Napjaink progmetáljának egyik legnagyobbra tartott zenekara, a brit Haken áprilisban jelentette meg legújabb, negyedik nagylemezét. A monumentális, és a kritika által is az egekbe dicsért Affinity turnéján ezúttal végre Budapestet is útba ejti a zenekar: a Dürer Kertbe tervezett program a nagy érdeklődésre való tekintettel visszakerül az A38 Hajóra.

Progmetál-ügyben nehéz látványosabb bemutatkozást mondani az utóbbi időből a hatfős brit együttes, a Haken első lemezénél. A 2010-ben megjelent Aquarius elképesztően invenciózus, hatalmas, többtételes, ezernyi hangszert, témát és ritmusváltást felsorakoztató lemez volt, amelynek rögtön az első száma, a 11 perces Point of No Return összefoglalt mindent, de tényleg mindent, amit a progresszív rock/metál fejlődése során elért. Minden volt ez, csak nem egy pályakezdő zenekar első szárnypróbálgatása. Nem csoda, hogy a kritika és a közönség meghökkenve fogadta a lemezt, hogy aztán annál nagyobb eufóriával ünnepelje.

A Haken azóta is tartja a debüttel magasra emelt tétet. Idén már a negyedik lemezét jelenteti meg, és az Affinity igazán méltó elődeihez. A korábbiakhoz hasonlóan már-már ez is konceptlemez, de anélkül, hogy a műfajban azért elég gyakori önismétlés vagy túlgondolás csapdájába esne. Úgy retró (amit már a borító is kifejez), hogy közben korszerű marad. Úgy nyúl vissza a hetvenes évek nagy progrock-hagyományához (főleg a Yeshez), hogy közben jellegzetesen egyedit nyújt. A nagyszabású, zakatoló matekriffek, Ross Jennings briliánsra csiszolt, nagyívű énekszólamai tökéletesen megférnek a nyolcvanas évekből áthozott szintiszólamokkal, a triggerelt dobokkal (amik helyenként nem átallnak diszkóalapokat hozni!). A lemezt átszövő elektronika azonban nem takarja el a Haken jellegzetes hangzását, és legfőképpen elképesztően kidolgozott, szimfónia-gazdagságú dalait. A billentyűs Diego Tejada például két héten át bütykölte az Architect szintiszólamait – egyébként ebben a számban közreműködik a Haken régi nagy spanja, Einar Solberg is, aki a Leprousszal februárban lép fel Devin Townsend előtt az A38 szervezésében a Barba Negrában.

Az alig hat éve feltűnt Haken legújabb lemeze tehát igazi mestermunka, erről áprilisban Budapesten is meggyőződhetünk, hiszen végre itt is fellép az utóbbi évek egyik legegyedibb progmetál zenekara.

Az este egyik vendégzenekara, az egykori Dream Theater dobos Mike Portnoy fiának, Maxnak a bandája, a Next to None, ahol a kisebbik Portnoy igen erősen rászolgál, az alma nem esik messze a fájától közmondásra. Semmiképp se hagyjátok ki az estét.

FB esemény ITT!

A zenekar tagjai
Ross Jennings: ének
Charlie Griffiths: gitár
Richard Henshall: gitár, billentyűsök
Diego Tejeida: billentyűsök
Conner Green: basszusgitár
Ray Hearne: dob

Lemezek
Aquarius, 2010
Visions, 2011
The Mountain, 2013
Affinity, 2016

Haken (UK/USA)
Affinity lemezbemutató
The Algorithm (FR), Next to None (US)

2017.április 5., szerda 20:00
A38 Hajó – 1112 Budapest, Petőfi híd, Budai hídfő

Jegyár: 5200 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben november 23-tól vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.