1986. október 24-én jelent meg a keresztény metal koronázatlan királyának számító Stryper harmadik nagylemeze, a To Hell With The Devil. Az album tehát tavaly volt 30 éves, ennek apropójaként 2016. szeptember 29-én, Atlantában startolt a zenekar emlékturnéja, amellyel legismertebb és legsikeresebb lemezük harmincadik születésnapja előtt tisztelegtek. A nagyszabású észak-amerikai körúton ráadásul a banda eredeti tagjai – Michael Sweet énekes-gitáros, Robert Sweet dobos, Tim Gaines basszusgitáros és Oz Fox gitáros – újra magukra öltötték a legendássá vált sárga-fekete kosztümöket. A turnét beárnyékolta a banda közleménye, melyben arra utaltak, hogy a basszusgitáros, Tim Gaines magánéleti problémái miatt kényszerparkolóra állhat a zenekar. Nos ez végül nem következett be, novemberben terveznek stúdióba vonulni, hogy megkezdjék a következő lemez munkálatait. Igaz, ezt már Tim Gaines nélkül, a basszusgitáros immár harmadik ízben került ki a zenekarból.

A Stryper története 1981-ben kezdődött, amikoris a két Sweet fivér, Michael és Robert megalapította Roxx Regime nevű zenekarát, amihez két évvel később csatlakozott Richard Martinez. Utóbbi fiatalembert a középiskolából (Pioneer High School, Whittier, California állam) ismerte a testvérpár, a nagyvilág pedig a Stryper révén ismerhette meg, de már Oz Fox-ként. Nem sokkal Oz Fox érkezése után a csapat neve megváltozott, ekkor jött létre valójában a Stryper. A ’Stryper’ név egyrészt utalt a már akkor meglévő sárga-fekete csíkos image-re, másrészt rövidítésként is hivatkoztak rá: ’Strength Through Redemption Yields Pure Everlasting Righteousness’ (’Erő a megváltás által, ami tiszta, örök igazságosságot eredményez’), majd később: ’Salvation Through Redemption Yielding Peace, Encouragement and Righteousness’ (’Üdvösség a megváltás révén, ami békességet, bátorítást, és igazságosságot eredményez’).

A csapat akkor vált teljessé, amikor 1983 augusztusában csatlakozott hozzá a portlandi származású basszusgitáros, Tim Gaines, aki korábban olyan zenekarok tagja volt, mint a White Lace, a Yankee Rose, vagy a Stryper előtti utolsó bandája, a Stormer. A banda pályafutásában mindig Gaines volt a leggyengébb láncszem. Az első problémák vele kapcsolatban még második nagylemezük, az 1985-ös Soldiers Under Command megjelenése után kezdődtek. A történetet ma már nehéz pontosan rekonstruálni a hozzá kötődő pletykák miatt, de az tény, hogy néhány hónapra Matt Hurich vette át Tim Gaines szerepét. Előbbi a Leatherwolfban betöltött pozícióját adta fel a váltásért, de nem biztos, hogy megérte neki, hiszen Tim Gaines kis idő múlva visszakerült a csapatba. És hogy egy kis csámcsognivalóval is szolgáljunk: a pletykák között szerepelt az is, hogy Tim Gainest eredetileg ittas vezetési ügye miatt rúgták ki a többiek. Hogy mi az igazság, azt stílszerűen csak az Isten tudja. Mindenesetre érdekes, hogy jóllehet Tim Gaines szerepel a következő nagylemez, a később platinává ért To Hell With The Devil (megjelent 1986 októberében, producerek: Stephan Gelfas, Michael Sweet, Robert Sweet, Oz Fox) borítófotóján, valójában nem basszusgitározott az albumon, ahogy Matt Hurich sem. A számokat egy azonosítatlan session-zenész (talán Brad Cobb?) játszotta fel.

Michael Sweet végül visszahívta Gaines-t, de az 1988-as In God We Trust albumon csak mint session-zenész van feltüntetve. Az 1990-es Against The Law albumon a zenekar szakított az addigi vizuális hagyományokkal és a radikálisan keresztény szövegvilággal, sokan nem is tudták mire vélni a dolgot a régi rajongók közül. Így talán nem is meglepő, hogy a Stryper már nem húzta sokáig, 1993-ban a frontember, Michael Sweet távozott, a banda pedig feloszlott. Próbálkoztak ugyan a helyettesítésével, például a Bride énekese, az amúgy ’szemtelenül jó’ torkú Dal Thompson is fellépett velük, de a dolog valahogy nem volt az igazi, úgyhogy a zenekarnak vége lett.

