Nyomtatás

3. Tribute fesztivál PECSA 2010.01.16 Beszámoló

Írta: gjoe on .

nvtelen-1
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Petőfi Csarnokban a Tribute fesztivált, amely keretein belül a nagy rock és metal zenekarok hazai képviselői álltak a színpadra, és tolták az arcunkba az anyazenekarok legjobb nótáit, saját előadásban. Ezúttal, igencsak mostoha körülményekkel kellett megbirkózniuk a szervezőknek, mintha minden összeesküdött volna ellenük. Az egész heti, rendkívül bosszantó BKV sztrájk, biztos vagyok benne, hogy több száz embernek vette el a kedvét a kimozdulástól, így a BKV szakszervezetek „rajongótábora" több száz rockerrel bővült azonnal.  A buli előtti éjszaka pedig, az eddigi adatok alapján szinte biztosra vehető, hogy gyújtogatás történt a PECSA egyik épületében. Szerencsére gyorsan eloltották a tüzet, így kurdarcba fulladt a jó szándékú ismeretlenek próbálkozása, és nem sikerült megakadályozni a másnapi rendezvényt. Az sem mondható szerencsésnek, hogy a Fesztivál egyik legnépszerűbb, és legnagyobb közönséggel rendelkező zenekara, a Hollywood Rose, sajnos nem tudott részt venni az eseményen.
Minden baljós előjel ellenére, a buli nem maradt el, és aki vette a fáradságot, hogy kilátogasson, ezen a fagyos, szmoggal átitatott, szürke budapesti szombat délután a Petőfi Csarnokba, az kellemes élményekkel gazdagodott, és jól szórakozott a koncertek alatt.

img_0018

Három színpad, több mint 20 Tribute zenekar, és mintegy 1500 vendég, a nap összefoglalója címszavakban. Minden fesztiválon két csapatra jut hálátlan feladat a fellépő zenekarok közül. Az elsőre, és az utolsóra. Aki elsőként kezd, meg kell küzdeni az általában még hézagos nézőtérrel, a még rozsdás közönséggel, akik félig átfagyva megérkeztek éppen, és még vacillálnak, hogy a küzdőtér, vagy a söntés felé vegyék az irányt. A kezdés ezúttal a Motorhand legénységére hárult a nagyszínpadon, akik nagy elánnal vetették magukat a feladat megoldásába, és a számukra rendelkezésre álló egy óra alatt igyekeztek minél több Motorhead muzsikát elővezetni, a szépen gyarapodó közönség örömére .
img_0012
A Motorhand legénységének, nem csak a foghíjas nézőtérrel kellett megbirkóznia, hanem az előre dicsért technikusok bal lábbal való felkelésének eredményéből származó, kissé soványka hangzással is. Nem szóltak elég dögösen a hangszerek, és az első néhány nóta alatt Tommy hangja is elég haloványan áradt a hangládákból. A buli közepére sikerült némi fölényt kiharcolni a potméterekkel vívott, meglehetősen kilátástalannak tűnő harcban, és egyre inkább kezdett Motorhead hangulat támadni a teremben. Kató Csabiék kitettek magukért, igazán lelkesen, és korrekten adták elő a Motorhead nótákat, egy pillanatra sem vonhatta senki kétségbe a jelenlétük jogosságát. Szükség van a Tribute csapatok között a Motorhead koncertre is, és ezt a feladatot kiválóan megoldotta a Motorhand.

img_0026

Miközben a Motorhand a nagyszínpadot igyekezett felszántani, a Rock-Metal színpadon a Last zenekar kezdte a nagyérdeműt csápolásra bíztatni a Rage Against The Machine nótáival, a PECSA Café színpadon, pedig a Rockozon.com közönsége által már ismert Habos Oldal igyekezett a Pink dalokkal némileg feloldani a nem miattuk fagyos légkört. Néhány hősugárzó hivatott több-kevesebb sikerrel befűteni, a Café színpadnak helyet adó koncertsátrat.

