Első, öt dalt tartalmazó kislemezén dolgozik a tavaly nyáron Szegeden alakult modern metal vonalas Balkan Shadows. Ennek előfutára a Fotóalbum című dal, melyhez klipet is készített a kvintett. A banda élő bemutatkozására sem kell már sokat várni, az első koncertjük hazai pályán, május 6-án lesz. A Magamra tűvel vésem című bemutatkozó kiadványuk szeptemberre várható, így bőven volt miről faggatnom a srácokat. Íme a végeredmény:

Fotóalbum címmel nemrég mutattuk be első klipeteket. A dal, ha jól tudom előfutára a jelenleg készülés alatt álló öt dalt tartalmazó bemutatkozó kiadványotoknak. Mutasd be kérlek a tavaly nyáron alakult zenekart.

Így igaz, olyannyira előfutára, hogy rajta is lesz a Magamra tűvel véstem címet viselő kislemezen. A zenekari tagjai: Bódy Péter (dob), Harmatos Zsolt (basszusgitár), Kovács Botond (gitár), Posta Máté (gitár), Tibai József Gábor (ének). Gyakorlatilag mindannyiunk megfordult már több szegedi zenekarban is, maga a zenekar úgy indult, hogy Peti és Máté egy Unrealscream nevezetű formációban játszottak, ahova éppen énekes kerestek, és akkor került  Jocó képbe, aki korábban a The Fractal Effect, az All is Forsaken és a Snassz nevezetű zenekarokban is megfordult mint énekes vagy mint basszusgitáros.

Különböző okok miatt viszont ez a zenekar még az előtt megszűnt, hogy el tudtunk volna vele kezdeni dolgozni, ekkor merült fel a Balkan Shadows ötlete. Mivel ötletek szép számmal álltak rendelkezésünkre, ezért azonnal el is kezdtük a közös munkát az első dal megírásán, ez volt a Fotóalbum, amit nyáron még így 3-an fel is rögzítettünk az Our Sound Recording  Studiónál, ami most a Miracle Sound nevet viseli. Itt Kuczora Gábor a szintén szegedi Fordbidden Noise zenekar basszusgitárosa volt segítségünkre a basszus felvételek rögzítésében. Ahogy a felvétel elkészült akadtunk rá Zsoltira, aki Covered with Snow és a  Dark Eden zenekarokban is mint ritmusgitáros volt jelen ,  majd alig egy hónap elteltével szállt be hozzánk Boti is, aki a Disorder of Silence gitárosa volt korábban.

Akkor ezek szerint a tagoknak már külön-külön is volt zenei tapasztalata. A Facebook oldalatokon modern metal/hardcore stílusként van aposztrofálva a zenei műfajotok. Miként döntöttetek a zanei irányzatról, illetve ha már itt tartunk, akkor avassatok be, hogy miként születnek a Balkan Shadows dalok.

A zenei irányzat igazából folyamatosan csiszolódik, nem is igazán döntés ez, mindannyian próbáljuk hozzá tenni a magunk zenei világát, annyi volt a közös álláspont, hogy ne legyen sablon, próbáljunk valami egyedit kitalálni, ez a kislemezen jobban fog majd érződni, mint a bemutatkozó dalon, ott már tényleg mindenkinek az ötletei több helyet kapnak. A szám írás úgy zajlik, hogy vagy Máté vagy Boti megír egy teljes számot dallamvilágilag, amit aztán közösen átnézünk, ha valakinek van ötlete belerakjuk, vagy átalakítjuk, amikor össze áll zeneileg, utána jön rá a szöveg, ami Jocó reszortja. Próbálunk egy koncepciót felhúzni, illetve törekszünk árnyaltan ugyan, de egy kicsit kritikusabb hangvételű szövegeket írni, de azért nyilván az adott események az ember életében ezt befolyásolják.

Akkor térjünk is rá a Magamra tűvel véstem című bemutatkozó kiadványotokra. Hol tart jelenleg a munkafolyamat, mikorra várható az öt dalt tartalmazó EP megjelenése? Fizikai formátumban is megjelenik majd, vagy csak digitálisan juthatnak hozzá a rajongók?

A felvételt júliusba kezdjük a Miracle Sound stúdióban, a megjelenés pedig tervek szerint szeptember elejére lesz datálható. Szeretnénk ha fizikai formátumban is megjelenne, de az biztos hogy digitális formátumban felkerül a bandcampre és a youtubera is.

