A Glamblokk műsorvezető kollégája , aki nem csak a tupírmetál vonalban jártas, sőt főbb  mozgolódási területe inkább a dark-goth vonal, múltkor egy Nevergreen interjúval örvendeztetett meg minket, most pedig a szintén sötétebb vizeken mozgó Anguish Sublime zenekar énekesével Takács Árpáddal hozott össze egy beszélgetést, melyet alább olvashattok.

Mai beszélgetőtársam Takács Árpád, a vajdasági Anguish Sublime, valamint a Tales of Dark zenekarok frontembere.

Szia Árpi, köszöntelek!

Vé: Mesélj egy kicsit magadról. Ki vagy? Honnan jössz? Mivel foglalkozol zenekaron/zenekarokon belül és kívül?

T.A.: Köszöntelek!
Ahogy említetted, az Anguish Sublime és a Tales Of Dark.. zenekarok frontembere/vokalistája vagyok egy személyben. Egy újvidéki születésű, Temerinben élő srác lennék, aki a zenélés mellet egy csapágygyárban robotol napi 8 órán át, immár 18 éve. A kreatív munka – tehát a szövegírás, zeneszerzés – a fő menedékem a szürke hétköznapoktól.

Vé: Mielőtt rátérnénk a tárgyra, volt említve két zenekar(ToD; A.S.). Mutasd be kérlek, a magyarországi rockereknek ezt a két bandát.

T.A.: Az Anguish Sublime-ot ’98-ban alakítottam meg Aleksandar Crnobrnja-val, aki a zenekar gitárosa és fő zeneszerzője. Azokban az időkben olyan nevek hatása alatt voltunk mint az Edge Of Sanity, Paradise Lost, Amorphis, Dark Tranquillity, Morbid Angel, Borknagar, Bathory, Arcturus, Hypocrisy, Rotting Christ, Lake Of Tears, In Flames, My Dying Bride stb., tehát a sötétebb, de mégis határozott és egyéni dallamvilággal rendelkező bandák, amelyeket sokszor nem is lehetett egy konkrét zenei skatulyába belegyűrni. Ilyen módon próbáltuk mi is valahogy a saját kis világunkat kialakítani, sokkal inkább arra törekedve, hogy a megírt dalok minőséget képviseljenek, mintsem, hogy melyik szintér fog bennünket elfogadni. Zenei korlátok nélkül próbálunk a mai napig alkotni, beépítve a zenénkbe mindent ami szerintünk a daloknak ad egy kis különlegességet.

A Tales Of Dark…-hoz ’02-ben csatlakoztam mint vokalista, de az évek folyamán a kreatív munka egyre nagyobb része is rám hárult, ami kimondottan jól is esik, mert az egész zenekarosdinak pont ezt a részét tudom leginkább élvezni. A korai időkben az akkori doom/death/gothic szintér legnagyobb nevei hatása igencsak kimutatható volt a zenénkben, de az évek elteltével ott is megpróbáltunk elszakadni egy konkrét zenei világtól, hagyva, hogy bármi inspiráljon bennünket stílustól függetlenül. Persze, a TOD… ettől még doom banda fog maradni, sőt, ahogy az új nóták kezdenek formát ölteni, a lassabb, borultabb témák egyre nagyobb teret foglalnak el a zenénkben, viszont a hangulat és a dallamok szerintem egyre egyénibbek lesznek.

Vé: Térjünk rá a lényegre! – Ha jól tudom, az Anguish Sublimenak, kb. 8 hónapja jelent meg az új EP-je, Unveiling the Origin címmel. – Mesélj erről egy kicsit. Hogyan állt össze az album?

T.A.: Az EP dalait  2008-ban kezdtük rögzíteni, amikor a 2003-2007-ig igen jól működő felállás zenei és egyéb nézeteltérések miatt szétszélledt, és újra project-státuszba kerültünk, tehát csak a kreatív mag maradt meg (Aleksandar és jómagam). Mivel az Among The Raven Skies című demo eléggé mostoha körülmények között lett felvéve annak idején (2004 legelején), mindenképpen a hangzási hiányosságok minél effektívebb kiküszöbölése szerepelt a fő célok között, ezért a gitárokat néhányszor újra is kellett venni, de megérte, mert szerintem elég könnyen észrevehető a minőségi külömbség a két anyag hangzása között.

