Karácsonyi lemezbemutató koncertre készül a magyar történelmi rock letéteményesének számító Historica zenekar. A vendégfellépőkkel is színesített ünnepi hangversenyre ezúttal a Crazy Mama Music Clubban kerül sor. Ézsiás Péter zenekarával immár több, mint tíz esztendeje a magyar történelem jeles eseményeinek rockzenébe ágyazott felidézésén, megismertetésén munkálkodik. A Historica a kezdetektől többször is átalakult, jelenleg a zenekarvezető- énekes mellett Gönczi György gitározik, Berkes Károly – kisebb-nagyobb megszakításokkal újra – basszusozik, Bazsó József dobol, a billentyűket, ahogy eddig is, Hegyi Károly kezeli.

A magyar történelem magasztos illetve árnyékosabb időszakait, eseményeit zászlajára tűző formáció határainkon innen és túl következetesen hirdeti a míves rock, s benne Wass Albert igéjét; az anyaországi településeken kívül a zenekart kirobbanó siker veszi körül Felvidéken és Kárpátalján is. A Tíz éve az úton jubileumi koncertsorozat a Nyerges-tetőről indult Erdélyből, majd folytatódott Kézdivásárhelyen, illetve Székelyudvarhelyen. Ezek után jött Amerika meghódítása; a háromállomásos turné, közötte A kő marad című zenés irodalmi műsor, amely kitörölhetetlen nyomokat hagyott az ott élő magyarságban. A jubileumi záróakkord Budapesten az Aranytíz Kultúrházban hangzott el. A Historica a klasszikus értelemben vett rock koncertek keretein túlnyújtózkodva rendszeres szereplője az Új Színháznak, ahol erdélyi költők, írók műveiből idéznek, mindezt összekötve saját szerzeményeikkel. A produkcióban többnyire magasztos hangulatú versek kelnek életre.  A Holtmarosi Tulipán Gyermekotthont, valamint a Czegei Wass Albert Alapítványt támogatva, szép számú jótékonysági bemutatót megért.  

2011 decemberében jelent meg Kis magyar historica című lemezük, mely töretlen népszerűségre tett szert – és nem csak – az igényes zene rajongóinak körében.

S két esztendővel később itt a folytatás. Ézsiás Péter és társulata elérkezettnek látta az időt, hogy a bennük rejlő új zenei és prózai gondolatokat digitális korongba égetve osszák meg az igényes zene kedvelőivel.

2013. december 21-én, az évek során közönség kedvenccé lett Kis magyar historica, vagy éppen a Megsárgult kép himnikus melódiái mellett a tizenegy tételes, sokatmondó című, vadonatúj Többezer év lemezzel is megismerkedhet a nagyérdemű, amennyiben a Crazy Mama Music Clubba látogat.  Az ünnepi műsorban a Historica zenekar színpadán vendégként az egykori P.Mobil basszusgitáros-énekes, Kékesi „Bajnok” László mellett más, neves vendégek is fellépnek.