Nyáron sem maradnak fülledt klubbuli nélkül a minőségi stoner rock szerelmesei, hiszen az A38 Hajó jóvoltából végre ismét Budapestre látogat az elmúlt húsz év egyik legmeghatározóbb rockzenekara, a minden értelemben megkerülhetetlen és állandóan megújuló erőmű, a Clutch, akik fesztiválturnéjuk ideje alatt egy exkluzív (és minden kétséget kizáróan teltházasnak ígérkező) klubkoncert erejéig ejtik útba Magyarországot. Január 20-án jelentette be az A38 Hajó, hogy tizenhét év után végre visszahozzák hazánkba a Clutch legénységét, méghozzá egy önálló koncertre. Várható volt, hogy a buli megtelik, hiszen nagyon komoly kultuszbandáról van szó, akiket ráadásul a mostani táboruk javarésze soha nem láthatott élőben, ám ilyen rohamra alighanem még a szervezők sem számítottak: a Hajóra szervezett bulira másnap estére minden belépő gazdára talált. A hatalmas érdeklődés és a rajongói nyomás hatására a szervezők és a zenekar a nagyobb Akváriumba tették át a bulit, így aki első körben lemaradt, később kapott még egy esélyt. Ami aztán gyorsan tovaszállt, hiszen a koncert itt is nagyon gyorsan betelt.

Bár Neil Fallon frontember orgánuma, szakálla és színpadi kiállása a végtelenségig összefonódott a Clutch-csal, kevesen tudják, hogy valójában ő volt az egyetlen később érkezett tag a marylandi zenekarban. Ez azonban semmit sem vont le abból az útból, amit 1991 óta egyedülálló módon jár végig a bluesos, pszichedelikus hard rock elemektől sem idegen stoner rock zenekar. Persze hálátlan dolog pusztán egyetlen műfaji kategória ernyője alá beerőltetni a Clutch tizenegy – nem mellesleg egytől-egyig hibátlan – sorlemezét, főleg, hogy a markáns arculaton túl a legmeghatározóbb kapocs az az önfeledt, kötetlen jammelős atmoszféra, ami végtelenül emberivé, sodróvá és átélhetővé teszi a komótosan kibontakozó, minden értelemben utaztató hatású dalokat. Ha nagyon szükséges, három korszakra érdemes bontani a Clutch működését: a kezdeti útkeresésre, amiben a zenélés és a rockzene kötetlen szeretete formálhatta ki a zenekar semmi máshoz nem hasonlítható, unikális hangzásvilágát; a mainstream áttörésre, amit a saját kiadó megalapítása koronázott meg a Weathermaker életrehívásával; és az azt követő alkotói kiteljesedésre, ami a legutóbbi két lemez erőteljes, önazonos rockzenei kinyilatkoztatásában érhető tetten. A Clutch tizenegyedik nagylemeze, a Psychic Warfare 2015 októberében jelenhetett meg, és Neil Fallonék két éve turnéznak vele a világ körül – a siker korántsem véletlen, hiszen a Philip K. Dick által megihletett album kétségkívül az életmű egyik ékkövévé válhatott már a megjelenést követően.

Persze aki már láthatta az elmúlt években a Clutch-ot élőben, pontosan tudja, hogy a zenekar élőben is örömzenél, felölelve a teljes életmű legemlékezetesebb pillanatait – és már emiatt is garantálhatjuk, hogy a Clutch második hazai klubkoncertje – az év feltehetően legintenzívebb élménye lesz majd, minden rajongó valóra vált álma, ahol sem hangerőkorlát, sem kordon nem áll majd a zenekar és a közönség közé.