Milyen a szegedi metal színtér? Régen többször megfordultam ott a Garaboncziásban, ami ha jól tudom már bezárt. Mennyire tudtok mozgolódni?

Több ember szájából hallottam elhangzani azt, hogy Szeged nagyon erős helyszín még ma is metál zenei téren, szerencsére sokan járnak koncertekre. A Garaboncziás már régóta nincs, de eddig mindig volt egy-egy hely, ami felkarolta ezeket a koncerteket, (pl: Live Music Club, Rongy Kocsma). Jelenleg a legtöbb koncert a Grand Café Várkertben van, ami azért is különleges helyszín, mert konkrétan a szegedi várban található. Itt nyáron szabadtéri bulik is szoktak lenni. Nagyon reménykedünk benne, hogy ők még sokáig meg maradnak nekünk, mert ha ez a hely is megszűnik, akkor nagy bajban lesznek itt a zenekarok. Mellesleg a bemutatkozó koncertünk is itt lesz május 6-án.

Akkor Rátok most nem igaz Zorán klasszikusa, a ’Ne várd a májust’, hiszen gondolom izgatottan várjátok, hogy a nagyérdemű előtt is bemutatkozhasson a Balkan Shadows. Miként készültök a bulira, Milyen repertoárra számíthatnak a koncertlátogatók? Itt most nyilván nem arra kérlek Titeket, hogy fedjétek fel a teljes setlistet. Az érdekelne, hogy mennyi idős programmal készültök, illetve a saját szerzeményeket színesítitek-e esetleg más dalokkal?

Saját szerzeményeket viszünk, egy tetováló rendezvény a Szeged Ink keretein belül, mely a Cadaveres és a Don Gatto országos turnéjának szegedi állomása is lesz egyben, illetve lesz még további meglepetés banda is. Az biztos, hogy a kislemez dalai itt mind egy szálig hallhatóak lesznek, de van rá esély, hogy olyan saját dal is elhangzik majd, amit erre a kislemezre most nem teszünk rá. Próbálunk a lehető legprofibb módon hozzáállni az egészhez, reméljük, hogy nem fogunk csalódást okozni.

Nálunk is bemutatásra került a Fotóalbum című videótok. Meséljetek a klip forgatásáról, hogyan zajlott az egész?

Két lépcsőben történt a forgatás. Az első lépcső a zenekarról készült felvételek, a második a sztori felvételek elkészítése volt. Az egészet Szegeden forgattuk, nagyjából 4-5 helyszínen. A sztori elkészítésében a Genéziusz színház volt segítségünkre, ahogy az cikketekben már korábban is megjelent. A társulat vezetője Horváth István volt aki magát a forgatókönyvet kiötölte. Próbálkoztunk mi is ötletelni, mielőtt Pistut megkértük volna, de szerintünk egy kicsit sablonosak voltak a terveink, ezért kértük meg őt, hogy vegye át az irányítást. A rendelkezésünkre álló eszközök miatt, ami a jelmezeket vagy az anyagi forrást illeti, azonban kicsit színházias lett a hatás. Ennek kezelésére született az ötlet, hogy csináljunk egy kis 80-90-es évek hatást az egész videónak, ezért a VHS effektek. Az operatőr Valach Márk volt, a vágási munkálatokat pedig Szécsényi Dániellel közösen csinálták, ők alkotják a No Total Films csapatát, a srácok nevéhez már több zenei videó is fűződik, például a Székesfehérvári Sleepless zenekar több videója is.

Júliusban kezditek felvenni a Magamra tűvel véstem című bemutatkozó kiadványotokat. A megjelenése előtt terveztek még esetleg másik dalhoz is klipet?

Van tervben klip, de ez valószínűleg egy szöveges videó lesz, nem pedig un. sztori klip. Hogy ez mikor jelenik majd meg, az album előtt vagy után, az még jelenleg vita tárgyát képzi.

Értem! Szerencsére azért a beszélgetés során így is sok mindenre fény derült Veletek kapcsolatban. Köszönöm a beszélgetést és minél többször halljunk még Rólatok!

Mi köszönjük, és reméljük a kislemez megjelenésekor is tudunk majd kommunikálni még.