Egy archív írásos interjúval jelentkeztek a Dublinban élő barátaink. Bartha Tibor Attilla és Kuczogi Boglárka igen magas színvonalon készítik/ szerkesztik az Impact Metal Channel csatornát. Április végén a DevilDriver és a Coal Chamber frontemberével, Dez Fafarával készítettek interjút, melynek most a szöveges változatát közöljük, de a cikkben megtalálható a videóinterjú is. A DevilDriver következő albuma 2015 nyarára várható. Nyáron összerakták az új dalokat, mostanában várható majd a stúdiózás.

Legutóbbi lemezetek, a Winter Kills a zenekar legjobb Billboard-listás helyezését produkálta. Jelenleg épp európai koncertkörúton vagytok, melyet egy észak-amerikai turné követ majd… Igencsak zajlik körülöttetek az élet. Hogy látod a zenekar helyzetét?

Nos, igen majdnem minden este teltházasak a fellépések. Sajnos jelenleg nincsenek szabadnapok beiktatva, Szóval nagyon lendületben vagyunk. Holnap visszatérünk az Egyesült Királyságba. Ezt követi majd pár fellépés Francia-, Német-, valamint Svédországban. 

Ezenfelül átszerződtetek a Napalm kiadóhoz. Meg vagy velük elégedve?

Igen, kedveljük őket. Úgy gondolom, hogy remek választás volt a részünkről. Nemcsak szeretik a zenét, hanem támogatják is. Nemcsak a pénzt számolgatják, hanem valóban zenerajongók. Amikor elkészültünk a lemezzel egyből hívtak, hogy eldobták tőle az agyukat. Nagyszerűek és remek üzlettársak, de ez szenvedély nélkül nem működne. A Napalm részéről ez megvan felénk, és ez remek. 

Tervezitek mostanában, hogy élőalbumot jelentettek meg?

Egyelőre még csak beszéltünk erről. De, ami a feldolgozás- és koncertlemezeket illeti, a kiadók a sorlemezeket akarják elsősorban. Szóval ez egy nehezebb dolog, de tárgyalunk róla. 

Miben látod a különbséget az egyes földrészek rajongói között?

Világszerte vannak metalrajongók. Az európai rajongók viszont mintha jobban megélnék ezt, őrületesek az itteni bulik. Persze az Államokban is marha jók a koncertek, de errefelé egy kicsit több benne a kakaó. 

A Lamb of God énekes, Randy-nek volt ez a komoly ügye korábban Csehországban. Megváltoztatta ez a hozzáállásotokat a rajongók és a biztonság felé? 

Persze, ha mondjuk valaki felmászik a színpadra, nem érek hozzá sem én, sem az embereink. Hagyjuk, hogy a helyi biztonságiak intézzék el a dolgot. Senkit sem lökünk le a színpadról. Több új szabályt kellett lefektetni. Tudni kell, hogy a Devildriver bulik gyilkosak szoktak lenni, de nagyon. Színpadramászás, tömegbeugrás… Ez mind nagyon veszélyes is lehet. Ami Randy-vel történt az nagyon szerencsétlen volt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy itt meghalt valaki. Szerintem valahol mindenki változtatott  egy kicsit a játékszabályokon, azt illetően, hogy hogyan kezelje a színpadmászást. Az egyetlen kivétel, ha valaki hozzámér, rámakaszkodik. Akkor sanszos, hogy elkapom az illető torkát. Elvégre nem ismerhetem sem őt, sem a szándékait. Óvatosnak kell lenni!

Sérültél már meg a színpadon?

A rajongók miatt?

Akár…

Nem, nem, soha.

Melyek a legalapvetőbb dolgot, amiket magaddal viszel egy turnéra?

Alvást 🙂 Emellett a mikrofonomat és egy jó üveg bort. Ez nagyon is alapvető 🙂

Milyen borokat kedvelsz?

A sangiovese-t. A vörösborokat szeretem.

