Idén, február 20-án volt kereken húsz éve annak, hogy megjelent a klasszikus felállású Sepultura legutolsó – és egyben legsikeresebb – lemeze, a Roots. Ennek apropójaként a Cavalera tesók, Max Cavalera (énekes-gitáros) és testvére, Igor (dobos) úgy döntöttek, hogy a jubileum tiszteletére elejétől végéig eljátsszák majd az albumot egy idei turnén. Bár Igor Cavalera kisebb bokasérülése miatt az első két koncertet le kellett mondani, de szeptember 15-én, Nashville-ben elindult a Sepulturát megalapító testvérpár speciális turnéja. A testvérpárt Marc Rizzo, a Soulfly szólógitárosa egészíti ki, a basszusgitáros pedig a Stone Sour bőgőse, Johny Chow, aki pár éve szintén megfordult egy rövid időre Max zenekarában. A turnénak november 21-én a Barba Negra Clubban szerencsére lesz magyar állomása is. Belépők elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert Facebook oldala

Jegyár: 5900 Ft, elővételben: 4900 Ft, limitált számú early bird jegy: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert a Barba Negra Clubban lesz megtartva (1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 4.)

A legendás brazil thrash metal zenekar, a Sepultura húsz éve jelentette meg kultikus, egyben a klasszikus felállás utolsó nagylemezét, a Rootst. Bár ennyi dő alatt a legelkötelezettebb rajongók is feladták a reményt, de az évfordulón újra egy színpadra állt az együttes-alapító testvérpár, Max és Igor Cavalera. A nyári fesztiválok óriási sikere nyomán ősszel a brazil metáltesók európai turnéra indulnak, hogy teljesen egészében eljátsszák klasszikus lemezüket.

A metál történetének talán legnagyobb tragédiája következett be 1996-ban, amikor az addigra már totálisan kultikus brazil thrash-banda, a Sepultura, röviddel legjobb lemezének megjelenése után váratlanul feloszlott. Az énekes-frontember Max Cavalera aztán megalapította a – tavaly az A38 Hajón is fellépett – Soulflyt, a többiek folytatták a Sepulturát, hogy aztán a dobos Max kilépése után a két testvér tíz év után ismét egymásra találjon.

A Cavalera Conspiracy 2007-ben alakult, és három lemezt is megjelentetett, de igazából nem tudta megismételni a Sepultura sikereit. Mondjuk, az nehéz is lenne: a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik leginnovatívabb, leglendületesebb és legeredetibb metálzenekarának nagy korszakát nehéz lenne überelni. Ez a metált, thrasht, black metált, hardcore-t és a legutolsó “klasszikus” albumon, a Rootson már tribalt is ötvöző zenekar megkerülhetetlen jelentőségű.

Most a Cavalera testvérek, húsz évvel az album megjelenése után úgy döntöttek, hogy egy-az-egyben lejátsszák a klasszikus lemezt, a klasszikus színpadképpel. A felállást a Cavalera Conspiracyból ismert Marc Rizzo és Johny Chow egészíti ki. Nem mindennapi pillanat: egy legendás és kultikus zenekar karrierjének csúcspontját hallhatjuk – az idősebbek újra, a fiatalabbak pedig először.

Max Cavalera 1996-ban lépett ki a Sepulturából, miután a banda többi tagja megvált menedzserként funkcionáló feleségétől, Gloriától. A Sepultura 1996-os Roots albuma 2005-ben lett aranylemez – az USA-ban ekkorra több mint 500,000 példányban kelt el a kiadvány. Igor Cavalera 2006-ban, “kreativitásbeli különbözőségekre” hivatkozva hagyta el a Sepulturát, de később bevallotta, hogy csak újszülött gyermekével és feleségével szeretett volna több időt tölteni. A testvérpár később közösen létrehozta a Cavalera Conspiracy együttest, melynek debütáló albuma 2008-ban jelent meg, Inflikted címmel.