Augusztus 27-én (r)Evolution címmel egy új stúdióalbummal tért vissza a svéd Hammerfall. Az új nagylemez producelését a banda korábbi társa, Fredrik Nordström végezte, akivel még az első két lemezükön dolgoztak együtt, de az új korong énekfelvételeinél James Michael – a Sixx: A.M. énekese is hathatós munkát végzett. A korong olyan jól teljesített, hogy Svédországban listavezető lett, és négy másik országban is a Top 10-be jutott: Németországban (No.4), Csehországban (No.4), Svájcban (No.5) és Finnországban (No.10). A banda hétfőn hivatalosan is bemutatta saját whiskey márkáját, a Legacy Of Kings-et, ma azonban sokkoló hír rázta meg a Hammerfall híveket:

Anders Johansson dobos (képünkön) 15 év után úgy döntött, hogy kiszáll a zenekarból. Johansson közel 40 év zenélés után döntött úgy, hogy elég volt számára, bár a háttérben dolgozók állítása szerint a dobos döntését nagyban befolyásolták a bandán belüli egyre gyakrabban jelentkező zenei nézeteltérések is. Mindenesetre a Hammerfall nem tétlenkedett, David Wallin dobos személyében, akit leginkább a svéd indusztriális metal bandából, a Painből lehet ismerni már meg is találták az új dobosukat.

Ezzel a személyi cseréknek még nincs vége: mivel a  basszer Fredrik Larssonnak decemberben születik meg a második gyermeke, így ő márciusig nem vállal semmilyen zenei szerepet, ezért a koncerteken a banda korábbi gitárosa, Stefan Elmgren, aki 1997-2008 között volt a Hammerfall tagja, kezeli majd a basszusgitárt.