Travis Johnson-t legtöbben az In This Moment basszusgitárosaként ismerik, azt már talán kevesebben tudják, hogy a Flatline zenekar frontembereként hét éven keresztül énekelt is. Az INVIDIA élén ismét mikrofont ragadott, a zenéért pedig olyan arcok felelnek, mint Brian Jackson (gitár, ex-Skinlab), Marcos Medina Rivera (ritmusgitár, ex-Skinlab), Matt Snell (basszusgitár, ex-5FDP), valamint Darren Badorine (dob, Six Ounce Gloves). Travis a március 31.-én As The Sun Sleeps címmel kiadott bemutatkozó album kapcsán válaszolt Humel kérdéseire.

Ha jól tudom basszusgitárosként kezdted a zenei pályafutásod, viszont nem ez az első alkalom, hogy énekelsz. Melyiket szereted jobban csinálni?

14 évesen kezdtem el basszusgitározni, eleinte csak a saját magam szórakoztatására. Az első zenekarom a három tagból álló Brutal Peace volt, elég súlyos zenét játszottunk, talán a Sepulturához és a Death-hez tudnám hasonlítani a stílusunkat. Ezzel párhuzamosan az éneklés is érdekelt. Egy bowling pályán dolgoztam, ami egy nagyon zajos környezet. Amikor valamelyik gépet kellett javítanunk, általában üvöltöztünk egymással, hogy megértsük a másikat. Alapvetően nem voltunk agyonhajtva, amikor éppen nem volt mit javítani, fülhallgatón keresztül hallgattam a zenét, és egy csavarhúzót mikrofonként használva üvöltöttem együtt az énekessel. Egy hirdetés útján kerültem kapcsoltba a Flatline-nal, velük olyan hét éven keresztül dolgoztam együtt, mint énekes. Amikor aztán a Flatline-nal kis pihenőre vonultam volna, Chris hívott fel az In this Moment-ből, mivel éppen basszusgitárost kerestek. Ennek az ajánlatnak nem mondhattam nemet! Aztán az elmúlt hét év során ismét elkezdett hiányozni az éneklés, éppen ideje volt visszatérni a mikrofonhoz. Szerencsére eljutottam ma már arra a szintre, hogy az éneklést és a basszusgitározást egymással párhozamosan tudjam csinálni. Boldog vagyok, mivel mindig is ez volt a célom!

Van valami oka annak, hogy a basszusgitár fogott meg először? Általában a gitár a népszerűbb hangszer.

Igen! Egy Cliff ’Em All című VHS a felelős, haha! Már korábban is imádtam a metal zenét, de valahogy sohasem a basszusgitár jutott eszembe róla. Ez aztán gyökeresen megváltozott, miután láttam, hogyan penget az ujjaival Cliff Burton. Onnantól kezdve próbáltam begyűjteni minél több információt azokról a basszusgitárosokról, akik hasonló stílusban játszottak. Egyre több Iron Maiden-t és Rush-t kezdtem hallgatni, és én is elkezdtem tanulni a hangszeren játszani. Rengeteget tanultam Cliff, Gaddy és Steve játékából.

Láttad valaha Cliff-et élőben a Metallicával? Tizenéves lehettél, amikor a Master of Puppets kijött.

Sajnos nem… A bátyám látta őket fellépni egy helyi klubban, mindig is baromira irigyeltem érte! Viszont tény, hogy egy zeneileg nagyon produktív időszakban nőhettem fel. Anthrax, S.O.D., M.O.D.… Az Anthrax koncertek maradtak meg bennem nagyon, hatalmas hangulat volt minden egyes alkalommal, egyszerűen mesteri, ahogy a közönséget szórakoztatták. Mintha a Limp Bizkit elkezdene ma trash metalt játszani…J

Az INVIDIA vegas-i zenekarként szerepel a weblapotokon, ezek szerint ma már mindannyian Las Vegas-ban laktok?

Az INVIDIA indulásakor még New York államban laktam. Tipikus történet. Brian tudta, hogy ismét nagyon foglalkoztat az éneklés gondolata. Volt egy dalvázlata, amit talán még egy Skinlab lemezhez kezdett el írni, én visszaküldtem neki a felénekelt változatot, ami nagyon tetszett neki. Azonnal küldött még egy dalt, és innentől lényegében nem volt megállás. Korábban laktam már Vegas-ban, és mivel Kevin (Churko, az In This Moment producere) és Logan (Mader, az INVIDIA producere) is ott laknak, elég egyértelmű volt, hogy a költözés a legpraktikusabb megoldás mindkét zenekar tekintetében. Eddig életem egyik legjobb döntésének tartom, ha bekapcsolod most a híreket New York államban éppen egy hóvihar tombol! Az INVIDIA minden tagját ezer éve ismerem, Matt és én megfordultunk nem egyszer ugyanazokban a bandákban, mint basszusgitárosok, hatalmas élmény végre ugyanabban a zenekarban zenélni!

