2018. február 7-én, szerdán este, 64 éves korában elhunyt Pat Torpey, a Mr. Big dobosa, aki évek óta küzdött a Parkinson-kórral. Halálát a betegségéből fakadó komplikációk okozták. Az 1988-ban alakult Mr. Big legutóbbi albuma tavaly nyáron jelent meg Defying Gravity címmel. Eric Martin énekes, Paul Gilbert gitáros és Billy Sheehan basszer mellett továbbra is Pat Torpey volt a banda dobosa, a Parkinson-kórja miatt azonban a lemez legtöbb dalában Matt Starr dobos helyettesítette őt. Néhány éve már Starr dobolt a koncerteken is, Pat Torpey azonban mindig beült a dobcucc mögé pár nóta erejéig. A Mr. Big énekese, Eric Martin a Friday NI Rocks show-nak elárulta, hogy szeretnének még egy albumot vagy EP-t felvenni, vendégdobosokkal, jövőre nyomnak még pár koncertet, aztán annyi.

“Jó lenne hat napnál többet tölteni a stúdióban, legalábbis többet, mint a tavalyi Defying Gravity album felvételeinél. Jobban fel akarok készülni. Szeretnék egy új lemezt, mégpedig vendégdobosok közreműködésével. Olyanokkal, akiket Pat igazán szeretett. Esetleg Mike Portnoy-jal, Gregg Bissonette-tel (David Lee Roth) vagy ott van Ray Luzier a Kornból, szeretem ahogy játszik. Meghívni pár zseniális dobost, hogy szülessen egy óda Pat Torpey-nak. Ha csak hat dalunk lesz, akkor EP-t készítünk, ha meg több, akkor egy nagylemezt. A lehetőségeink korlátoltak, mivel Paul Gilbert javarészt turnézni fog az év hátralevő részében, így talán februárban lesz lehetőségünk, hogy összehozzunk valamit. De júniusban és júliusban turnézni fogunk, majd pár hétre hazajövünk, hogy aztán 3-4 hónapon át újra annyit koncertezzünk, amennyit csak lehet. Ez lesz az utolsó nagy turné, aztán annyi. Kényelmetlen számunkra az, hogy Pat Torpey nélkül folytassuk a zenekart.”

Pat Torpey a ’80-as évek eleje óta zenélt aktívan. John Parr és Belinda Carlisle háttérzenekarában kezdett komolyabban dobolni. A Mr. Big mellett olyan bandákban és előadókkal zenélt, mint Robert Plant, az Impellitteri, Richie Kotzen, a The Knack, Ted Nugent vagy David Lee Roth zenekara. Három társával 1988-ban alapította meg a Mr. Big-et, amihez jellegzetesen komplex dobjátékával sokat hozzá is tett. Torpey 1988-tól a zenekar 2002-es feloszlásáig dobolt a Mr. Bigben, majd 2009-ben az eredeti felállással újjáalakultak, és kiadtak három lemezt. Haláláig a zenekar tagja maradt, de miután 2014-ben a betegségével diagnosztizálták, már csak korlátozottan vett részt a munkában. Az utolsó Mr. Big-lemez, amin ténylegesen játszott, az 2014-es …The Stories We Could Tell című album volt, a tavaly megjelent Defying Gravity-n pedig mint dobproducer volt a csapat tagja. Két szólólemeze is megjelent 1998-ban és ’99-ben, amiken ő énekelt, viszont mindkettő csak Japánban jelent meg.