Az első széria még 2018. november 11-én, az első világháború befejezésének századik évfordulóján jelent meg az ukrán 1914 második nagylemezéből, ám a The Blind Leading The Blind lemezből, a csapat saját kiadásában megjelentetett anyag összes példánya elfogyott. Május 31-én, a Napalm kiadó hivatalosan, normális terjesztéssel is kihozza a lemezt. Közzé is tették a legfrissebb előzetes dalukat, amelynek The Hundred Days Offensive a címe.

Külön öröm, hogy az 1914 július 21-én Budapesten, az A38 Hajón koncertezik, mégpedig a svéd Necrophobic és a hazai Sin Of Kain társaságában.

A svéd black-death metál legenda, a NECROPHOBIC eredeti énekesével és egy lenyűgöző új lemezzel tér vissza! A kilencvenes évek skandináv extrémzenéjét alapvetően meghatározó együttes Mark of the Necrogram című idei albumát a kritika és a közönség is az év legjobbjai között emlegeti, és a harminc éves zenekar ismét Anders Strokirkkal koncertezik, többek között Budapesten is – az A38 Hajó klubhelyszínként exkluzív állomása lesz a turnénak, ugyanis a nyáron csak fesztiválokat érint a Necrophobic útvonala.

Az estét az ukrán 1914 nyitja, a második fellépő pedig az ezredforduló utáni hazai death/black metal színtér egyik legnagyobb hatású zenekara, a Sin of Kain lesz, akik négy év után először állnak újra színpadra.

A koncert Facebook oldala

Necrophobic (SE)

Nagyon kevesen gondolták volna, hogy az 1989-ben alapított, tehát jövőre harmincéves Necrophobic késízti el 2018 legerősebb, legsúlyosabb death-black metál albumát. A műfaj és a zenekar főleg a kilencvenes években tündökölt ‒ és maga a Mark of the Necrogram is ezt az időszakot idézi meg. Talán kicsit nosztalgikusan, de semmiképp sem idejét múlt módon. 

A hosszú évek során számtalan zenész megfordult a zenekarban az alapító Joakim Sterner körül, ám pár éve visszatért az eredeti énekes, az első lemez után távozó Anders Strokirk. Masszív hörgő vokálja új lendületet adott a zenekarnak, és az új, immár a műfaj egyik legfontosabb kiadójánál, a Century Mediánál megjelent lemez lenyűgöző hangzásában, okkult-sötét témáiban, monumentalitásában méltó folytatása a svéd-norvég “sötétített halálmetál” kilencvenesévek-beli nagy hagyományának.

A Necrophobic ezt a lemezt mutatja be nyári fesztiválturnéján, amelyet csak egyszer szakít meg, egy súlyosnak ígérkező klubfellépés kedvéért, július 21-én az A38 Hajón.

A zenekar tagjai

Anders Strokirk: vokál
Sebastian Ramstedt: gitár
Johan Bergebäck: gitár
Alex Friberg: basszusgitár
Joakim Sterner: dob

Lemezek

The Nocturnal Silence, 1993
Darkside, 1997
The Third Antichrist, 1999
Bloodhymns, 2002
Hrimthursum, 2006
Death to All, 2009
Womb of Lilithu, 2013
Mark of the Necrogram, 2018