Az éjszakai bombariadót kiheverni próbáló bulizók ismét a Balaton parton találtak menedéket a hőség elől. Öröm volt így sétálni a parton, hogy az iszappal dobálózó német kisgyerekek helyett mindenhol söröző rockerek henyéltek. El tudnám viselni máskor is. Az utolsó nap két nagyágyút is tartogatott, hiszen a svéd Sabaton mellett az egyik legelső thrash metál zenekar az Overkill is megtisztelte Balatonszemest.

 

paddy

 Mint minden napot, ezt is a hazai zenekarok nyitották, a nagyszínpadon rögtön egy Road koncerttel kezdődött a buli áradat. Melegből most sem volt hiány, de a három nap alatt egyre jobban hozzászokott a közönség, így nem panaszkodhatott a zenekar arra, hogy senki nem bulizik velük. A Roadtól megszokott lendület, nem maradt el és ezt a közönség is meghálálta. A nagy hőség miatt koncert közben egy tűzoltó kocsi jelent meg a színpad mellett és kezdte permetezni az ott bulizókat. Nagyon nagy ötlet, de igazán megtehették volna ezt az első két nap is. A sátorban időközben a Paddy And The Rats bulija is megkezdődött. Mint mindig most is fergeteges ír hangulatot varázsoltak nekünk a srácok. Törvénybe iktatnám, hogy minden fesztiválon ott kell, hogy legyenek. Kevés zenekar tudja ilyen melegben is ennyire megtáncoltatni a közönségét.

A nagyszínpadon a Roadot a Deák Bill Blues Band váltotta. Minden tiszteletem Bill kapitányé, aki ilyen súlyos betegség után is a zenének és közönségének él. Nagyon sok mindent nem lehet elmondani a koncertről, olyan volt, mint az összes DBB koncert: hibátlan. A világ egyik legjobb blues énekese nem tud hibázni, a körülötte lévő fiatal zenészek, pedig vérprofi módon adták az alapot a „legfeketébb hangú fehér ember” alá.

overkil2Kisebb késés után aztán jött a nap főattrakciója, az Overkill koncert. A 33 éve pályán lévő csapat olyan legendákat előzött meg a thrash zene oldalán, mint a Metallica, az Anthax vagy a Slayer, még is jóval mögöttük kullog ismertség terén. Ez sajnos nagyon nagy hiba, hisz Bobby Ellsworth csapata mindenképpen a legnagyobbak között érdemelne helyet. Be is bizonyították ezt szűk egyórában. Elementáris erejű bulijuknak egy szerencsétlen baleset vetett véget idő előtt, ugyanis Derek Tailer gitáros hőgutát kapott így nem bírta folytatni a koncertet, ezért a többieknek is abba kellett hagyni a produkciót. Szerencsére Dereknek nem esett semmi komolyabb baja és reméljük, mihamarabb visszajönnek hozzánk és befejezik azt, ami félbe maradt.

sabatonA nagyszínpad záró száma a Magyarországra már hazajáró Sabaton bulija volt. Bevallom őszintén, amióta a fél banda kicserélődött és élőben nem szintissel játszanak, nekem olyan hatást keltenek, mint egy rossz midi-file néha. A tavalyi Fezenes bulijuk a borzasztó kategória alsó határát súrolta. Szerencsére idén ez már nem így volt, és habár továbbra is hiányzik a szinti, egész jól megoldották a sampler hangosítás kérdést. Sokszor nem tudtam eldönteni, hogy egy koncerten vagyok, vagy esetleg egy Stand Up előadáson, ugyanis Joakim Brodén énekes, többet kommunikált a közönséggel, mint amennyit énekelt. Sikerült őt megint ellátni pálinkával, amiért egyre jobban utál minket, de lassan csak hozzászokik, hogy itt ez a módi. Szépen lassan megtanul magyarul, az „egészségedre” mellé felvette a „csöcs” szót is a repertoárjába, de helyette tanított minket is egy kicsit svédül. A koncerten előtérben voltak a legutóbbi Carolus Rex album dalai, amik nekem kicsit üresjáratoknak tűnnek az előző albumok erejéhez képest. Természetesen azért a nagy slágerek, mint a Primo Victoria, vagy az Attero Dominatus ezúttal sem maradhattak ki a repertoárból. Viszont nem értem mi mért nem kaptunk még dalt tőlük, ami a háborúk magyar vonatkozásáról szól. Ha tényleg ennyire szeretnek, ideje lenne már.

A Sabaton koncert után aztán szépen lassan elcsendesedett Balatonszemes, és másnap bezárta kapuit az I. Rock Beach fesztivál. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodhattunk, és bízunk benne, hogy jövőre ugyanitt találkozunk, akkor már a kevés hibát is kijavítva.

További képek:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.594302263960712.1073741829.104378096286467&;type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.594349193956019.1073741831.104378096286467&;type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.594412137283058.1073741835.104378096286467&;type=3