Szerda este elhunyt a klasszikus Motörhead felállás harmadik tagja is, Edward Allan Clarke gitáros, azaz Fast Eddie Clarke. A 67 éves gitáros játékát olyan lemezek őrzik, mint az Overkill, a Bomber vagy az Ace Of Spades. Eddie-t egy londoni kórházban érte a halál, ahol tüdőgyulladással kezelték. Halálával az akkori Motörhead utolsó tagja is eltávozott, hiszen Lemmy Kilmister és Phil “Philthy Animal” Taylor egyaránt 2015-ben hunytak el.

Az 1950-es születésű zenész már egészen fiatal korában tudta, hogy a gitár az élete. 15 éves korában fogott a kezében először hangszert, és ezt követően számos bandában csiszolta a tudását. Eddie Clarke a hetvenes évek első felében Curtis Knight blues zenekarában játszott, amellyel két albumot is készített. Clarke-ot a Motörhead akkori dobosa, Phil “Philthy Animal” Taylor mutatta be a frontember Lemmy-nek. Ezt követően, 1976-ban léphetett be a bandába. Az ő gitárjátéka hallható a Motörhead ’77-es debüt albumán, a ’79-es Overkill-én és a Bomber-en, valamint a ’80-ban megjelent Ace Of Spades-en és a két évvel későbbi Iron Fist lemezen, de Fast Eddie gitárjátéka hallható az 1981-es klasszikus koncertalbumon, a No Sleep ‘Til Hammersmith-en is. Többek közt tehát az ő nevét is dicsérik a Motörhead legsikeresebb albumai.

A gitáros az Iron Fist lemez megjelenését követő amerikai turné közben szállt ki a Motörheadből. A korabeli riportok szerint a gitárosnak nem tetszett a zenekar akkori irányzata; ezért inkább az UFO basszerosával (Pete Way) közösen megalapította a Fastway együttest. Ebben a bandában részt vett a Humble Pie ex-dobosa, Jerry Shirley és Dave King énekes. A Fastway bemutatkozó lemeze 1983-ban jött ki, és összesen hét lemeze jelent meg a csapatnak, beleértve a 2011-es visszatérő korongot is, a Eat Dog Eat-et. 2014-ben blues szólóalbuma jelent meg. Abban az évben Lemmy-vel és a Motörheaddel is újra fellépett egy birminghami koncerten, az Ace of Spadeset adták elő együtt. Január 3-án még boldog új évet kívánt a Facebook-oldalán azzal a felkiáltással, hogy “lássuk, mit hoz 2018!”

RIP Fast Eddie Clarke
1950. október 5. – 2018. január 10.