Hogy állt össze az As The Sun Sleeps anyaga? Említetted, hogy a dalszerzést eredetileg Brian-nel kezdtétek, a többiek is be tudtak szállni a munkába?

Logan és Brian kezdték el kidolgozni a zenei alapokat, és gyakorlatilag tőlük származik az összes lemezen szereplő dal váza. Én csatlakoztam be harmadiknak a dalszerzésbe. Matt hozott egy csomó ötletet, és teljesen szabad kezet kapott a basszustémák kidolgozásához. Marcos már a lemez megírása után csatakozott hozzánk, mint második gitáros. Az egész munka hihetetlenül gördülékenyen ment, az ötleteket nagyrészt a neten keresztül küldözgettük egymásnak, a felvételekre repültem át Vegasba. Az éneket hét nap alatt rántottam fel.

Ez a nagyon gördülékeny munka időben mit jelent? Hány hónap alatt jutottak el az első megbeszéléstől a felvételek befejezéséig?

Körülbelül 6 hónapról lehet szó… Ha jól emlékszem Brian októberben keresett meg. Az egész talán azért állhatott össze ilyen gyorsan, mert nem terveztünk meg előre semmit, minden teljesen spontán módon állt össze. Kis túlzással ez a lemez megírta magát, önálló életre kelt, mi majd hogy nem csak a felvételekhez kellettünk! Minden jó ötletet felhasználtunk, ezért elég különböző dalok születtek, a lemez hangzásában próbáltunk meg egységesek maradni. Egy Making My Amends és egy Step Up két teljesen különböző stílussal írható csak le. Az egyik egy kétezres évek eleji rap-metal stílus, a másik egy sokkal súlyosabb szerzemény. Ez az alkotói szabadság teljesen feldobott minket, végre egy lemez, ahol semmilyen korlátot nem kellett figyelembe venni! Remélem ez a hallgatónak ugyanúgy tetszeni fog majd, mint nekünk!

Mennyire tartod fontosnak a különböző stílushatárokat? Az In This Moment is egy teljesen kiszámíthatatlan zenekar.

Pontosan ugyanezt az elvet követtük itt is, a vér nem válik vízzé! Véleményem szerint van manapság elég zenekar, akik albumról albumra ugyanazt a zenét adják ki, akiknek az a legfontosabb, hogy a kiszámíthatóság miatt ne pártoljon el tőlük a közönség. Én úgy látom, hogy pont emiatt a kiszámíthatóság miatt szokott egy zenekar karrierje bedőlni… Fontos, hogy mindig valami újat próbáljunk alkotni. Nézd meg, mi megy most az új Suicide Silence album kapcsán… Rengetegen a fejüket követelik azért, mert pár dalban tiszta éneket is alkalmaznak… Szerintem nagyon okos húzás volt. Már most alig várom, hogy a következő In This Moment album kijöjjön, mindenkit meg fogunk lepni vele, és szerintem imádni fogja a közönség. Ez a fajta hozzáállás segít minket, zeneszerzőket is abban, hogy folyamatosan fejlődhessünk.

Az összes dalszöveget te írtad az albumhoz?

A nagy részüket én írtam, két dal szövegében kaptam külső segítséget. A zenéhez hasonlóan a szövegek is minden görcsölés nélkül álltak össze. Leültem egy tollal és egy jegyzetfüzettel, elkezdtem hallgatni a már meglévő zenei alapokat, és leírtam, ami éppen az adott dalról estembe jutott. A szövegírás lett az egyik kedvenc hobbim!

Van pár súlyos és személyes hangvételű dal a lemezen, mint például a Making My Amends vagy a Feed The Fire. Mennyire volt könnyű mással is megosztani ezeket a nagyon személyes gondolatokat? Segített a szövegírás a belső feszültség levezetésében?

Teljes mértékben! Szerencsére nem abba az embertípusba tartozom, aki fél a dalain keresztül megmutatni a problémás oldalát, számomra pont az a zene lényege, hogy teljesen megnyíljak a hallgató előtt. Már a Flatline-ban is így közelítettem a dalszövegíráshoz. Szeretném, ha az én hibáimból más is tanulhatna. Most, hogy már teljesen tiszta vagyok könnyű a függőségről írnom, és remélem, hogy a történetemen keresztül másoknak is segíteni tudok kimászni a gödörből.

Honnan jött az ötlet, hogy egy Rocky filmből származó idézetet felhasználj? Nem egy szokványos forrás.