Nos, elvégre olasz vagy…

Az vagyok. Amerikai vagyok, szóval kevertvérű. Van bennem olasz, portugál, skót, némi ír és holland vér is… Ahogy mindenkinek Amerikában. 

Magyar gyökerek?

Van bennem némi lengyel, még a lengyel zászló is rá van tetoválva a lábamra. 

Azta, erről nem is tudtam.

Bizony.

Hogy melegítesz be a fellépések előtt?

Szeretek lazítani.  Ahogy rátaláltam erre a szobára, lecsaptam rá. Privát. Csak pár barát és a személyzetünk néhány tagja részére. Jó zene, jó bor… Nagyjából egy órával a fellépés előtt bemelegítem a hangomat. Majd pedig koncert után nagyon fontos a levezetés.

A második Coal Chamber lemeznél elkezdtél a tiszta énekhanggal kísérletezni. Vettél énekórákat is akkoriban?

Nem, csak ösztönösen csináltam. Alapítottam egy mellékzenekart Mark Mortonnal  (Lamb of God), aminek a neve Born of the Storm. Meghallgatható pár szám, amit a Youtube-ra, feltöltöttünk és abban csak tiszta ének hallható. Tudok énekelni is, de minden bandámhoz, projektemhez más énekstílus passzol. 

Énekeltél már olyan nagy nevekkel is, mint Ozzy Osbourne, Max Cavalera… Kik vannak a bakancslistádon?

Akikkel együtt dolgoznék? Max-el és Ozzy-val remek volt együtt dolgozni. Nem igazán gondolkoztam még ezen egyáltalán, az igazat megvallva. Ha lenne időm bárkivel együttműködnék. Kísérleteznék új területeken. Amikor besegítesz vagy együtt dolgozol más előadókkal, az sokkal lazább. Nagyon élvezetes ilyesmit csinálni.

Vannak terveid új projektekhez? Esetleg egy szólólemezhez?

Jelenleg nincs tervbe véve.

És ha lenne rá esélyed és időd?

Ha így adódna, akkor nem kimondottan szóló, hanem feldolgozáslemezt rögzítenék, minden olyan zenésszel, akit ismerek. Mint mondtam csak, hogy jól érezzük magunkat. De nem most, jelenleg másra kell koncentrálnom.

Ki a kedvenc dalszövegíród?

Hát tudod, rengeteg verset is olvasok,  szóval igazából bárki, aki megragadja a mondanivaló lényegét. Szóval lehet akár country, metal…  Nehéz neveket felsorolni. Tulajdonképpen bárki, aki jól megfogalmazza a mondanivalóját és nem túl nyers, szájbarágós. Szeretem, ha valaki időt szán a dalszövegeire.

Ki a kedvenc írod, szerződ?

Bukowski-tól rengeteget olvasok. Kerouac is lenyügöző. Platón és Szókratész is nagyszerűek.

Mely zenekarok voltak eddig a kedvenc turnépartnereid?

Mint mondjuk?

Például, mint a Pantera anno.

A legjobb bulijaink a Pantera-val voltak. Bármelyik zenekar, amelyik odateszi magát. A mostani előzenekaink (Bleed from Within és Sylosis) nagyszerűek. Ezek a fiatalabb, feltörekvő zenekarok némelyike felmegy a színpadra és durván odapakol. Ez az, amit szeretek.

Nem bánod, ha a Coal Chamber-ről is kérdezlek?

Csak rajta.

2003-ban szétmentetek pár komolyabb személyes ügy miatt. Mi hozott össze titeket újra?

Lejöttek a kemény drogokról. Újra zenélni akartam velük és ők is hasonlóképp éreztek.  Egyszerűen csak eljött az ideje. Nagyon jól éreztük magunkat, az biztos. Ezek a gyökereim, innen indultam és nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Azért szálltam ki, mert már nem a zenéről szólt az egész. Nem volt már szórakoztató. Jól kell, hogy érezd magad.

A Coal Chamber előtt mivel foglalkoztál?

