Február 7-én, szerdán este, 64 éves korában elhunyt Pat Torpey, a Mr. Big dobosa, aki évek óta küzdött a Parkinson-kórral. Halálát a betegségéből fakadó komplikációk okozták. Az 1988-ban alakult Mr. Big legutóbbi albuma tavaly nyáron jelent meg Defying Gravity címmel. Eric Martin énekes, Paul Gilbert gitáros és Billy Sheehan basszer mellett továbbra is Pat Torpey volt a banda dobosa, a Parkinson-kórja miatt azonban a lemez legtöbb dalában Matt Starr dobos helyettesítette őt. Néhány éve már Starr dobolt a koncerteken is, Pat Torpey azonban mindig beült a dobcucc mögé pár nóta erejéig.

Torpey a ’80-as évek eleje óta zenélt aktívan. Torpey John Parr és Belinda Carlisle háttérzenekarában kezdett komolyabban dobolni. A Mr. Big mellett olyan bandákban és előadókkal zenélt, mint Robert Plant, az Impellitteri, Richie Kotzen, a The Knack, Ted Nugent vagy David Lee Roth zenekara. Három társával 1988-ban alapította meg a Mr. Big-et, amihez jellegzetesen komplex dobjátékával sokat hozzá is tett. Torpey 1988-tól a zenekar 2002-es feloszlásáig dobolt a Mr. Bigben, majd 2009-ben az eredeti felállással újjáalakultak, és kiadtak három lemezt. Haláláig a zenekar tagja maradt, de miután 2014-ben a betegségével diagnosztizálták, már csak korlátozottan vett részt a munkában. Az utolsó Mr. Big-lemez, amin ténylegesen játszott, az 2014-es …The Stories We Could Tell című album volt, a tavaly megjelent Defying Gravity-n pedig mint dobproducer volt a csapat tagja. Két szólólemeze is megjelent 1998-ban és ’99-ben, amiken ő énekelt, viszont mindkettő csak Japánban jelent meg.

A Parkinson-kór vagy más néven reszkető bénulás (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség gyógyíthatatlan, de különböző gyógyászati kezelések és sebészi beavatkozások enyhíthetik a kór tüneteit. A kiváló dobosnál az utóbbi pár évben jelentkeztek a Parkinson-kór tünetei, azonban csak tavaly kapta meg azt a diagnózist, miszerint súlyosbodtak a tünetei. Torpey ennek ellenére a stúdiózást és a koncertezést sem hagyta abba, és mint mindig, a képességei legjavát igyekezett nyújtani.

Nyugodjék békében!