A Metallica jelenleg Dél-Amerika stadionjaiban döngeti a falakat, de közeledik az idő amikor átteszik székhelyüket Európába, és ellátogatnak Budapestre is (2010.05.14)
Január 19-én, vagyis tegnap léptek fel Limában, Peruban ahol az ország történetének legnagyobb szabású rendezvényének nevezték a Metallica koncertét, melyen több mint 50 ezer rajongó vett részt. A közönség fanatizmusára jellemző, hogy hatalmas tömeg sátorozott le a stadion falai előtt már két nappal a koncert előtt, a biztos bejutás érdekében. A tegnapi koncert volt az első állomása a Dél-Amerika turnénak, mely során a Metallica ellátogat Panama, Costa Rica, Argentína, Chile, Brazília stadionjaiba is. Érdekesség, hogy 2010-ben egyelőre nem szerepel Észak-Amerika koncertdátum, a Metallica programjában. Robert Trujillo, a csapat basszerosa nyilatkozott pár szót az egyik helyi médiának, amiben elárulta, hogy van egy próbatermük minden koncert helyszínen, ahol nyugodtan bemelegíthetnek a bulikra, és gyakorolgatnak néhány órát. Ezt hangoló szobának hívják, és jóval fontosabb, mint egy sima gyakorló szoba, ugyanis minden új ötletet azonnal ki tudnak próbálni. Ami megnyeri a tetszésüket, azt a későbbiekben fel is használják. Ennek érdekében minden egyes riffet vagy dobütést rögzítenek, hogy később ne kelljen vakarni a fejüket, hogy is volt az a dallam? A dolog működőképességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2008-as Death Magnetic anyagának nagy részét ebben a hangoló szobában szerezték, a St. Anger turné folyamán. Ebből következik, hogy a következő album riffjeinek nagy része még idén elkészül a maratoni Death Magnetic Tour 2010 -es  koncertsorozat alatt.

 

 

A perui koncertet több, mint 400 rendőr biztosította, ami az 50 ezres közönséghez képest nem is tűnik soknak. A Metallica 9 kamionnal érkezett a koncertre, amiben csak a fény- és hangtechnikát, valamint a pirotechnikai felszerelést cipelték magukkal. A limai koncerten a Metallica egy 21 x 19 méteres színpadon lépett fel, amely közepén egy gigantikus kivetítő foglalt helyet. A budapesti support band személyéről, még csak találgatni tudunk, de az biztos, hogy Peruban az 1989-ben alakult Necropsya vezette fel a zenekart, akik megalakulásuk első évében Metallica Slayer, és Exodus dalok cover zenekarjaként működtek.

A budapesti setlist ugyan még nem áll rendelkezésünkre, de elég sokatmondó a perui, ami alapján már lehet következtetni a további koncertek programjára is.

01. Creeping Death
02. For Whom The Bell Tolls
03. Fuel
04. Harvester Of Sorrow
05. Fade To Black
06. That Was Just Your Life
07. The End Of The Line
08. Sad But True
09. Broken, Beat and Scarred
10. Cyanide
11. One
12. Master Of Puppets
13. Battery
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
– – – – – – – –
16. Am I Evil?
17. Blackened
18. Seek and Destroy