Vé: Mivel egy EP-ről beszélünk, pontosan hány dalt sikerült felvennetek és melyik stúdióban dolgoztatok és kivel/kikkel?

T.A.: Az Unveiling The Origin-en 5 dal kapott helyet, és teljes egészükben a gitárosunk házi stúdiójában lettek rögzítve. Egy lassú folyamat volt ez, mivel ezekben az években tényleg csak takaréklángon működött az Anguish. Ebben az időszakban csatlakozott hozzánk Ispán András basszusgitáron, aki számos hazai és magyarországi együttes tagja volt már az évek folyamán (pl. Amok, Deák Bill Gyula zenekara, Divlje Jagode, Amentes, Tales Of Dark… stb.), és ebben a trió felállásban működünk azóta is, ami sajnos az élő fellépéseket nem teszi lehetővé, de talán sikerül majd a jövőben kialakítani egy teljes és stabil gárdát.

Vé: Az anyagot hallgatva, elég súlyosra sikerült. Pont úgy, mint a bemutatkozó korong, az Among the Raven Skies. Így, a több, mint fél évnyi megjelenés óta, milyen konzekvenciákat sikerült levonni? Valamint mennyire jelent előrelépést ez az EP, a bemutatkozó koronghoz képest?

T.A.: Amint már említettem, elsődlegesen a hangzás terén sikerült jelentősen előre lépni, viszont a dalok között itt is (ugyanúgy mint a demo esetében) a pályafutásunk legkorábbi szakaszából származóak ugyanúgy találhatóak, mint egészen friss szerzemények, és ez folytatódni is fog ebben a formában, mivel rengeteg dalunk született az évek során. A következő EP-nkre egy egyenesen 97-ben íródottt dal is fel fog kerülni, amit Aleksandar még az Anguish Sublime hivatalos megalakulása előtt írt, viszont az eredeti (kb. 2000-táján írt) szövegből csak egy-két sort megtartva, egy vadiújat dalszöveg született.

ARVE Error: Wrapper ID could not be build, please report this bug.

: A dalok szövegeit olvasva/hallgatva, egy elég érdekes témájú dalszöveg világ tárul az ember elé, mind az Anguish Sublime, mind pedig a Tales of Dark esetében.
Honnan meríted az ihletet? Mi az, ami a legjobban inspirál, az ilyen, elsőre elég rideg és súlyos szövegek megírására?

T.A.: Klisésen fog hangzani, de szerintem ha az ember a mai világban nyitott szemmel járkál, egész biztosan lát és tapasztal elég sok negatív dolgott maga körül, és számomra elsődlegesen ez jelenti a fő inspirációt. De ezen kívül is bármi ami megpiszkálja a fantáziámat, legyen szó bármilyen irodalmi műről, filmről, vagy akár képregényről (’87 óta fanatikus Dylan Dog olvasó/gyüjtő vagyok), szolgálhat ihletként.

Az AS esetében sokszor a modern kori ember és a természet közötti viszony van fókuszban. Az emberiség egyre többet mozdul el teljesenen helytelen irányba, és sajnos a folyamat már lassan visszafordíthatatlanná válik. De ez a téma sem kizárólagos jelleggel szerepel a szövegeimben.

A TOD… dalszövegei inkább egy befelé forduló, az emberi viszonyokkal, érzelmekkel foglalkozó világot képviselnek, semmivel sem derűsebb formában mint az AS esetében.

Mindezt próbálom egy nem szájbarágós, hanem inkabb elmélkedő, sűrűn hermetikus, metaforákkal átszőtt formában közvetíteni. Szeretném elhinni, hogy aki elolvassa őket, azt sikerül is valamilyen szinten megérinteni, és gondolkodásra késztetni.

Vé: Itt egy picit bele is mennék a legmélyébe. Mikor először hallgattam az első korongot, volt egy dal(Where Angels leprous breed), ami olyannyira megfogott, hogy egyből a kedvencem lett. És hát, naívan azt gondoltam, hogy ezt a dalt, már nem lehet überelni. Aztán az EP (szerintem) egyik legkarcosabb dalával szembe találtam magam és legyűrt. Ez volt a Cycloneheart Vertigo.
Mesélj egy kicsit erről a nótáról, kérlek.

