Közel tíz év után idén egy új albummal jelentkezik a Rammstein, és máris itt az első friss dal, amelyhez klipet is forgatott a csapat. A német banda mindig híres volt provokatív művészetéről, így aztán „hűen a hagyományaikhoz”, már a klip rövid beharangozója is botrányt okozott, ugyanis a csapat tagjai a náci koncentrációs táborok foglyai által viselt csíkos rabruhában, az akasztófa alatt, kötéllel a nyakuk körül láthatók benne.

A klip nagyon ügyesen ugrál térben és időben, a nácik mellett helyt kapott benne a középkori lovagok világa, ahogyan nem maradhattak ki az NDK rettegett, egyenruhás-szemüveges hivatalnokai sem. Sőt, a hatásosan szürreális videó még egy kis sci-fi vonalat is tartogat. Ezen felül a Rammstein korábbi számaira is találni utalásokat: echoként visszhangozza a szöveg a németeknek a nemzetközi áttörést hozó Du Hast című számot, megjelenik a klipben az Engel dal angyala, a levezetés pedig a Sonne dallamit idézi fel.

Az említett médiahekk telitalálat volt amúgy: már a beharangozó, félperces videón is kiakadtak a németországi zsidó képviselők és a politikusok. Pedig ott még mindössze annyit láthattunk, hogy a Rammstein tagjai egy náci koncentrációs táborban, sárga csillaggal a mellkasukon és kötéllel a nyakukon várakoznak a kivégzésükre.

Mint az a német BILD írja, Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke szerint a banda ezzel átlépett egy határt, visszataszítónak nevezve, hogy a Rammstein szórakoztatás céljából erőszakolja meg milliók szenvedését és halálát.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Oktatási, Tudományos és Kulturális Minisztérium CDU-s minisztere, Karin Prien is, aki undorító ízléstelenségnek nevezte az új szám beharangozóját, ami csak a klikvadászatot szolgálja.

Ennél higgadtabb hangnemben nyilatkozott a jobboldali liberális FDP frakcióvezető-helyettese, Alexander Lambsdorff gróf, aki leszögezte: a holokausztot semmilyen körülmények között nem lehet reklámként használni. Azonban hozzátette, meg kell várni, hogy az új számmal a Rammstein hozzájárul-e a holokauszt feldolgozásához.

Akárhogyan is ítéljük meg a Deutschland című számot, az biztos, hogy ez a második új dal, amit a Rammstein legutóbbi nagylemeze óta megismerhetünk, és arra is sokat kellett várni: immáron három esztendeje, hogy a banda – hosszú évek hallgatása után – bemutatta a korábbi Rammstein-dalok szövegeit felhasználó Ramm4 című számot.

A május 17-én érkező nagylemezre egyáltalán nem túlzás visszatérő anyagként gondolni, tekintve, hogy a német banda legutóbbi stúdióalbuma már majdnem tízéves: a Liebe Ist Für Alle Da nevet viselő lemez 2009. október 16-án jött ki. Azóta csupán a Made in Germany 1995-2011 válogatásalbumnak, valamint a tavalyelőtt kiadott, a saját nemében műremeknek számító Rammstein: Paris élő koncert DVD-ének örülhettek a rajongók.

A zenekar aktuális európai turnéja május 27-28-án, két gelsenkircheni koncerttel kezdődik, amelynek során végig arénákban és stadionokban játszanak majd Till Lindemannék egészen augusztus végéig. Mint várható volt, a zenekar iránt elképesztő az érdeklődés: olyan városokban telt be napok alatt a helyszín, mint München vagy Párizs, de az augusztus 22-23-ai bécsi bulikra is gyorsan elkelt az összes belépő, pedig a több mint 50 ezer férőhelyes Ernst Happel Stadionban lépnek színpadra.