A 2016. szeptemberben elindított Rock/Metál Underground börze némi leállás után 2018. február 18-án újra megrendezésre kerül. A helyszín ezúttal az óbudai székhelyű Supersonic – Blue Hell & KVLT lesz és a tervek szerint kéthavonta kerül majd megrendezésre. Ennek kapcsán a Rockpanorámával megkerestük Oszi László és Rozman “Rozi” Róbert főszervezőket, akik a rendezvénnyel kapcsolatban minden fontos információt megosztottak velünk.

Új év, új kezdet, vagy esetleg valaminek a folytatása. Február 18-án az óbudai székhelyű Supersonic – Blue Hell & KVLT Klubban újra megrendezésre kerül a 2016. szeptemberben elindított, Rock/Metál Underground börze. Mivel én is nagy lemezgyűjtőnek tartom magam, így persze egyetlen alkalommal sem hagytam ki az akkor még a Dürer Kertben megtartott börzéket. Személyesen azért örültem ennek a kezdeményezésnek, mert a többi lemezbörzével ellentétben itt kizárólag kedvenc műfajaim közül turkálhattam, nem kellett „átnyálaznom” a más zenei stílusba tartozók hanghordozóit. Sajnos azonban nem tartott sokáig, mert a Király utcai LemezPiaccal egybeolvadt a Rock/Metal Undergrond börze. Vagy mi is volt valójában a fuzionálás hátterében?

A hátteréről annyit kell tudni, hogy a Lemezpiac, ami a Király utcába működött, mint helyszín megszűnt és a szervezők miután itt tudták, hogy működik egy börze,  rákényszerítettek kész tények elé lettünk állítva, hogy más valaki  veszi át a szervezést, mondván hogy jóval több árus lesz és ez által több ember is, de a mi általunk elindított kezdeményezést megfojtották .

Másik probléma a technikai felkészültséggel volt es a szervezetlenséggel.

Pár példát is megemlítek – egy előző esti koncert után nem takarították ki a helyiségeket, reggeli lemezbörzéseket nem ecsetelem milyen látvány fogadta a terembe vagy egy másik konkrét példa legutóbbi börzén nincs több mint 2 órán át áram az egyik terembe és szinte teljes sötétségben es csendben ott ülsz és nézed az elégedetlen kollegákat.

Ilyen háttér mellett nem lehet korrektül megcsinálni semmi rendezvényt.

Elmaradnak a vendégek es az árusok sem kíváncsiak ilyen szintű szervezetlenségre es ne feledjük ők fizetnek asztalpénzt a felutazást a parkolást mindent.

Visszatérve az új szervező „elegáns húzására” a Dürer vezetősége felhívott és konkrétumként közölte, hogy a Lemezpiacosok veszik át a szervezési részt és ez így mindenkinek jobb lesz, mert nem lesz 1 hónapba 2-3 börze ami annak idején mindig jellemző volt, egymásra szervezés miatt.

Viszont az árusok részéről, akik az elején ott voltak a Dürer Kertbe az általunk  elindított börzén, kértek fel rá, hogy szervezzük ezt tovább akár más helyszínen is mert ilyen kezdeményezés nem volt még, ami a műfajt érinti, és mindenki megtalálja a számítását.

Így megtaláltam az alkalmas helyszínt ahol a vezetőséggel egyeztetve nyitott kapuk fogadtak és örültek a kezdeményezésnek. Ők is hallottak már korábban a Rock/Metál Underground börze működéséről.

A Supersonic – Blue Hell & KVLT véleményem szerint is jó döntés, hiszen a klub ebben a műfajban számtalan remek koncertnek biztosított már teret. Ami pedig az árusokat illeti, a két rendezvény között valóban akadtak átfedések, de (és ezt most nem dorgálásképp mondom) pár esemény után azon kaptam magam, hogy a Rock/Metal Undergrond börzére is beszivárogtak olyan kiadványok, amik hát enyhén fogalmazva sem férnek bele a stílusba. El tudom képzelni mennyire lehetetlen feladat mondjuk átnézni egy eladó portékáját, aki több ezer lemezzel jelentkezik, de kiszűrhető-e valahogy az, hogy tényleg csak a stílusnak megfelelő termékek kerüljenek ki a standokra?

Igen erre törekszünk mindenképp az új helyszínen, hogy csak a műfajon belüli kiadványok legyenek terítéken, de az irodalom is helyet kapjon pl. fanzine, újság, könyvek kapcsán is, vagy ruházat is szóba jöhet esetlegesen használt hangszer is.  Az árusok nagy részét ismerjük a régi börzéről személyesen is, az újak meg egy átvilágításon mennek keresztül a helyszínen, másképp ezt előre nem lehet kiszűrni…

A következő kérdésem pont az lett volna, hogy milyen termékeket lehet árusítani, de ezzel megelőztél. Azért maradjunk még picit az árusoknál…több embertől hallom azokat a kritikus hangokat, hogy azért nem járnak ki minden hónapban a börzékre, mert mindig ugyanazok az eladók vannak, de ami még ennél is rosszabb, változatlan termékekkel. Hazudnék, ha nem lenne ebben némi igazság. Persze üde színfolt is van, mert ismerek olyan eladókat, akik hónapról hónapra igyekeznek friss dolgokat is kitenni az asztalra. Mennyi eladóra számítasz, hogy lehetne bővíteni a kínálatot? Milyen platformokon lehet meghirdetni, invitálni a rendezvényre az eladókat/vevőket?