Nos, egy építőmunkás családból származom és kőművesként dolgoztam. Az apámmal melóztam az építkezésen, úgy 7 éves koromtól kezdve. Szóval tudom milyen a kemény munka. Korán kelni és lefeküdni napnyugtakor… Gyerekkoromtól kezdve elég sok helyen dolgoztam. Amióta az eszemet tudom, mindig dolgoztam. 11 éves koromtól csinálom ezt, kezdve egy boltban a padlósöprögetéssel. Mindig dolgoztam és szerettem is dolgozni. Ezért ilyen a munkamorál a Devildriver-rel. Nem állunk meg, hanem haladunk előre. Az nem visz előre, ha a seggünkön ülünk.

Igaz, hogy annak idején fodrászkodtál is?

Igaz, bizony. Egy munkahelyen megsérült a hátam. Egy barátom már csinálta ezt egy ideje, ő mondta, hogy ezzel kereshetek pár extrát. Bizony, bizony… jó pénzt lehet vele keresni. 

Három gyermek édesapja vagy. A gyerekeidet érdekli komolyabban a zene? 

Igen, nagyon is.

Tervezed, hogy magaddal viszed őket turnéra?

Nem, azt szeretném, hogy ne ilyen életet éljenek. Ezért élünk egy kisvárosban, távol mindentől, ahol a helyi boltban az eladónéni is tudja a neved. Tényleg egy igazi kisváros, nem akarom, hogy a gyerekeimnek köze legyen  ehhez az életvitelhez. Ugyanakkor a legfiatalabb kivételes képességű dobos. És jönne is szívesen turnézni, de majd meglátjuk, mi lesz. 

Melyek azok a morális értékek, amiket mindenképp tovább akarsz nekik adni?

A család fontossága. Tiszteljék a családjukat, dolgozzanak keményen, legyenek megbízható emberek és ne hagyják, hogy bárki is szarozzon velük. 

Emlékszel az első koncertedre,  mint zenész és mint rajongó?

Az első koncert talán… Tudod ezt sokan kérdezték korábban. Valszeg valami punk rock vagy psychobilly buli lehetett. Rengeteg punk és psychobilly dolgot hallgattam kamaszkoromtól. Nem hinném, hogy vissza tudnék emlékezni. Úgy emlékszem, hogy egy rakás punkzenekar játszott akkor együtt. De ezen törnöm kell a fejem, hogy vissza tudjak emlékezni.

Van valami vicces turné sztorid?

Nem szivárogtatunk ki infókat 🙂 Van persze egy rakás vicces történet. Ezeket a könyvre tartogatjuk. Épp most írom. Nagyjából hat hónapja íródik. 

Ez amolyan önéletrajzi könyv lesz?

Két külön történetet foglal magába. A gyerekkoromtól a Coal Chamber-ig, a karrierünk csúcspontjáig és a feloszlásig. A második feléhez az újrakezdés történetét szánom a Devildriver-rel, amikor furgonnal utaztunk, olyanok előtt játszottunk, akik korábban az előzenekaraink voltak. Szerintem ezeket két külön fejezetben kellene elmesélnem. Nem tudom, hogy mikor jelenik majd meg. Nem akarom elkapkodni. 

Egyedül dolgozol rajta vagy társszerzővel, mint mondjuk Joel McIver?

Nem, én írom egyedül.

Utolsó kérdések: Mi minden idők öt legjobb lemeze?

Az öt legjobb lemez? Ez lehetetlen öcsi 🙂 Lehetetlenség erre válaszolni, szóval inkább megnevezek pár bandát, rendben? Black Flag, Black Sabbath, Pantera, The Germs és mondjuk Hank 3.

Szeretnél valamit üzenni a rajongóknak?

Köszönünk mindent nektek,  nagyra értékeljük a támogatásotokat! Nézzetek meg minket élőben, nem fogunk csalódást okozni!

Köszönjük szépen!

Én köszönöm, haver!