img_0038

A Motorhead dalokat, kicsit nyugisabb, de klasszikus rock nóták követték a nagyszínpadon, ahol a Cry Free vette birtokba a világot jelentő deszkákat, és hozták el nekünk egy órára a legendás Deep Purple koncertjeinek hangulatát. Atkáék hozták a kötelezőt, vagyis kiváló koncertet adtak, és ismét megmutatták, hogy nem véletlenül tartják őket a világ legjobb Deep Purple tribute bandájának. A hangzás náluk is lehetett volna kissé dögösebb, de ha bal lábbal kel egy technikus, akkor az egész napi munkája általában összegezhető egy-egy nem túl hízelgő, a legtöbb helyen cenzúrázott szóval. A Cry Free ettől függetlenül, kiválóan tolta a Deep Purple klasszikusokat, és Atka hangjától néha még a PECSA tartógerendái is megremegtek, olyan magasságokba emelte azt. Áthatolt, fán, fémen, vasbetonon egyaránt.  Az elvonási tünetektől szenvedő Deep Purple rajongóknak különösen ajánlott a Cry Free koncertek látogatása, mert ha becsukja az ember a szemét, és átadja magát a zenének, tökéletesen kárpótolja a Purple koncertek hiányát.
img_0040

Időközben a kis színpadokon előbb a Nevermore dalai érkeztek az Evermore előadásában, majd a Black Label Society nótái járták át a falakat, a Rocközön hallgatók által már látott, és ismert pécsi Brewtal tolmácsolásában. A Brewtal frontemberével, Akelával, a pécsi hupákolások szakértőjével néhány percre össze is futottunk a buli után, aki elmondta, hogy ugyan sikeresen eltévedtek, és az utolsó pillanatban estek be, összességében jól érezték magukat, és elégedettek voltak mindennel. Eközben a Café színpadon felcsendültek a Roxette dalok a Joyride által, majd pedig a ZZ Top következett a CC Top prezentálásában.

img_0066img_0069

A nagyszínpadot közben elfoglalta a Holiday Crüe, akik, ha jók az infóim, saját hangtechnikust hoztak. Mindenesetre, ha a fülünknek hiszünk, akkor így kellett hogy legyen, ugyanis kifejezetten jól szólaltak meg a Mötley nóták Pocky-ék előadásában. Látványos és hangulatos bulit toltak le a srácok, és elég magasra tették a mércét az őket követő zenekarok számára. Annál nagyobb dicséret nem érhet egy Mötley Tribute zenekart, hogy több vendég szerint is ők voltak a legjobbak, pedig ők nem is ismerik a Mötley Crüet. :) Ezen az estén valóban kitett magáért a Holiday Crüe, és az este egyik legjobb buliját adták elő.

img_0072

Miközben a tömeg a sörös pultok készletét igyekezett minél alaposabb tesztelésnek alávetni, a nagyszínpadon Steve Harrisék magyar helytartója, az Iron Maidnem készülődött a fellépésre. A gitárok szavára aztán jelentősen alább hagyott a közönség szomjúsága, és visszaszivárogtak a színpad elé. A koncertbe nem lehet, és nem is akarok belekötni, hiszen az Iron Maidnem másfél évtizede tolja Maiden dalokat kiváló minőségben, és építik a rajongótáborukat töretlenül.
img_0076

Több száz koncertet és sok ezer kilométert tudnak maguk mögött a srácok, és ma is hiba nélkül idézték meg a heavy metal atyjait, csupán csak a megszólalás terén véltem felfedezni némi hiányosságot, ami valószínűleg a hangtechnikus számlájára írandó. Jól szóltak, ezzel nem is volt gond, de aki hallotta már az eredetit, vagy az Iron Maidnemet néhányszor, az elvárja, hogy a hangzás megidézze Harriséket. Ezúttal ez nem jött össze. Jól szólt, és a koncerttel sem volt gond, profin letolták a srácok, ahogy kell, de a közönség irányába nem teljesen úgy szóltak azok a hangszerek, mint amit megszoktunk. Jó volt, de remélem, jövőre még jobb lesz.

Aki a kisebb színpadok által felidézett klubhangulatú bulikra vágyott inkább, azoknak sem volt okuk a panaszra, hiszen a Café színpadán előbb a Bryan Adams dalokat prezentáló Room Service adott egy kiváló koncertet, majd pedig a Good Time Boys következett az RHCP dalokkal. A Metal színpadon eközben az egyik rockozon.com bulin már fellépett Vortex igyekezett a Megadeth muzsikáját megidézni, majd pedig a Keepers of Jericho következett a Helloweennel.

