Akik a Pink Floyd-on, Supertramp-en, David Bowie-n szocializálódtak, esetleg az újabb generációs Porcupine Tree vagy Riverside is mond nekik valamit, azoknak melegen ajánlott a Tamirel zenéje. A csapat Riba Gergely egyszemélyes projektjeként indult 2010-ben, majd különböző stációk (duó- és triófelállás) után végül tavaly nyáron nyert tényleges zenekari formát (az alapító mellett a tagok: Kovács Botond – gitárok, Kriffel Dániel – basszusgitár, David Page – dob, Suplicz Emőke és Balogh Berni – vokál).

2014-től folyamatosan készült a Tamirel bemutatkozó albuma, melyen nagyrészt még session zenészek játszanak (a jelenlegi zenekar a demófelvételek keverése után állt össze), vendégként pedig közreműködik az Óperentzia két tagja, Domokos Tibor billentyűs és Bánházi Gábor dobos, valamint Nagy János (Afronauta) ütőhangszeres és Hegyaljai-Boros Zoltán (Zedmind, Reason) basszusgitáros. A lemez You And The World címmel végül tavaly nyáron jelent meg. A 10 dalt tartalmazó albumhoz most elkészült a harmadik videoklip, mégpedig a Here When Now nótához.

A Tamirel májusban kezdi meg a második nagylemez felvételeit, amelynek nagy részét tavaly télen írta meg Riba Gergely. Az anyag a Journey Around A Skull munkacímet viseli és az előzőhöz hasonlóan konceptlemez lesz, viszont derűsebb témát fog majd körbejárni.