Robb Flynn még június elején egy Facebook-posztban kotyogta ki, hogy a Machine Head elkezdett dolgozni a 2014-es Bloodstone & Diamonds album folytatásán. Mindezt az Instagramra feltöltött három fotó is bizonyította, melyeket a stúdióban kattintottak el. Mint ismert, tavaly nyáron, nagyjából egy éve, Is There Anybody Out There? címmel új dallal jelentkezett a banda. A friss szerzemény pikantériája, hogy kizárólag csak iTunes, Amazon, Google Play, illetve Spotify, Apple Music és minden egyéb streaming lehetőségen lehetett csak hozzájutni, fizikai példányban csak vinyl-en került forgalomba. Ezt követően Bastards címmel egy erősen politikai töltetű nótát töltöttek fel a netre.

Mostanra, Zack Ohren (All Shall Perish, Fallujah) producer segítségével otthon, Oaklandben befejezte új albumának felvételeit a Machine Head, és ennek bejelentésével együtt azt is nyilvánosságra hozták, hogy január végétől már az új anyaggal indulnak majd amerikai turnéra, mégpedig vendégcsapat nélkül. A kilencedik Machine Head album Catharsis címmel 2018 januárjában jelenhet meg. A banda január 25-étől már bele is csap a tengerentúlon a lemezbemutató turnéba, méghozzá igen alapos, an evening with…-típusú koncertekkel, azaz két és fél, három órás bulikat nyomnak majd le. A körút egészen március első feléig tart. Külön öröm számunkra, hogy a 2015. szeptemberi, történelmi jelentőségű és monstre hosszúságú első magyarországi headline koncertje után újra Budapesten koncertezik majd a Machine Head! A januárban érkező Catharsis lemezük világkörüli turnéjának keretein belül április 20-án térnek vissza Robb Flynnék a Barba Negra színpadára!

A koncert Facebook oldala

Robb Flynn egy friss stúdiós videóban azt mesélte a Catharsis lemez kapcsán, hogy egy “nagyon dallamos” anyagra számíthatunk tőlük.

“Ha a súlyosságot, sebességet szereted, ne legyenek hatalmas elvárásaid. Ez a lemez… Ha a The Blackening volt a legthrashesebb, legagresszívebb albumunk, akkor ez lesz talán a legdallamosabb és a leggroove-osabb. Persze ebben is helyet kaptak thrashes részek, és a súlyosság sem marad el, de egy nagyon groove-os, rockos, melodikus album lesz.

Már a megjelenés előtt leszögezem, senki se gondolja, hogy egy kib…ott Reign In Bloodot szabadítunk rátok. Mondhatnám azt is hogy a valaha született legsúlyosabb 29 percnyi zenét fogjuk kiadni, de ez nem az. Ez nem az. Reális akarok lenni veletek és őszinte. Nagyon dallamos lesz… aminek nincs különösebb oka, csak úgy döntöttünk, hogy írunk néhány groove-os, dallamos nótát és b…ott jók lettek! Egyszerűen csak igazi, dalok.”

A Machine Head eddigi legutolsó nagylemeze a Bloodstone &  Diamonds 2014. november 7-én látott napvilágot, a Nuclear Blast Entertainment jóvoltából. Az album a megjelenés első hetében több mint 18,200 példányban kelt el az USA-ban; ezzel a Billboard-lista 21. helyén végzett. A korong anyagát maga a zenekar frontembere, Robb Flynn, illetve Juan Urteaga producelte; a keverésért (hasonlóan az utolsó hét Machine Head albumhoz) Colin Richardson felelt.

A Machine Head tavalyi magyarországi koncertjéről ITT olvashattok.