A könnyűzene történetében csak néhány előadó mondhatja el magáról, hogy nagyobb befolyása volt a popkultúrára, mint a TOTO muzsikusainak. A zenekar tagjai szólóban több mint 5.000 albumon hallhatóak, amelyek összesen közel fél milliárd példányban keltek el és több mint 200 Grammy-jelölést gyűjtöttek be.

A több mint 40 együtt töltött év alatt több ezer dalt alkottak, köztük minden idők legnagyobb példányszámban eladott albumaira is, amellyel tovább növelték elismertségüket, s közben a TOTO megmaradt az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb koncertzenekarnak.

A TOTO saját lemezeinek eladásai meghaladják a 40 millió példányt. Továbbá egyike azon kevés 70-es évekbeli zenekaroknak, amelyek a változó tendenciákat és stílusokat be tudták építeni a munkásságukba, így élvezhetik a több generációs rajongótábor folyamatos támogatását.

2008-ban már feloszlott egyszer a Toto, de az akkori szünet nem tartott sokáig, két év után, átalakult felállásban visszatért a legendás AOR/prog-csapat. Steve Lukather gitáros/énekes most a The Morning Callnak adott interjújában elárulta: miután október 20-án, Philadelphiában befejeződik az aktuális turné, amely a zenekar fennállásának negyvenedik évfordulóját hivatott megünnepelni, egy időre ismét visszavonulót fújnak.

„Nem tudom, hosszabb távon mit tartogat számunkra a jövő, az viszont biztos, hogy a Phillyben adott koncert belátható időn belül az utolsó lesz. És kétségtelenül ezzel vége a Toto mostani formációjának. Nem tudom, hogy más felállásban lesz-e folytatás, hiszen nem vagyok jós. Mindannyiunknak szünetre van szüksége. Rendesen leharcoltuk magunkat, gyógyulnunk kell és kitalálni, hogy mi is az ábra. A zene ettől még persze adott, én pedig nem mondok olyat, hogy soha az életben nem játszom többet ezeket a dalokat. Azt játszhatom a teljes pályafutásomból, amit csak akarok, azzal, akivel csak akarok, és ez mindenki másra is igaz. De nem tudom, konkrétan milyen formában történik majd mindez.”

A TOTO idei budapesti koncertjéről ITT írtunk bővebben.