Ha tényleg igaz, hogy jó munkához idő kell, akkor az új Tool lemeznek piszok jónak kell lennie, hiszen gyakorlatilag 12 éve dolgoznak rajta a srácok. A dologhoz azonban hozzátartozik, hogy egy jogi pereskedés miatt többet jártak a bíróságra, mint a próbaterembe. A pereskedés egy korábbi munkatársnak, a grafikus Cam De Leonnak köszönhető, aki a bandát, a Sony kiadót, valamint a ajándéktárgyakat árusító Hot Topicot is beperelte. Eég régi ügyről van szó, hiszen a beperelés még 2005 nyarán történt, mert a grafikus úgy érezte nem kapott kellő anyagi elismerést a munkájáért. De Leon azt állítja, hogy 1991-től egészen az 1996-os Aenima albumig szinte az összes művészeti munkát ő végezte a bandának.

Az utóbbi napokban a Tool gitárosa, Adam Jones azonban már több alkalommal is elmondta, hogy valóban folynak az előkészületi munkák a régóta várt új lemezen, a 2006-os 10,000 Days folytatásán. Az új lemez felvétele most már tényleg elkezdődik, és ezúttal is Joe Barresi (Kyuss, QOTSA, Bad Religion, Avenged Sevenfold stb.) felügyeli majd a munkát. A csapat most egy hivatalos közleményt is kiposztolt a dolgaik állásáról.

A posztból annyi derül ki, hogy a Tool már berendezkedett egy komoly stúdióba, ahol hamarosan elindulnak a tényleges felvételek. Mire ezt olvasod, Danny Carey talán már neki is állt a dobfelvételeknek. Ígéretük szerint a közösségi média felületein rendre hírt adnak majd a felvételekről.