img_0106

Az Iron Maidnem után egy hasonló népszerűséggel rendelkező csapat érkezett, az AB/CD személyében, akik a Maidnemmel együtt biztos garanciát jelentenek egy jó hangulatú, színvonalas koncertre. Ezúttal sem történt ez másképp és az AB/CD a tőlük megszokott elánnal pumpálta a legjobb AC/DC nótákat a közönség vénáiba, és valódi fesztivál hangulatot hoztak a PECSA nagyszínpadára. Természetesen Erik vetkőző száma ezúttal sem maradt el, és a végén annyira beleélte magát, hogy majdnem gatya nélkül vonult el a közönség elől. Szerencsére aztán megtalálta a gitárját, és jó szokása szerint felégette a húrokat a hangszerén, és ezzel teljessé tette a produkciót, ami teljesen megérdemelte a szokásos dicséreteket a közönségtől.
img_0096

Az AB/CD gitárnyúzása közben a Café színpadon véget ért a program a Queen dalokat előadó Queen Unplagged Project bulijával. A Rock színpadon még javában dörgött metal, és sírt a gitár, hiszen előbb  a Falka érkezett Akela dalokkal, majd a Szeksz Pisztolz foglalta el a helyüket természetesen a Sex Pistols legjobb nótáival, és végül a Children of Bodom magyar megfelelője, a Bastards of Bodom zárta a műsort.

img_0270img_0257

Természetesen a nagyszínpadon még javában zúztak a zenekarok, és az AB/CD után a thrash műfaj atyjai és a világ egyik legnépszerűbb metal zenekara a Metallica következett a felidézett anyazenekarok sorában. A Magnetica bulija alatt nagyjából magára talált a technikus, és egészen élvezhető hangzást sikerült összehoznia, annak ellenére, hogy az ének mikrofon az egész buli alatt kissé halk volt. Nem értem, hogy ez nem tűnik fel valakinek, akinek elvileg ez a munkája. Az nem kifogás, hogy nem ismeri a zenekarokat, ha nekik hangosít, akkor legalább hallgasson bele a zenéjükbe. Mivel csak kicsit volt halkabb az ének, és valószínűleg rajtam kívül maximum pár embernek tűnt fel a dolog, ez nem vont le semmit a koncert sikeréből. Jó formában voltak a srácok, és mindenki hozta, amit kell. Dr.White a szokásos elánnal tépte a basszusgitár húrjait, de Marci, és különösen Egér is kitett magáért és hozták a szokásos, elvárható minőséget. Az elmúlt egy évben sokat koncertezett a zenekar, fellépett rengeteg bulin és fesztiválon, ami nagyon jót tett nekik, hiszen teljesen összeszokott már a gárda, és jó az összhang a zenészek között. Tobola Csabi is élvezte a bulit, és a szokásos módon hozzátette a magáét a hangulat növelése érdekében. Jó volt látni, hogy lelkesen üti a bőröket, ez mindig jót tesz a produkciónak. Hartmann Zoli a tavalyi Tribute fesztiválos fellépéssel ellentétben most nem volt megfázva, így a torka is jól bírta a másfél órás koncertet. Nem volt egyszerű dolga, hiszen olyat kellett üvöltenie a mikrofonba, ha azt akarta hogy hang is jöjjön ki belőle, amitől egy átlag embernek kiszakadtak volna a dobhártyái nagy valószínűséggel.
img_0239
img_0264Tobola Csaba egyik ifjú tanítványa is besegített az Enter Sandman-be, majd Zoli a nyakába vette a megilletődött kissrácot, és úgy énekelte végig a dalt.  A Magnetica is átvitte a magasra állított lécet, de tanulság a zenekarok számára, hogy ha tudnak, hozzanak saját hangosítót magukkal. Sokat hozzá tud tenni egy koncerthez, ha úgy szól, ahogy a zenekar szeretné. A szokásos záró Seek and Destroy-jal elköszönt a Magnetica, és átadta a színpadot a Whitesnake Tribute Bandnak, akiknek szintén meglehetősen mostoha feladat jutott, hiszen ők zárták az egész bulit, és eddigre a közönség jelentős része már a távozás mezejére lépett, vagy hangosan hortyogott egy söráztatta  padot magára húzva, valamelyik folyosó egyik csendesebb szegletében.

img_0285img_0311

A Whitesnake Tribute is azok közé a bandák közé tartozik, akiket már volt szerencséje a rockozon.com közönségének megtekinteni az egyik bulinkon, így mindenki tudja, hogy tökéletesen helytállóak az őket ért pozitív kritikák. Csupa kiváló zenész, és profi előadás, ami a Whitesnake Tribute Band koncertjeit jellemzi, és ezúttal sem volt ez másképp. Lőrincz Karcsi kiváló torok, tökéletesen ad elő bármilyen nótát, és azt hiszem, Alapi mester gitárjátékát sem szükséges különösebben dicsérni. A Whitesnake Tribute a tőlük megszokott kiváló koncerttel jutalmazta meg a késői időpontot kiváró közönséget.