A feloszlás után Robert Sweet együtt muzsikált Tim Gaines-szel az ex-Whitecross gitáros Rex Carroll új bandájában, a King James-ben, annak első lemezén (’King James’, 1994). Tim Gaines a King Jamesen kívül olyan társulatokban játszott, mint a No Stranger, a Danger Animal, és az Inertia. Játszott pár hangot a Tourniquet 1997-es lemezének, a ’Crawl To China’-nak az elején fretless basszusgitáron, emellett együtt zenélt régi ’harcostársával’, Oz Fox-szal a Sin Dizzy nevű projectben. 2000-ben jelent meg Tim feleségének, Irene Kelly-nek a debütalbuma is ’If You Were Here’ címmel. A lemez producere természetesen Tim Gaines volt, aki a basszusgitározás mellett szájharmonikázott is. A CD-n mellesleg Oz Fox is gitározott. 2004-ben jelent meg Chris Burgan ’Love, Hope, Faith’ című CD-je, amin Tim Gaines is basszusgitározott. Ugyancsak 2004 áprilisában rögzítették Bryan Duncan és a The Nehosoul Band koncertjét, amelyen Tim Gaines közreműködött a ’Blue Skies’ című dalban basszusgitáron. A koncert CD-n és DVD-n is megjelent.

2000-ben a Stryper adott egy ’reunion’ koncertet New Jerseyben, ami olyan sikert hozott, hogy a szervező Rich Serpa összehozott egy újabb ‘Stryper Expo’-t 2001 májusában a kaliforniai Azusa-ban. Az eseményen fellépett még az Oil, a Joshua, az Ultimatum, a Priesthood, a Solid Mind, az East West, és a Disciple, csupa keresztény rock/metal társulat. Rajtuk kívül játszott a Sin Dizzy Oz Fox-szal a fedélzeten, és Tim Gaines is vállalt ’másodállást’ Irene Kelly zenekarában.

2003 januárjában az eredeti Stryper formáció fogta magát, és stúdióba vonult, hogy felvegyen két vadonatúj nótát – ’Something’, ’For You’ – egy vadonatúj ’best of’ albumhoz (’Seven – The Best Of Stryper’, Hollywood Records). A kvartett ismét lendületbe jött, és 2003-ban nekiállt komolyan turnézni, aminek az lett a vége, hogy egyrészt 2004-ben megjelent egy koncertalbum ‘7 Weeks: Live In America 2003’ címmel a Fifty-Three Five Records gondozásában, másrészt a banda 2004-ben is tovább turnézott. Szeptemberben a Stryper is újra akcióba lendült, a floridai Magic Kingdom Park ‘Night Of Joy’ fesztiválján lépett fel (a hely a Disney birodalom része egyébként). Ugyanebben a hónapban a banda közölte, hogy Tim Gaines nem tagja többé. A döntésre ’sok ima, mély megfontolás, beszélgetések, tanakodás’ eredményeképpen jutottak el négyesben. Helyére Tracy Ferrie érkezett, aki korábban a Whitecross tagja volt. Mindez főleg azért érdekes, mert Tim Gaines meg a Whitecross tagja lett, ahova közben visszatért az a Rex Carroll, akivel Tim a King Jamesben már játszott együtt.

Így aztán a 2005-ös Reborn és az azt követő 2009-es Murder By Pride című Stryper albumokon Tim Gaines nem játszott. A basszusgitáros visszatérésére 2011-ig kellett várni, a feldolgozásokkal telepakolt The Covering albumon már újfent az ő basszusfutamai hallhatóak. Onnantól számítva napjainkig tagja is volt a bandának, mostani kirúgása szerinte azért következett be, mert elvált a feleségétől, a keresztényeknél pedig ez főben járó bűnnek számít. A Stryper tagjai természetesen azonnal cáfolták Gaines szavait. Szerintük a legfőbb ok Tim és az új felesége, Brandee kiszámíthatatlan és ellenséges viselkedése volt, amely kárt okozott a Strypernek és a zenekar professzionális működésének.