T.A.: A Cycloneheart Vertigo egy 11 éve íródott dal, és azokban az években amig élőben is aktív volt a zenekar (2003-2007), elég sűrűn ezzel a nótával nyitottuk a koncerteket, mivel igen hatásosnak bizonyult. Egy intenzív, súlyos dal, amelybe elég sok hangulatváltás lett beépítve. A gyors blastbeatektől egészen az akusztikus részekig terjed a skála. Nálam is az egyik örök kedvenc.

Vé: Vajdaságból jössz/jöttök. Az általatok játszott zenének illetve zenei műfajnak, mekkora a létjogosultsága ott?

T.A.: Nem hinném, hogy itt bármivel jobb vagy rosszabb lenne a helyzet az underground zenekarok számára mint bárhol a környező országokban. Itt is vannak a súlyosabb zenék iránt fogékony emberek, akik lejárnak egy-két bulira, de a cd vagy merch vásárlás itt sem számit már olyan gyakori jelenségnek. Szerintem már a nagyobb nevek sem töltenek meg akkora helyeket mint a hőskorban. A média meg ugyanúgy nem vesz tudomást az extrémebb hangzású bandákról itt sem, mint ahogy szerte a világban. Persze nyugaton még mindig jobb a helyzet, mivel ott az alaposan felépített metal-infrastruktúrát profi kezek irányítják. Profi szervező irodák, klubok, fesztiválok, kiadók stb. Ez itt nálunk mind hiánycikknek számít.

Vé: A jövőbeni magyarországi rajongókra is gondolva teszem fel a nagy kérdést. Magyarországra jöttök-e valamikor és ha igen, mikor?

T.A.: Erre sajnos nem tudok konkrét választ adni, mivel az Anguish Sublime immár 7.5 éve nem állt színpadra. Elsősorban egy elszánt, profi dobosra lenne szükségünk, hogy egyáltalán újból elkezdjünk foglalkozni a koncertezés gondolatával. Ma már a studiófelvételek simán megoldhatóak dobgéppel is, a modern dobprogramoknak köszönhetően, de mi is tisztában vagyunk vele, hogy egy zenekar akkor teljes és valóban ütőképes (hanghordozón és élőben egyaránt), ha egy hús-vér dobos szállítja az alapokat. Sajnos a környéken kevés valóban képzett dobos van, és azok egyszerre több bandában is aktívak, tehát nem igazán lehetne a részükről teljes erőbedobásra számítani, az pedig fontos szempont lenne, hogy azt az évi néhány bulit amit bevállalnánk, ne kelljen az utolsó pillanatban lemondani, mondjuk a dobos hatodik, átdolgozásokat játtszó banda fellépése miatt.

Vé: Végezetül hol kapható az Anguish Sublime új EP-je, valamint hol láthat Titeket a nagyérdemű, a közeljövőben?

T.A.: Az Anguish Sublime “Unveiling The Origin” EP-jét a Bandcamp oldalról ingyen töltheti le bárki aki kíváncsi egy jóféle hangulatos, epikus death/black/doom/miegyéb ötvözetre. A fizikai formátum terjesztése még sajnos nem oldódott meg, de a zenekar Facebook oldalán tájékoztatni fogunk mindenkit, mihelyt helyreállnak a dolgok.

A kérdésed második részére pedig az előző feleletben már adtam magyarázatot, tehát koncertek terén igencsak bizonytalan jövő előtt állunk. Viszont hamarosan érkezik egy újabb EP-nk, és egy teljes album munkálatai is nem is olyan sokára befelyeződnek, tehát az idei és a jövő év is tartogat néhány (remélem kellemes) meglepetést.

Vé: Nincs más hátra, mint elköszönni… Köszönöm szépen, hogy rendelkezésemre álltál, egy röpke kíváncsiskodás erejéig!
Sok sikert és koncertet kívánok neked a jövőben, és remélem, hogy hallunk még felőletek!

T.A.: Én is nagyon szépen köszönöm az érdeklődést, támogatást! Sok sikert és további jó munkát kívánok neked.

A zenekar honlapja ide kattintva érhető el!
Facebookon itt tudjátok követni a csapatot!
Itt pedig a banda Bandcamp oldala található