A rengeteg negatív előjel, és az országot jellemző üres pénztárcák ellenére sokan kilátogattak 2010-ben is a Petőfi Csarnokba, hogy megtiszteljék a tribute zenekarokat a jelenlétükkel, és részesei lehessenek az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Tribute Fesztiválnak.

Köszönet illeti a szervezőket, akik a sok probléma és gond ellenére sikeresen lebonyolították a bulit, a zenekarokat, akik az est sikeréhez hozzátették a tudásuk legjavát, és a közönséget, akik idén is ott voltak szép számmal, és ezzel garantálták a rendezvény sikerét! Jövőre ugyanitt, BKV sztrájk nélkül.

További friss hírek!

Omega Diatribe - Megjelent a Kevin Talle…

Omega Diatribe - Megjelent a Kevin Talley dobossal felvett EP

A 2011-ben alakult progos, groove-os, djentes vonalon mozgó budapesti Omega Diatribe 2013-ban megjelent Iapetus című debütáló lemezével valósággal berobbant a köztudatba, ezt bizonyítja, hogy...

2015-02-28 Hírek

Caught The Flow - Március 5-én a Kuplung…

Caught The Flow - Március 5-én a Kuplungban lépnek fel Bölcsföldi Zoliék

Tavaly tavasszal, egész pontosan március közepén számoltunk be arról, hogy Mirror címmel megjelent, és szabadon letölthető a 2011-ben alakult Caught The Flow bemutatkozó EP-je. A...

2015-02-28 Hírek

Dupla klubkoncerttel búcsúzik a Subscrib…

Dupla klubkoncerttel búcsúzik a Subscribe

Több mint 15 év közös zenélés után feloszlik az ország egyik legnépszerűbb metal-hardcore zenekara, a Subscribe. A nyár végéig azonban...

2015-02-28 Koncertek, bulik

The Tumor Called Marla - Dalpremier - Mu…

The Tumor Called Marla - Dalpremier - Mute

Burai Anna énekesnőre még egy Pulzus tehetségkutatón figyeltem fel. Akkor, a mára már nem létező Over Help zenekar élén lépett...

2015-02-28 Hírek

ETA - Döglégy Zolival készíti a visszaté…

ETA - Döglégy Zolival készíti a visszatérő albumát a legendás punk brigád

Úgy gondoljuk, az ETA névre hallgató ős punk brigádot és Zana „Döglégy” Zolit talán nem kell bemutatni senkinek. A zenekart Czeller Péter, László...

2015-02-27 Hírek

Korn - Az ex-dobos beperelte a zenekart

Korn - Az ex-dobos beperelte a zenekart

Még október 25-én Prepare For Hell néven San Bernardino-ban indul az a turné, melyen a KoRn a Slipknot-tal és a...

2015-02-27 Hírek

Az első név! Suicidal Silence a Rockpart…

Az első név! Suicidal Silence a Rockparton!

Az eddigi két évtől eltérően, most nem július végén, hanem augusztus elején rendezik meg Balatonszemesen a Rockpart fesztivált. A harmadik balaton-parti hepajra...

2015-02-27 Koncertek, bulik

Dunaújvároshoz, a Dunára költözik a Rock…

Dunaújvároshoz, a Dunára költözik a Rockmaraton!

Születésnapunk alkalmából meglepünk benneteket egy tökéletes rock-vakációval. Július 13-19. között elfoglalunk egy szigetet a Dunán, ahol minden adott az igazi...

2015-02-26 Koncertek, bulik

Nyáron ismét letépik az arcunkat-Canniba…

Nyáron ismét letépik az arcunkat-Cannibal Corpse a Track-ben!

Az amerikai death metal banda legénysége úgy döntött, téli turnéja után nyáron is visszatér hozzánk, így a hideg november után...

2015-02-26 Koncertek, bulik