A Sonata Arcticával közös akusztikus turné alkalmából Vintage címmel egy új EP-vel jelentkezik március 22-én a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall. Az EP második előzeteseként a klasszikus Helloween nóta, az A Tale That Wasn’t Right feldolgozásához készült klip került bemutatásra.

A bandában az Iced Earth-be 2016-ban beszállt Jake Dreyer gitáros (Kobra And The Lotus, ex-White Wizzard), Joseph Michael énekes (ex-White Wizzard), Anthony Crawford basszusgitáros valamint a 2016 decemberében rákban elhunyt Adam Sagan dobos (Circle II Circle, White Empress, Into Eternity stb.) egyesítette erőit. A csapat először 2014 májusában próbált együtt; majd augusztusban Ralph Patlan producerrel (Megadeth, Brian “Head” Welch, MSG) bevonultak egy Phoenix-i stúdióba, hogy megkezdjék bemutatkozó nagylemezük felvételeit. Habár a munkálatok közel két évig tartottak, 2017. február 10-én végül megjelent a teljes lemez; annak ellenére, hogy a munkálatok közben – sajnálatos módon – elhunyt Adam Sagan dobos. A Nocturnes And Requiems című albumot természetesen a 2016. december 7-én elhunyt Adam Sagan dobos életének ajánlotta a Witherfall. A lemez borítóját a híres Kristian Wåhlin (Bathory, Wintersun, The Black Dahlia Murder, stb.) tervezte. Az anyag keverését, maszterizálását Chris “Zeuss” Harris (Rob Zombie, Queensryche, Hatebreed) végezte a Planet Z stúdióban.

A bandához 2017-ben csatlakozott Fili Bibiano gitáros, az elhunyt Adam Sagan helyett pedig  Steve Bolognese ült a dobcájg mögé. Velük kiegészülve 2018. november 2-án A Prelude To Sorrow címmel jelent meg a Witherfall második nagylemeze, amit március 22-én követ majd a Vintage című EP.

Witherfall – Vintage EP
(Március 22 – Century Media)

01. Vintage Medley
– Vintage I
– Nobody Sleeps Here…
– Vintage II
02. A Tale That Wasn’t Right (Helloween feldolgozás)
03. Ode To Despair (akusztikus)
04. The Long Walk Home (December)
05. I Won’t Back Down (Tom Petty feldolgozás)
06. Vintage (albumváltozat)