Minden idők egyik legfontosabb dalszerző-énekese Nick Cave, ebben semmi túlzás nincs. Dalszövegei, dalai, lemezei, regényei és személyisége együtt adják ki azt a különleges valamit, ami miatt az ausztrál alkotó megkerülhetetlen és lenyűgöző. Legfrissebb lemezét és pályafutása legjavát hozza június 21-én Budapestre, a Papp László Budapest Arénába. Nem először jön Magyarországra, de minden visszatérése ünnep.

Nick Cave pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult, aztán a Birthday Partyban folytatódott a 80-as évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után az énekes-dalszerző 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seedst, meg 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.

Cave és zenekara azzal hozott újat, hogy egész fura, és rendkívül megkapó módon és formában értelmezte újra a bluest, a gospelt és a countryt, és rakta ezeket sajátos sötét és artisztikus keretbe rakta. A menet közben számos tagcserén átesett zenekar a 80-as években hosszú ideig Londonban, aztán Berlinben működött – ekkor bukkant fel Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében -, s ez alatt öt sorlemezt adott ki.

A 90-es évek elején az egyre népszerűbb dalszerző – aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével – Sao Paolóba tette át székhelyét, ott készült a Bad Seeds addigi legfinomabb lemeze, a The Good Son, melyet a 90-es években további négy album követett, többek közt az 1997-es The Boatman’s Call, melyet Nick Cave és az angol dalszerző-énekesnő, PJ Harvey rövid románca inspirált.

A 90-es évek közepe óta Angliában – Londonban, majd Brightonban – élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es éveket is nagyszerű lemezekkel abszolválta, és még arra is jutott ideje, hogy Grinderman néven karcos-garázsrockos mellékzenekart alakítson, hogy filmzenéket írjon (többek közt A préri urai, a Távol az emberektől és a Gyilkos nyomon című filmekhez), és hogy az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című 1989-es regénye után újabb könyvet írjon (Bunny Munro halála, 2009).

Legutóbbi sorlemeze, a 2016-os Skeleton Tree pályafutása egyik csúcsteljesítménye, melynek különös, tragikus aurát kölcsönöz Arthur nevű egyik ikerfiának 2015-ben bekövetkezett tragikus halála. Az ausztrál kultlegenda legutóbbi megjelenése valós és szimbolikus határkő – a 2017-es Lovely Creatures: The Best Of Nick Cave and The Bad Seeds pályafutása második válogatáslemeze, gazdag és pontos összefoglalás.

Időpont: 2018. június 21. 20.00
Helyszín: Papp László Budapest Aréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
Jegyárak: 9900 – 22900 Ft (álló: 19990 Ft)
Nincs kiemelt állóhely, a küzdőtér teljes területe elérhető a normál álló jeggyel
Jegyelővétel:
onlinehttp://bit.ly/2FHvLXZ
személyesenhttp://bit.ly/2o6JYVY