Élet a halál előtt címmel 2017. szeptember 22-én jelent meg az új Leander Kills album és a Mol-kutakon továbbra is megvásárolható 990 forintos áron. A banda bemutatkozó lemeze, a Túlélő 2016 márciusában jelent meg és a Mahasz-lista 1. helyén nyitott! Az Élet a halál előtt című új stúdióalbumon természetesen helyet kapott A Dal 2017 döntőjébe bejutott Élet, a július közepén bemutatott klipes Vigyetek kórházba, illetve a Tankcsapda felkérésére készített Lopott könyvek-átirat is. Na meg a Nem szól harang, melyhez a Mihaszna Film stábjával klipet készítettek. Ehhez a nótához kapcsolódik a másik örömteli hírünk is, mely szerint az AWS, valamint a Nova Prospect mellett a Leander Kills idén is megméretteti magát a Dal versenyen, így Köteles Leanderék újfent megpróbálják hazánkat képviselni az Eurovízió versenyén. A Dal 2018 élő műsorsorozatába bejutott harminc előadó névsorát az új Leander Kills klip után olvashatod.

December 6-án bemutatták A Dal 2018-ba bejutott harminc produkciót a budapesti Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón. A dalválasztó show-t immár hetedik alkalommal rendezi meg a közmédia. A 2018-as jelöltről a Mező Misi, Schell Judit, Both Miklós és Frenreisz Károly alkotta csapat dönt.

A versenybe bejutott előadók között van A Dalban egyaránt harmadszor induló Király Viktor és Polgár Odett, ismét látható lesz a korábbi szereplők közül például a Leander Kills, Heincz Gábor Biga, a Maszkura és a Tücsökraj. Számos kevéssé ismert induló is lesz, így Andy Roll, Dánielfy Gergely, Gulyás Roland, a Nene zenekar vagy Süle Zsolt.

A hat évvel ezelőtti első A Dalban már indult Kökény Attila ezúttal két dzsesszelőadóval, Szőke Nikoletta énekesnővel és Szakcsi Lakatos Róbert billentyűssel közös produkciót fog bemutatni, A Dal 2013-ban látott Vastag Tamás dalának zenéjét Sztevanovity Krisztián, szövegét utóbbi édesapja, Sztevanovity Dusán szerezte.

A Dal 2018-ra több mint 350 pályamű érkezett, a zsűriben az elmúlt évekből ismert Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész és Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő mellett új tagként Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, illetve Mező Misi, a Fonogram-díjas Magna Cum Laude énekes-gitárosa fog ülni. A két műsorvezető Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd Freddie lesz.

A Dal 2018. január 20-tól hat héten át szombatonként látható a Duna televízióban, a döntőt február 24-én rendezik, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A Dal 2018 felvezetőjeként január 6-án és 13-án a verseny elmúlt hat évadának legemlékezetesebb pillanatait mutatja meg a Duna Televízió.

– Andy Roll: Turn the Lights on (zene-szöveg: Dutka András)

– Ceasefire X: Satellites (zene: Vavra Bence András, Szűcs Norbert; szöveg: Kozma Kata)

– Dánielfy Gergely: Azt mondtad (zene: Dánielfy Gergely; szöveg: Völgyesi Árpád)

– Fourtissimo: Kisnyuszi a kalapban (zene: Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Márton, Ferencz-Kuna Gyula, Kuna Bence; szöveg: Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Bence)

– Gulyás Roland: Hypnotized (zene-szöveg: Márta Alex)

– Ham ko Ham: Bármerre jársz (zene: Tóth G. Zoltán; szöveg: Kathy Zsolt)

– Heincz Gábor “BIGA”: Good Vibez (zene: Heincz Gábor; szöveg: Méhes Adrián)

– Horváth Cintia: Journey (zene-szöveg: Balogh Tamás, Horváth Cintia)

– Horváth Tamás: Meggyfa (zene-szöveg: Horváth Tamás)

– Király Viktor: Budapest Girl (zene: Király Viktor, Ash Hicklin, Závodi Marcel; szöveg: Király Viktor, Ash Hicklin)

– Knoll Gabi: Nobody to Die for (zene: Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij; szöveg: Knoll Gabi)

– Living Room: Kirakat élet (zene: Pál Benjamin; szöveg: Pál Benjamin, Prommer Patrik)

– Maszkura és a Tücsökraj: Nagybetűs szavak (zene: Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel; szöveg: Bíró Szabolcs)

– Mayalina: Nekem te (zene-szöveg: Szalma Edvárd, Szikszai Péter)

– Nemzenekar: Waiting (zene: Pásztor Gyula, Károly Tamás; szöveg: Pásztor Gyula)

– Nene zenekar: Mese a királyról (zene: Vörös Milán Erik, Orsovai Renáta Katalin, Márkosi József, Boda Evelin, Varga Szabolcs Balázs, Ferencz Péter; szöveg: Orsovai Renáta Katalin)

– Noémo: Levegőt (zene: Takácsová Noémi, Szabó Dániel Ferenc, Szeifert Bálint Artúr, Tóth István; szöveg: Takácsová Noémi, Jeszenszky Márton)

– Peet Project: Runaround (zene: Ferencz Péter, Magán Olivér, Závodi Attila, Gudics Martin, Gudics Marcell; szöveg: Ferencz Péter)

– Polgár Odett: Aranyhal (zene: Toldi Miklós, Polgár Odett; szöveg: Hujber Szabolcs)

– SativuS: Lusta lány (zene: Szabó Márton; szöveg: Pájer Gábor)

– Süle Zsolt: Zöld a május (zene: Süle Zsolt, Bodnár Péter; szöveg: Süle Zsolt)

– Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert: Életre kel (zene: Szakcsi Lakatos Róbert; szöveg: Müller Péter Sziámi)

– Jela feat. Eszes Viki: Egy szó, mint száz (zene-szöveg: Jelasity Péter)

– The Matter: Broken Palms (zene: Isaak Palmer, Kozák Örs, Joel David Perez Garcia, Antal Kert; szöveg: Isaak Palmer)

– Tolvai Reni: Everest (zene: Bella Máté, Závodi Marcel; szöveg: Johnny K. Palmer) Fotó: Weber Zsolt

– Vastag Tamás: Ne hagyj reményt (zene: Sztevanovity Krisztián; szöveg: Sztevanovity Dusán)

– Yesyes: I Let You Run Away (zene: Szabó Ádám, Somogyvári Dániel; szöveg: Yesyes)  

 
(MTI)