Május 29-én szívinfarktust kapott az egykori Death, Obituary, Iced Earth és Deicide gitáros Ralph Santolla, aki kómában feküdt a tampai St. Joseph kórházban. Ralph szombaton vett észre magán egy elváltozást, amelyet pókharapásnak hitt, és orvoshoz fordult vele, ám mint kiderült, valójában egy vérrög volt. Kedden este összeesett egy infarktus következtében, és meg is állt a szíve, és ugyan az orvosoknak sikerült visszahozni, de napokig csak kómában feküdt. Június 6-án lekapcsoltak az életben tartó gépekről a fia és az édesanyja döntése alapján, mivel időközben kiderült, hogy a felépülésére nincs remény. Csupán 48 éves volt ez a hatalmas tehetségű gitáros, aki billentyűsként is nagyszerűen elboldogult!

Nyugodjék békében!

A világ egyik legnevesebb death metal-gitárosa, Ralph Santolla a ’90-es évek elején tagja volt a legendás Death zenekar turné-felállásának. Lemezen ugyan nem szerepelt Chuck Schuldiner mellett, de az ezt követő években számos más csapatot is erősített: ugyanúgy játszott az AOR-vonalas Milleniumban és Sebastian Bach oldalán, mint az Iced Earth soraiban. Egyetlen szólóalbuma 2002-ben jött ki Shaolin Monks In The Temple Of Metal címmel. 2005 és 2011 között a Deicide zenekart erősítette; 2007-től pedig tagja volt az Obituary-nak. Legutóbb egy Devil’s Highway nevezetű all-star metal-bandában tűnt fel – ezt Kyle Thomas (Trouble) énekes hozta létre, Santolla, valamint Steve DiGiorgio (Testament, Sadus), Matt Brunson (Crowbar, Kingdom Of Sorrow) és Tony Laureano (Dimmu Borgir, Nile) közreműködésében.

Az 1969. december 08-án, a floridai Tampá-ban születő Ralph Santolla karrierje ’89-óta tartott. A nem túl sikeres kezdetek után, 1993-1994-ben turnézott a Death-el, majd ’97-től a melodikus heavy metal-t játszó Millenium tagja lett, amivel négy lemezt készített, miközben hallhattuk a hard rocker Gary Hughes (Ten) ’98-as Precious Ones című szólólemezén, és feltűnt vendégként az Iced Earth 2004-es The Glorious Burden albumán is.

Az olasz-amerikai gitáros gyakorló római katolikus volt, ami nagy vitát kavart a Deicide rajongói között, sokan ellenezték a 2005-ös beszállását, hisz Glen Benton csapata nyíltan sátánista volt. Sokan meglepődtek, hogy Benton a vallás nagy kritikusaként hagyta, hogy Santolla csatlakozzon a zenekarához. Santolla viszont kijelentette, hogy “nem fog úgy tenni, mintha valami sötét és gonosz személy lenne…”, azt is kijelentette, hogy tiszteletben tartja Benton vallásellenes meggyőződését, a véleményük különbségei ellenére is. Egy ausztrál rádió nemrég készített Bentonnal interjút, aki kijelentette, hogy nem okoz problémát Santolla vallásossága, mondván: “Ralph az, akit én részidős hívőnek hívok… Úgy értem, a kedvenc dala az új albumon a Halál Jézusnak”…

A Deicide 2006-os The Stench of Redemption és 2008-as Till Death Do Us Part albumán szerepelt. Gyakran beszélt arról, hogy saját zenekart alapít Steve DiGiorgio-val és Gene Hoglan-nel, akikkel a Death koncertjein dolgozott. 2007. május 24-én Santolla – a nyilvánosság előtt ismeretlen okból, de sokan úgy vélik, hogy vallási meggyőződéséből adódó halálos fenyegetések miatt – kilépett a Deicide-ból, de aztán Santolla olyan nyilatkozatokat tett, amikben üzleti kérdést nevezett meg okként.

2007-ben Santolla-t felkérték, hogy szerepeljen az Obituary Xecutioner’s Return lemezén és a Left To Die EP-jén, illetve őt hallhattuk a 2009-es Darkest Day-en is. 2010-ben újra csatlakozott a Deicide-hoz, amit a 2011-es To Hell with God kiadása után ismét elhagyott. Santolla Tampában gitártanárnak állt, diákjai közé tartozott például a Nocturnus-ból Mike Davis és az Order of Ennead-ből John Li is… 2013-2014-ben a Toxik nevű Westchester-i thrash metal zenekar tagja lett, de lemezt nem adott ki velük.

A neve mellett meg kell még említeni a Hollow, a Memorain, Sebastian Bach, a Melechesh, a Vital Remains, a Devil’s Highway, az Eyewitness, a Redscream, a Serpent Seduced Eve és a Stare nevű zenekarokat is, amikkel rövidebb-hosszabb ideig együtt dolgozott!

A gitáros május végén vett észre magán elváltozást, amit pókcsípésnek vélt. Orvoshoz fordult, de kiderült, hogy valójában vérrögről van szó. 31-én esett össze, infarktust kapott, megállt a szíve. Ugyan az orvosoknak sikerült újraéleszteni, de nem tért magához, kómába került. Június 06-án lekapcsoltak az életben tartó gépekről a fia és az édesanyja döntése alapján, mivel időközben kiderült, hogy a felépülésére nincs remény. Csupán 48 éves volt ez a hatalmas tehetségű gitáros, aki billentyűsként is nagyszerűen elboldogult!