A Rainbow klasszikus felállása – melyet az egykori Deep Purple gitáros, Ritchie Blackmore vezetett – 1975-től 1984-ig, majd második körben ’93-tól ’97-ig működött. Blackmore ezt követően kizárólag saját reneszánsz stílusú projektjére, a Blackmore’s Night formációra összpontosított. 2015-ben azonban a gitárhős visszakacsintott a rockzenére és Ritchie Blackmore’s Rainbow néven új bandát alapított. A billentyűs Jens Johansson (Stratovarius, ex-Malmsteen, ex-Silver Mountain), a dobos a Blackmore’s Nightból ismert David Keith, a basszer Bob Nouveau, a frontember pedig a spanyol rock/metal színtéren aktív, de eredetileg Chilében született Ronald “Ronnie” Romero (Lords Of Black) alkotta csapat természetesen csak az élő fellépésekre fókuszált, ráadásul azokat sem vitték túlzásba.

Idén májusban azonban több mint két évtized után új felvételekkel jelentkezett a Rainbow. Ritchie Blackmore és zenekara ráadásul a Land Of Hope And Glory dal képében egy teljesen új Rainbow dalt készített. A másik felvett nóta az 1981-es, Russ Ballard által jegyzett sláger, az I Surrender új verziója volt, amely annak idején a banda Joe Lynn Turner-korszakának egyik emblematikus dala volt. Az idén rögzített dalok publikálása során kiderült, hogy a csapat jelenlegi felállásának tagjai, Bob Nouveau basszer, David Keith dobos és Jens Johansson billentyűs nem játszanak a felvételeken. Ronnie Romero énekes szerint mindez még korántsem a teljes kép, és akad a frissen rögzített darabok között vadonatúj szerzemény is. Azt viszont természetesen ő maga sem tudja, ki akarja-e hozni ezeket valaha is Ritchie Blackmore.

Az is lehet, hogy a vezér idén újfent az élő fellépésekre fókuszál majd, ugyanis a banda április 18-án Helsinkiben, a Hartwall Arenában koncertezik, és mivel a hivatalos posztban is első buliról van szó, nyilván további fellépések is követik majd a Memories In Rock 2018 néven hirdetett show-t.