ízzel képesek elénk tárni. A kompromisszumot nem tűrő, cicomák nélküli heavy metal kedvelőinek érdemes kipróbálni a Sweet Dreams albumot, csalódás kizárva.

A korai Savatage és az Armored Saint világával párhuzamba hozható Sword idejekorán bekövetkezett feloszlása után (Európában sosem léptek fel) az énekes Rick Hughes egy Saints & Sinners nevű melodikus hard rock banda élén tűnt fel, de hiába sikerült jól az 1992-es bemutatkozó albumuk, a grunge-hullám őket is elsöpörte. Az almanachok szerint 1995-ig létezett a Sword, de valójában az 1988-ban kiadott Sweet Dreams album után, 1989-ben már egy szemernyi mukk sem hallatszott felőlük.