Az utóbbi évek egyik legnagyobb stoner rock sikersztorija egy ukrán power trióhoz köthető: a Stoned Jesus mára megkerülhetetlen fellépőjévé vált a stoner-sludge-rock fesztiváloknak, szeptember elején megjelenő negyedik lemezét pedig már a Napalm Records adja ki. A pszichedelikus elszállásokban saját hangzásra lelő kelet-európai zenekar november 9-én az A38 Hajón mutatja be új, Pilgrims című albumát, vendégként pedig a fiatal, szintén ukrán Somali Yacht Club áll majd színpadra.

Értelemben: a kilencvenes évek stoner rockját garázsos lazasággal, jammelős elszállásokkal kisajátító trió jóformán a folytonos utazásban lelt otthonra. Míg az eddig megjelent albumok – melyekkel a zenekar már Budapesten és Pécsett is fellépett – dalait a közös jammelés, valamint a próbatermi kémia határozták meg, a Pilgrims című új album lesz az első olyan felvétel a zenekar történetében, ami ténylegesen az úton, a beállások során és a turnébuszban íródott meg.

Ezt az lemezt a turnézást meghatározó érzések – és azok hiánya – határozza meg. Fura azzal szembesülni, hogy mennyire eltávolodsz a körülötted lévő világtól, ha állandóan emberek vesznek körül. Zeneileg merőben más ez az anyag, mint a korábbi felvételeink, sokkal dalcentrikusabb, és közben mégis több kihívást tartogatnak, mint eddig bármely dalunk” – nyilatkozta Ihor, a zenekar frontembere. A már megosztott Hands Resist Him a maga hatperces, riffközpontú szerkezetével új kaput is nyit a Melvins és a noise rock hagyatéka felé, és biztosak lehetünk abban, hogy a PIlgrims további meglepetéseket is tartogat majd még.

A Stoned Jesus előtt egy fiatal kijevi pszichedelikus rockzenekar, a Somali Yacht Club bizonyíthat majd, amely új nagylemeze, a Sea dalait mutatja be az A38 Hajó koncerttermében. A lassan építkező, monumentálisan lebegtető, már-már post-rockosan megírt dalok garantáltan minőségi ráhangolódást biztosítanak majd az idei szezon feltehetően leghangosabb kelet-európai klubkoncertjének.

 

A zenekar tagjai
Ihor Szidorenko: ének, gitár
Szerhij Sziluszar: basszusgitár
Dmitrij Zincsenko: dob

Lemezek
First Communion, 2010
Seven Thunders Roar, 2012
The Harvest, 2015
Pilgrims, 2018

2018. november 9., péntek 20:00

A38 Hajó Koncertterem     Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft, limitált early bird: 3500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert a fiatal európai tehetségeket támogató Liveurope sorozat része.