Az F.O. System a magyar dark zene mára már kultikussá vált csapata, mely a Fekete Lyuk és az underground zenei élet meghatározó zenekara volt. “Szövegeivel, dallamvilágával és egyetlen megjelent lemezével a ’80-as évek alternatív irányzatainak egyik kiemelkedő képviselőjévé vált, és maradt mind a mai napig” Ugyan hosszú hosszú évek óta nem aktív a csapat de pár évente egyszer összeállnak egy-egy buli erejéig. Miért épp a 2018-as évet hagynák ki Mátyás Attiláék, hiszen idén már 32 éves a hazai underground élet egyik legmeghatározóbb csapata.

A zenekar 1986-ban alakult. Az első felállásnak, – mellyel inkább csak punk zenét és feldolgozásokat játszottak – még Szendrey Zsolt is tagja volt. Az áttörés azonban csak egy évvel később, 1987-ben következett be, amikor már “trió”-ban folytatódott az F.O. története. A zenekar első nagylemeze 1990-ben jelent meg, mire azonban az album napvilágot látott, már leáldozott a ’80-as évek hazai undergroundjára jellemző hangulatvilág, és a tagok is más zenei stílusok felé fordultak, így aztán 1991-ben váratlanul a csapat bejelentette feloszlását, ezzel szinte mindenkit sokkolva a rajongók körében.

Több mint 15 év csend után következett. Először 2006. február 4-én, a Pecsában koncerteztek ismét, majd ugyanebben az évben a soproni VOLT Fesztiválon a The Cult előtt léptek fel. 2008. július 2-án, két év után először ismét a soproni fesztiválon adott koncertet a zenekar.

2008 őszén a zenekar alapító tagjai (Mátyás Attila, Jerabek Csaba, Miklós Péter, Zana Zoltán) nyilatkoztak a Filmmúzeum Privát Rocktörténet című műsorának, melyet archív videókkal kiegészítve, 40 perces dokumentumfilmben készített és sugárzott az F.O. Systemről a csatorna.

2009 januárjában befejezték és rögzítették a ’80-as évek végén elkezdett, Utazás című dalt, melyhez videoklipet is készítettek.

2009. február 21-én a budapesti Petőfi Csarnokban lépett fel az F.O. System – a koncert címe “Utolsó üvöltés…” mely utalás az egyik dalukra, másrészt arra a tényre, miszerint “a zenekar ezt követően, belátható időn belül, nem tervez újabb fellépést”.

2009. december 21-én, a maják által az időszámítás végének tartott napon, az F.O. System fellépett a Világvége Fesztiválon a PeCsában, ahol rajtuk kívül a VHK is teljes értékű koncertet adott.

2013 november 15-én az F.O. System is fellépett egy 5 dalból álló blokkal Mátyás Attila 50. születésnapi koncertjén az A38 hajón. A koncertről készült filmet 2014. júniusában vetítette először az m2 televízió csatorna.

2016 februárjában  persze nem maradhatott ki  a harmincéves szülinap megünneplésére, melyre szintén a Barba Negra Music Clubban került sor.A tavalyi koncertről készült élmény beszámolónkat ITT olvashatjátok.

Ami pedig az F.O. System kiadványokat illeti: ez a kissé rockba hajló hangzás a korai rajongók egy részéből ellenérzést váltott ki, és sokan már akkor is a korábban megjelent, demófelvételeket tartalmazó kazettára, a ’Day Of The Gloom’ anyagára esküdtek. 2012-ben már CD-n napvilágot láttak ezek a korai felvételek, 2018. október 18-án a GrundRecords újrahúzta a legendás nagylemezt. A kétlemezes kiadvány második korongján kapott helyet a ’Day Of The Gloom’ gondosan remaszterizálva.

A vinyl formátum rajongói 2016-ban, 25 év késéssel ugyan, de kézhez kaphatták a nagylemezt. Most, két évvel később a ’Day Of The Gloom’ is megjelent hanglemezen. Érdekesség, hogy egyszerre két verzióban is elérhető az anyag. A sztenderd kiadás normál súlyú fekete vinyl, amiből 300 darab számozott példány készült. Megvásárolható azonban a lemez 180 grammos, átlátszó, pearl-clear színárnyalatú vinylbe préselve is. Ebből 200 darab készült, ugyancsak sorszámozott és kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a kiadó weboldalán vásárolható meg. Természetesen a fekete korong is beszerezhető ugyanott.

Aki pedig élőben is szeretné megnézni Matyiékat, az megteheti ezt november 10-én a budapesti Barba Negra Music Clubban, ahol a Deley lesz a  vendégük.

A koncert facebook oldala

MENETREND // RUNNING ORDER

20.00 KAPUNYITÁS // DOORS
21.00 DELEY
22.00 F.O.SYSTEM

Helyszín:
Barba Negra Music Club
1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 4.

Jegyek
2499 Ft ▲ Super Early Bird – Elfogyott
2999 Ft ▲ Early Bird – Elfogyott
3499 Ft ▲ Elővételben
3999 Ft ▲ A koncert napján

➽ ONLINE

▲ Barba Negra rendszerében ▲
https://jegy.rock1.hu/fosystem_20181110

▲ Ticketportal rendszerében ▲
http://www.ticketportal.hu/event.aspx?id=49087

▲ Broadway Jegyiroda rendszerében ▲
https://broadway.jegy.hu/program/fo-system-74418/464380