Through Worlds Of Stardust címmel 2017. szeptember 15-én jelent meg a Miljenko Matijevic énekes vezette dallamrocker Steelheart ötödik albuma. Habár annak idején – hasonlóan a több “hair-metal” / hard rock bandához, a Steelheart első fejezete is véget ért a ’90-es évek elején, ez a banda mindig is jóval előbbre látó, jövőbeni gondolkodású volt kortársainál. Épp ezáltal lett a banda 2017 verziója egy régi idők stílusával felszerelt, de mégis progresszív hangzású kollektíva, amit természetesen Miljenko erőteljes énekhangja alapoz meg. A banda egy nagyszabású koncert keretében mutatta be az új lemezt, a 2017-es Frontiers Rock Fesztiválon, Milánóban. A bulit természetesen teljes egészében rögzítették, és Rock’n Milan címmel 2018. december 7-én jelenik meg, CD-n és DVD-n. A kiadvány egyik különlegessége, hogy ez az utolsó hivatalos felvétel, amin a Steelheart gitárosa, Kenny Kanowski zenél, lévén a szólista néhány hónappal a koncertet követően sajnálatos módon elhunyt. Az előrendeléseket itt lehet leadni.

A Steelheart 1990-ben adta ki nagysikerű debütáló albumát, amit főként az ‘I’ll Never Let You Go’ világ-klasszissá válása alapozott meg (példának okáért: annak idején mindössze egyetlen nap alatt adtak el 33 ezer albumot, csak Japán területén). A lemez rövid idő alatt platinává vált. A második Steelheart album ‘Tangled in Reins’ címmel jelent meg ’92-ben, szintén nagy elismeréseknek és pozitív kritikáknak örvendvén. Akkoriban azonban – a virágkorát élő grunge zene elterjedése okán – már kevesebb példány fogyott lemezeikből az USA-ban; habár Kelet-Ázsiában továbbra is az egyik legsikeresebb modernkori rockbandának számítottak. Ezen album promóciója keretében történt azonban egy súlyos baleset: 1992 Halloween-jának estéjén egy állvány szerencsétlenül fejbevágta Matijevic-et, eltörvén orrát, állkapcsán és egyes bordáit. Szinte hihetetlen, de az énekes végül a saját lábán hagyta el a színpadot, mielőtt kórházba nem szállították őt. A Steelheart’ azonban – ebben az ismert formájában – azon az estén bevégeztetett.

Négy évvel később Matijevic feltámasztotta a Steelheart egy újabb verzióját, amit Kenny Kanowski gitáros, Vincent Mele basszer és Alex Makarovich dobos társaságában tett meg. Ez a felállás rögzítette a harmadik, ‘Wait’ című albumot, ami zeneileg nagy mértékben eltért az előző két lemez stílusától; viszont helyet kapott rajta egy híressé vált, ‘We All Die Young’ című single (ami jelenleg többmillió stream-et számlál a Spotify-on). Ezt a számot később újrarögzítették a Rocksztár című flim betétdalaként, melyet Matijevic Mark Wahlberg karaktereként énekelt fel a forgatáson (mellette Jeff Scott Soto, Zakk Wylde, Jeff Pilson és Jason Bonham szerepelt a film soundtrack-jén).

A Steelheart újabb fejezete a 2000-es évek végén éledt fel: 2008-ben jelent meg Matijevic-ék negyedik nagylemeze, a ‘Good 2B Alive’, amit egy nagyszabású világkörüli turnén promótáltak. A következő turné 2016-ban valósult meg: néhány exkluzív brit koncertet adott a tavalyi évben a zenekar, de már ekkor megkezdődtek az új nagylemez munkálatai. A ‘Through Worlds of Stardust’ címet viselő album 2017. szeptember 15-én jelent meg. A kritikusok pedig az év egyik legkiemelkedőbb hard rock albumának titulálják ezt az anyagot.

Az új albumon Matijevic énekel és gitározik – ez utóbbit Uros Raskovski társaságában teszi. Basszusgitáron három session-zenész (James “Rev” Jones, Sigve Sjursen, Jesse Stern) is közreműködik, dobokon pedig Mike Humbert és Randy Cooke játszik. A zongora-játékok Daniel Fouché és Ed Roth nevéhez fűződnek; a nagyzenekari betéteket pedig Anthony Weeden komponálta.

Steelheart – Rock’n Milan
(December 7 – Frontiers)

01. Blood Pollution
02. Livin’ The Life
03. Gimme Gimme
04. Like Never Before
05. My Dirty Girl
06. She’s Gone
07. Cabernet
Dob-szóló
08. Everybody Loves Eileen
09. Rock ‘N’ Roll (I Just Wanna)
10. I’ll Never Let You Go
11. We All Die Young