Hatalmas Rocky rajongó vagyok! Kölyökként láttam az első részt, és azonnal a megszállottjává váltam! Van otthon egy zeneszobám, ahol az ereklyéimet őrzöm, ezek hatvan százaléka a Rocky filmekkel kapcsolatos, negyven százaléka zenéhez köthető. A Rocky egy életfilozófia, ez alapján próbálom élni a saját életem is. Minden lehetséges, csak meg kell küzdeni érte! Semmi értelme másokat, vagy a körülményeket hibáztatni, mert minden kizárólag rajtad múlik! Minden fejben dől el! Ha tehetném, felvásárolnék százezer Rocky DVD-t, és minden egyes lemezünkkel küldenék egyet, ilyen fontos számomra az a film! Az INVIDIA és Rocky Balboa megmenti az emberiséget, hahaJ Az első Rocky film hatására lettem egyébként break táncos, annyira megihletett az a film. Elkezdtem tanulni a mozdulatokat, teleraktam a garázsunk padlóját feldarabolt kartondobozokkal, és órák hosszát csak gyakoroltam! Nyilván sokkal több időbe telt arra a szintre eljutni, ahová akartam, viszont bebizonyítottam magamnak, hogy igenis lehetséges!

Miért pont a break táncot választottad? Hogyhogy nem boxoló akartál lenni?

A box valahogy nem az én világom, a bátyámmal évekig karatéztunk, majd jött a taekwondo és a foci, de mire eljuthattam volna a boxig, elkezdtem basszusgitározni, és a zenélés teljesen átvette az életemben a prioritást. Még a függőségem legsötétebb napjaiban is a basszusgitározás volt számomra az első!

Hogy sikerült végül megtisztulnod?

A zene és az akaratom segítettek! Egy idő után lényegében elegem lett abból az életmódból. Szerintem a világon létező összes kábítószert kipróbáltam, mindig volt valami aktuális kedvencem, amit egy idő után folyamatosan toltam magamba, és ebből adódóan meg is untam. Így kerestem magamnak egy másik kedvencet, amivel ugyanez történt, végül oda jutottam, hogy a drogozás már egyáltalán nem szórakoztatott. Így átértem az ivásra! A pár sörből aztán folyamatos piálás lett, és be kellett látnom, hogy ez így nem mehet tovább… Volt egy lánytestvérem, akit 1999-ben meggyilkoltak, és lényegében onnantól kezdve a gyászt használtam indoknak arra, hogy folyamatosan kiüssem magam… Minden alkalommal, amikor valaki segíteni akart nekem megtisztulni, a tesóm történetéhez nyúltam vissza és magyaráztam meg, miért kell továbbra is eltompítani az agyam. Sok időmbe telt, amíg sikerült magamban helyre tenni a dolgokat, és ma már végre a testvérem emlékének élek. Tisztán, hogy ő is büszke lehessen rám! És végül ez a fajta hozzáállás a karrieremben is kifizetődött, azt a telefonhívást az In This Moment-től soha nem kaptam volna meg, ha nem lettem volna előtte már két és fél évig tiszta.

Gondolom az INVIDIA énektémáit sem tudnád hozni, ha ezen a megtisztuláson nem mentél volna végig, mennyire megterhelő számodra a színpadi munka a basszusgitározáshoz képest?

Az elmúlt éveket lényegében turnézással és lemezfelvétellel töltöttem, ezért esélyem sem volt ellustulni. Minden egyes turné után azzal a szándékkal érkeztem haza, hogy akkor most végre kiveszek pár hetet és csak pihenek, viszont minden alkalommal közbejött valami, ami miatt formában kellett tartani magam. Az In This Moment-tel folyamatosan próbálunk valami még nagyobb szabású előadást kitalálni, és ez minket, zenészeket is nagyobb teljesítményre ösztönöz.

Mikor várhatóak az INVIDIA turnédátumok? Egyáltalán hogyan tudod majd összeegyeztetni a két zenekar tevékenységeit?

A következő hat hétben az In This Moment köti majd le az időm, ahogy azzal a turnéval végeztem, indul az INVIDIA lemezbemutatója is, tehát nem kell már sokat várni a dátumokra. Felváltva fogok turnézni a zenekarokkal az elkövetkező egy évben, minden olyan hetet, amit nem az In This Moment-tel töltök az INVIDIA tölt majd ki.

Megoldható lenne számodra egy INVIDIA – In This Moment közös turné? Gondolom ez a felállás lenne számodra a legpraktikusabb.

Igen, már szóba került a dolog, és szerintem megoldható. Ha lenne legalább négy fellépő, lehetőségünk lenne berakni az INVIDIA és az In This Moment közé egy zenekart, akinek a műsora alatt lenne lehetőségem kicsit felfrissíteni magam.

Mi a helyzet Európával? Láthatunk majd benneteket errefelé is benneteket? Esetleg a jövő nyári fesztiválokon?

Mindenképp szeretnénk az Államokon kívül is turnézni, és már dolgozunk rajta. Mivel a kiadónk, az SPV szintén európai bázissal rendelkezik rengeteg interjút adtam felétek, eddig nagyon jók a visszajelzések. Amint lehet, jelentkezünk a részletekkel!