Azt gondoljuk nem a mennyiségi árusokra hanem inkább minőségi árukészletre kell a figyelmet fordítani, de semmiképp se 80-90 árusra számítunk mint a LemezPiacon hiszen akinek komolyabb árukészlete van ebben a műfajban az nem ekkora szám.  A lényeg hogy mindenki megtalálja a számítását, és 2 havonta fog az esemény megrendezésre kerülni.

Szeretnénk, ha a stílusba élő alkotó emberek is kijárnának és mi helyet teret biztosítunk nekik, hogy ebben az irányvonalban arculatba stílusba tudjon vásárolni vagy árulni kulturált rendezett keretek közt.

Az esemény hirdetését meg ahol lehet mindenhol közzétesszük, részben a  Supersonic – Blue Hell & KVLT  facebook és weboldalán, a mi facebook-os oldalunkon a Metál antikvitáson, illetve a HammerWorld újságba is fog hirdetés bekerülni, illetve még a RockÉlet magazinba, és bármilyen internetes portál szóba jöhet aki engedélyezi hogy kirakjunk az oldalukon bármilyen reklámot.

Azt gondoljuk, ami a Rock/Metal/Underground műfajt érintő portálok működnek és ” viszonylag nagy nézőszámmal kecsegtetnek” minden szóba jöhet hiszen az a cél, hogy mind eladói mint vevői oldalról,  minél többen megtalálják a számításukat.

A kínálat bővítése, újítása azt gondoljuk minden árusnak a saját feladata, ha hosszú távon akar eladni és a vevőit megtartani, akkor meg kell újulni mindenképp.  Az esemény színesítése miatt ezért is gondoltuk, hogy akinek nemcsak CD-DVD-Bakelit kínálata van hanem pl, ruházat vagy irodalom is vagy esetleg használt hangszer Ő is kapjon helyet árusként az eseményen.

Ez általában nem jellemző Börzéken, hogy ilyen árusok lennének, ebben is szeretnénk újítani, egyedivé válni, és országosan ismertek lenni.

Arról is értesültem, hogy a korábbi hibák elkerülésével törekedtek minőségi alter metal underground lemezbörze kialakítására, ezért várjátok az emberek ötleteit, hogy mivel színesíthetitek a börzéken. Szeretnétek úgy kialakítani a börzét, hogy mindenki megtalálja a pihenést, kikapcsolódást, a vadász szenvedélyét pedig normális körülmények között élhesse ki, minden látogató és árus. Mi az amit szívesen látnátok a rendezvényen hol, és miben lesznek változások? Akiknek ezzel kapcsolatban lennének ötletei, hogyan közölheti a szervezőkkel?

A szervezési és a reklámozási részben mindenképp lesznek változások, hogy akit érint tudjon róla. Amit szívesen látnánk a rendezvényen, amit már korábban is említettem a zenekari kiegészítők (póló és zenekari kiegészítő minőségi árui) árusai, illetve akiknek zenei irodalmi kínálata is van, vagy használt hangszerekkel is foglalkozik adás-vétel terén, ez mindenképp színesítené a börzét.

Az ötleteket meg egyrészt várjuk e-mailbe a Metál Antikvitás facebook oldalon, nyugodtan lehet írni, mindenkinek válaszolunk, de akár privát e-mailbe is ami az eseménynél létre lesz hozva.

A visszatérő Rock/Metal Undergrond börze tehát február 18-án startol, amit a tervek szerint még öt ilyen rendezvény fog követni 2018-ban. Mit üzensz az olvasóknak, illetve azoknak, akik akár árus, akár eladóként kilátogatnak február 18-án az óbudai Supersonic – Blue Hell & KVLT klubba?

Akik részt szoktak venni börzéken eladni, és ebben a műfajban van készletük, mindenképp javasoljuk, látogassanak ki február18.-án az első új helyszínen induló börzére. 10 órakor indul és kb. 17 óráig tart majd. Szóljatok az ismeretségi körben is hátha más is szeretné árulni, kisebb-nagyobb készletét. Az eseménynél e-mail cím és telefonszám is meg lesz adva a jelentkezéshez és nem utolsó sorban az asztalpénz is annyi lesz amennyi annak idején is volt a Dürer Kertbe ( 1500 Ft/asztal )

Reméljük az új börze mindenki tetszését elnyeri majd.

Köszönöm a beszélgetést és kitartó szervezői munkát kívánok a Börze folyamatos működéséhez. Találkozunk február 18-án!

Mi köszönjük a lehetőséget, hogy beszámolhattunk a fejleményekről.

A rendezvény Facebook oldala