Az 1979-ben alakult Karthago együttes 30 éves fennállásának alakalmából több mint kétórás, nagyszabású koncerttel örvendezteti meg rajongóit, ráadásul a zenészek magyar viszonylatban szokatlanul grandiózus színpadképpel és technikával készülnek a Papp László Budapest Sportarénában tartandó jeles eseményre.

A Karthago első lemeze 1981-be jelent meg, két évvel a banda megalakulása után. A bemutatkozó, a zenekar nevével azonos címet viselő albumból 178 ezer példány fogyott el, és ezzel egy csapásra Magyarország egyik kedvelt rockzenekarává váltak. A következő két lemez (Ezredforduló, Senki földjén) szintén sikeresek lettek, és a zenekar számára Nyugat-Európa kapui is megnyíltak, miután 1983-ban a Requiem című dallal megnyerték az ausztriai Villachban a Nemzetközi Táncdalfesztivál nagydíját, és ezt követően szerződést kötöttek egy osztrák lemeztársasággal. Aztán, nem sokkal később, hogy a második angol nyelvű lemezük (Oriental Dream) megjelent, a zenekar túl megannyi nagysikerű koncerten beszüntette a működését.

A zenekar öt tagja (Takáts Tamás, Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán Zéro, Kocsándi Miklós, Szigeti Ferenc) azonban nem hagyta abba a muzsikálást, továbbra is játszottak különböző zenekarokban. Aztán öt év hallgatás után, 1990-ben megjelent egy Karthago válogatáslemez Aranyalbum címmel. Ekkor az együttes tagjai úgy döntöttek, hogy ismét összeállnak egy turné erejéig. Ezután hét évet kellett várni a rajongóknak, ugyanis legközelebb csak 1997. április 11-én a Budapest Sportcsarnokban adott koncertet az együttes (melyből egyébként dupla koncertalbum is készült).

Ezután 2000-ben lépett fel a Karthago a Petőfi Csarnok 15 éves jubileumi ünnepségén, majd 2003-ban fesztiválokon koncerteztek. 2004-ben pedig új korszak kezdődött a zenekar életében. Megjelent ValóságRock című albumuk, majd nem sokkal később lemezbemutatót tartottak a SYMA csarnokban és országos turnéra indultak.

Karthago azóta reneszánszát éli, és mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy szeptember 1-jén megjelent Időtörés című nagylemezük, rajta 14 vadonatúj Karthago dallal. Így a szeptember 26-án megrendezésre kerülő, az együttes 30 évét összegző jubileumi koncerten az örökzöldek mellett az új lemez dalai is bemutatásra kerülnek. 

Az estét pár perccel 20.00 óra előtt a Géniusz zenekar nyitja majd, akiknek vadonatúj albuma az Arénában lesz először megvásárolható. A Karthago tagjai fél kilenc után lépnek a színpadra, és nem kevesebb, mint 27 dalukat játsszák majd el az egybegyűlteknek. 

Magyarországon egyedülálló módon három különböző színpadképet láthat majd a közönség az este folyamán. Az első részben a csapat mellett komoly szerep jut az úgynevezett aktív falnak, amelyhez hasonlót Madonna koncertjén láthattak már a nézők. A koncert közepe táján a csapat egy kisebb, úgynevezett B színpadra költözik át, ahol néhány dalukat unplugged verzióban játsszák el. A buli utolsó részében ismét a nagyszínpadé lesz a főszerep, amely közben teljesen átalakul, így a végén a hagyományos oszlopos, elefántos, kandeláberes Karthago színpadképet fogja majd nyújtani. 

S bár voltak ilyen elképzelések a zenekar részéről, de meztelen csellós lányokra, vagy Gidófalvy Attila vetkőzős produkciójára nem lehet majd számítani az este folyamán, de a 30 éves pályafutást bemutató koncert így is kivételes élményt jelenthet minden rajongónak, kiváltképp, hogy a zenekar maximális erőbedobással készül a különleges estére.

Karthago – 30 éves jubileumi koncert
Időpont: 2009. szeptember 26., Szombat
Kezdés: 20.00 óra
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Fellépők: Karthago, Géniusz
Jegyárak: ülőhelyek – 9900, 7900, 6900 Ft, állóhely – 8900 Ft