Az új Eluveitie – Helvetios album Európában 2012 Február 10 startol, a világ többi pontján 28-án. Egy újabb stúdió album amit negyediknek írnak, de megoszlanak erről a vélemények, mivel a rajongók a Vên albumot is ennek tekintik, pedig ez csak egy próba album volt.

Pár szó a gall háborúról:

Kr. e. 58.ban kezdődött, helvéciai háborúval amiben a Helvetii törzs ellen folytatódott. Innentől kezdve Caesar a gall területeket igázta le. Miután meghódította a területet, utána indult a Brit-szigeteket meghódítani. A hódítások alatt akiket nem öltek meg eladták rabszolgának. Ez amiatt is fontos mert A rose for Epona című dal erről szól.

A Rose for Epona:
Így bele is kanyarodtunk az egyik megjelent számba amit, már kiadtak és sikeresen és megint fülbemászó dal lett legalábbis számomra. Ez a dal akkor szól amikor már a gall háború már javában zajlott. Helvetii törzs úgy döntött, hogy nyugati gall része felé költöznek, az új élet reményében. Anna Murphy előadásában élvezhetjük ezt a dalt, és persze baromi szép hangja is van hozzá. A szám középpontjában 1 gall nő van, aki új életet szeretne kezdeni, de a háború tönkreteszi mivel elveszti a párját. És aggódik mivel terhes, de ha elkapják akkor megölik a gyerekét, és őt eladják rabszolgának. Viszont nem akarja elfogadni a sorsát emiatt, Eponához imádkozik. Epona egy gall istennő akinek frissen vágott rózsát, vagy rózsaszirmokat ajánlottak .

Meet the Enemy:
A másik megjelent számuk ami viszont kicsit durvább, és tombolósabb hangvételű, ez a dal arról szól, hogy a két ellenfél most találkozik először egymással. Itt már a jól megszokott Chrigel Glanzmann lehengerlő vokálja hallható már. Ebben a számban feltűnik 1 vendégzenész is Fredy Schnyder aki NUCLEUS TORN zenekarban játszik és segítet a zenei hangzásban.

A véleményeket átfutva megoszlik igen erősen a tábor, mivel sokan azt mondják, hogy elveszett az a hangzás ami a régebbi albumokban megvolt, és nem kellet volna újítaniuk mert már a „Everything Remains As It Never Was” albumuk se úgy szólt mint az előző 3. Én viszont pont az ellentétét tudom mondani . Például a Thousandfold az egyik legjobb szám arról az albumról vagy a Quoth the Raven ami ugyan úgy számomra nagyon nagy sikerű dal. És ez a két szám után csak várni tudom ezt az albumot is, és ronggyá lesz hallgatva mint az előzőek.