Nem sok olyan ocsmány szakítás történt a rockzenében az utóbbi években, mint Geoff Tate és a Queensrÿche elválása. A banda dobosa, Scott Rockenfield 2012. június 20-án jelentette be, hogy megváltak Geoff Tate énekestől, a Queensrÿche pedig a Crimson Glory énekesével, Todd La Torre-ral dolgozik tovább. Persze a szakításnak bőven voltak előzményei: egy brazil honlap beszámolója szerint 2012. április közepén fura dolgok történtek a Queensrÿche Sao Paulo-beli koncertje előtt. A csapat tagjai – Geoff Tate énekes nélkül – épp azt beszélték meg, hogy miképp szabadulhatnának meg a frontembertől, aki mindezt egy ajtó mögül meghallotta. A hivatalosan meg nem erősített, de a neten futótűzként elterjedt beszámoló szerint ezek után Geoff Tate a koncert előtti beállás során erőszakosan fellökte Michael Wilton gitárost, majd az énekes késsel a kezében megfenyegette Scott Rockenfield dobost. Végül a helyi biztonsági erők választották szét őket.

Ezt követően, május 29-én a Queensrÿche hangszeresei bejelentették, hogy a Crimson Glory énekesével egy Rising West nevű csapatot alakítottak, és az új csapat két seattlei klubbulival mutatkozik be, a metalos korai Queensrÿche-érára koncentrálva. Június 8-án és 9-én ez be is következett, a Rising West két teltházas klubbulit adott Seattle-ben, persze klasszikus Queensrÿche dalokra fókuszálva. Persze ezt Geoff Tate sem nézte tétlenül, beperelte a bandát, ezzel komoly munkát adva a bíróság dolgozóinak. Volt időszak, hogy egyszerre két Queensrÿche is járta a koncerttermeket, míg végül Geoff Tate Operation: Mindcrime névre keresztelte át szólócsapatát.

Szerencsére az idő minden sebet begyógyít, így hosszú idő után ez év júniusában Geoff Tate ellátogatott a Todd La Torre-ral fellépő Queensrÿche barcelonai koncertjére. Tate a a Rock Fest Barcelonán vendégeskedett az Avantasia koncertjén, ott szúrta ki, hogy volt zenésztársai nyitják a fesztivált. Ha már ott járt, akkor meg is nézte az előadást és le is pacsizott a volt társaival. A találkáról a nevadai KOMP 92.3 rádiónak is nyilatkozott:

„Az Avantasia vendégeként léptem fel a Rock Fest Barcelonán, akkor vettem észre a programban, hogy a Queensrÿche nyitja a fesztivált. Ki is mentem korábban és megnéztem a műsorukat. Most láttam őket először, mióta nélkülem zenélnek, és az énekesüket sem hallottam még azelőtt, de nagyszerűek voltak, és az énekes is fantasztikus. Elképesztő! Abszolút olyan a hangja, mint az enyém. Kísérteties volt és egyben furcsa is. Majd a koncert után találkoztam a srácokkal, kezet ráztunk, megöleltük és üdvözöltük egymást, ami egy szép kis összejövetel volt.  Jólesett ismét találkozni.”