Régen adtunk hírt magunkról, szóval úgy gondoltuk, érdemes beszámolnunk röviden az elmúlt időszak eseményeiről, jelenlegi projektjeinkről és jövőbeli terveinkről. Aki figyelemmel kísérte a Niburta Facebook-oldalát, az láthatta, hogy tavaly nyáron volt egy nagy szakadás a zenekaron belül. A második lemez munkálatainak vége felé a teljes tagság úgy döntött, hogy kilép Hormai Balázs, „Busó”, a zenekar vezetője, alapítója és frontembere mellől és külön úton folytatják tovább, részben szakmai, részben személyes nézeteltérések és az eltérő jövőbeli tervek okán. Ebből fakadóan a 2016-os esztendő, mely egészében a lemez és az ahhoz kapcsolódó videoklipek háttérmunkáival telt, összes eredménye elveszett a Niburta számára.

Szerencsére a kezdeti sokk után a sorok hamar rendeződtek: Balázs a régi, klasszikusnak mondható irányhoz való visszatérés mellett döntött, melyben első társaként Horváth Martina Veronika visszatért a zenekarba a közönség nagy örömére. Novemberre Balázs és Martina mellé felsorakozott egy, a régitől kissé eltérő, de izgalmas teljes felállás: a gitárokért az Ann my Guardból ismert Varga Krisztián; a basszusszekcióért nagybőgőn (!) Arday Dániel (Tárkány Művek); a dobokért a Wisdomból, Mytra-ból és Dreamgrave-ből ismert Tóth Tamás; a népi hangszerekért és torokénekért pedig Erdei Dávid felelnek, illetve sessionzenészként a Folkfree-ből és Face ’n’ Base-ből ismert Hajas Gábor (tekerőlant, sampler) is közreműködik a Niburta munkájában. A vérfrissítés pedig a régi irányvonalhoz való visszakanyarodás mellett újításokat is hozott: egyrészt a balkáni, belső-ázsiai és kelet-európai dallamok mellett közel-keleti, kelet-ázsiai és ausztrál népi témák is megjelennek didzseridú (yidaki), duduk és egyéb egzotikus hangszerek bevonásával, másrészt például dzsesszes, funky-s vagy épp elektronikus hatások is felfedezhetők lesznek a készülő dalokban.

Ahogy ez is mutatja, már javában dolgozunk az új dalokon és a tervek szerint év végére előrukkolunk az új nagylemezzel. Azonban jelenlegi fő projektünk nem más, mint visszatérni a színpadra, méghozzá azonnal egy nemzetközi turné keretében!

Amint a tagság fixálódott, még 2016 legvégén belevágtunk régi álmunk megvalósításába az Old Buso Productions-zel közösen. A New Wave of Folk Metal turné (illetve reményeink szerint turnésorozat) elsődleges célja, ahogy azt neve is sejteti, a folk metal innovatív, modern irányzatát képviselő csapatok összefogása, a „folkcore” eljuttatása minél több országba, városba és ezzel együtt a közönség zenei és kulturális látókörének kitágítása. Az első, idei turnusba a korábbi lengyelországi koncertjeink során megismert Netherfellt és a fiatal és egyben nagyon ígéretes erdélyi román E-an-na-t vontuk be. Az eredeti koncepcióban egyébként a bolgár Khanъ is szerepelt, ők azonban belső problémáik miatt sajnos idén nem tudnak velünk tartani. Mivel elég gyorsan, mondhatni rekordidő, alig pár hónap alatt szerveztük le a turnét, sajnos több tervezett állomásról le kellett mondanunk, így a bolgár mellett a szlovák, cseh, illetve osztrák és szlovén állomások sem valósulnak meg idén szervezési nehézségek és egyéb problémák okán, de ami késik ugye… A kompromisszumok ellenére így is komoly sikernek tartjuk, hogy egy hétállomásos regionális turnén tudjuk bemutatni új felállásunkat, ellátogatva mindhárom országba, lengyel és román barátainkat pedig elhozva a hazai közönségnek is a Dürerbe. Erre a turnéra a korábbi dalainkból álló, egyfajta „best of Niburta” szettel készülünk. Ezt afféle gesztusnak szánjuk hűséges közönségünk irányába, hogy ezzel is megköszönjük kitartásukat és támogatásukat, mely minden nehézségen és csapáson átsegítette a bandát a múltban és viszi előre továbbra is a kijelölt úton.

Hamarosan ismét találkozunk! Addig is friss hírekért kísérjetek figyelemmel minket a Facebookon

A NWOFM ’17 turné állomásai:

Április 20. Krakkó (PL), Alchemia – https://www.facebook.com/events/381117202268041/

Április 21. Varsó (PL), VooDoo Club – https://www.facebook.com/events/1398402196873116/

Április 22. Chorzów (PL), Red & Black – https://www.facebook.com/events/1402129626527590/

Április 27. Kolozsvár (RO), The Shelter – https://www.facebook.com/events/399722793717569/

Április 28.Suceava (RO), 31 Motor’s Pub – https://www.facebook.com/events/1646268525678126/

Április 29. Iași (RO), Underground – https://www.facebook.com/events/869041219901211/

Május 05. Budapest (HU), Dürer Kert – https://www.facebook.com/events/712775712237130/